Τα λοκντάουν όχι μόνο δεν προσέφεραν τίποτα στην παγκόσμια κοινωνία από υγειονομικής άποψης, αλλά είχαν τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος, και δε θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να εφαρμοσθούν ξανά, υποστηρίζει μελέτη του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.
Ειδικότερα, το κλείσιμο της οικονομίας, ο περιορισμός στο σπίτι, η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση μειώνουν τη θνησιμότητα κατά μόλις 0,2% κατά μέσο όρο, δηλαδή στατιστικά μη σημαντικό αποτέλεσμα, όπως εκτιμά η μελέτη, την οποία υπογράφουν γνωστοί επικριτές των περιοριστικών μέτρων και η οποία δεν έχει υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο.
Οι συντάκτες υποστηρίζουν ότι τα λοκντάουν «πρέπει να απορριφθούν ως εργαλείο της πολιτικής για την πανδημία», δεδομένου ότι έχουν μικρή αποτελεσματικότητα ενώ παράλληλα επιφέρουν «τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος».
Η μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου «Τζονς Χόπκινς» Steve Hanke, εκτιμά ότι το κλείσιμο συνόρων δεν είχε πρακτικά κανένα αποτέλεσμα, καθώς υπολογίζεται ότι μείωσε τους θανάτους κατά μόλις 0,1%.
NEW: WHO Europe Director, Hans Kluge tells me, no government should enforce another national lockdown unless it is absolutely necessary, a last resort
He says damage to other health areas, mental health, domestic violence, schools and cancer treatment is too great pic.twitter.com/jzbh9YbH7z
— Darren McCaffrey (@darrenmccaffrey) October 13, 2020
Το κλείσιμο της εστίασης κατά το λοκντάουν έφερε στατιστικό αποτέλεσμα
Το κλείσιμο των σχολείων βρέθηκε να είναι πιο αποτελεσματικό, με μείωση των θανάτων κατά 4,4%, ενώ πλέον αποτελεσματικό μέτρο κρίνεται το κλείσιμο της εστίασης με μείωση κατά 10,6%.
Σύμφωνα με τους τρεις συντάκτες της μελέτης, η μείωση αυτή αποδίδεται κυρίως στο κλείσιμο των μπαρ.
Η μελέτη είναι μια μετα-ανάλυση που επανεξέτασε τη διαθέσιμη βιβλιογραφία.
Οι ερευνητές αρχικά συνέλεξαν 18.590 προηγούμενες έρευνες, από τις οποίες επέλεξαν μόλις 24 για την τελική ανάλυση.
Η επιλογή ενός τόσο μικρού μέρους της διεθνούς βιβλιογραφίας αποτελεί σημαντικό περιορισμό της μελέτης, αφού οι ερευνητές θα μπορούσαν να κατηγορηθούν ότι επιλέγουν όποια δεδομένα τους συμφέρει για να υποστηρίξουν τις απόψεις τους.
Από τη μετα-ανάλυση αποκλείστηκε για παράδειγμα μελέτη στο Nature που εκτιμούσε ότι τα lockdown έσωσαν πάνω από τρία εκατομμύρια ζωές στην Ευρώπη.
Ο καθηγητής Hanke, o οποίος έχει διατελέσει σύμβουλος κυβερνήσεων στην Ασία, τη Νότιο Αμερική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, είναι γνωστός επικριτής των λοκντάουν και στηρίζει με αναρτήσεις του στο Twitter τις διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων.
Έχει μάλιστα χαρακτηρίσει «φασιστικούς» τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.
Ευτυχισμένο το νέο… 1984: Επιστροφή στο παρελθόν, κοινωνικά και οικονομικά
Η Μεγάλη Στέρηση: Θα είναι το 2022 το «τέλος» της πανδημίας;