«Είναι το τέλος μιας μεγάλης σαπουνόπερας», όπως γράφει η γαλλική Le Monde. Η έφεση του Νόβακ Τζόκοβιτς κατά της απέλασής του από την Αυστραλία απορρίφθηκε από το ομοσπονδιακό δικαστήριο, χωρίς δυνατότητα άλλης προσφυγής.
Οι τρεις δικαστές επικύρωσαν ομόφωνα την απόφαση που έλαβε την Παρασκευή ο υπουργός Μετανάστευσης να ακυρώσει τη βίζα του 34χρονου Σέρβου για λόγους δημοσίου συμφέροντος, όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον.

Για τη Σερβία όμως ήταν ένα «κυνήγι μαγισσών».

Σε  διπλωματικό και πολιτικό  επίπεδο, η διαμάχη για το αστέρι του τένις, τον 34χρονο, Νόβακ Τζόκοβιτς θα συνεχιστεί, αλλά νομικά και αθλητικά έχει τελειώσει: ο Τζόκοβιτς απελάθηκε από την Αυστραλία και μπήκε  στο αεροπλάνο με πρώτο σταθμό το Ντουμπάϊ.

Σύμφωνα με την σερβική εφημερίδα Kurir, « η απέλαση για τον Νόβακ είναι η μεγαλύτερη ντροπή στην ιστορία του αθλητισμού»… «Ντροπή σου Αυστραλία! Ο νόμος έχασε, η πολιτική θριάμβευσε», ισχυρίζεται η σερβική εφημερίδα.

Ο ίδιος ο Τζόκοβιτς δήλωσε πάντως ότι σέβεται την απόφαση αλλά είναι «εξαιρετικά απογοητευμένος». Αύριο, επρόκειτο να παίξει τον πρώτο του αγώνα στο Australian Open με στόχο να κερδίσει το 21ο Grand Slam του στο τουρνουά της Μελβούρνης, που θεωρείται ένα από τέσσερα σημαντικότερα στον κόσμο.

Αλλά και να καταρρίψει ένα ρεκόρ ως ο πρώτος τενίστας στον κόσμο με 21 Grand Slam. Τίποτα δεν θα καταφέρει από όλα αυτά  τώρα, αν και θα παραμείνει νούμερο ένα στην παγκόσμια κατάταξη του τένις. «Ο Τζόκοβιτς δεν μπορεί να εκδιωχθεί από την πρώτη θέση από κανέναν άλλο παίκτη», όπως ανακοίνωσε η παγκόσμια ομοσπονδία τένις.

Και …δαρμένος

Το δεκαήμερο ταξίδι δεν ήταν μόνο ανεπιτυχές για τον Σέρβο, αλλά προφανώς του κόστισε και οικονομικά. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι πρέπει να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα. Συμπεριλαμβανομένων των ζημιών, αυτά  θα πρέπει να ανέρχονται σε 500.000 δολάρια, αναφέρει η σερβική εφημερίδα «Telegraf». Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό εάν θα απαγορευτεί και στον Τζόκοβιτς η είσοδος στη χώρα για τα επόμενα τρία χρόνια. Η γραπτή αιτιολόγηση της δικαστικής απόφασης θα δημοσιευτεί μόνο τις επόμενες ημέρες

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ ​​Μόρισον, που δεν τα πάει καλά στις δημοσκοπήσεις και φαίνεται να βρήκε αφορμή να αλλάξει τα …νούμερα, υποστήριξε ότι τα ισχυρά σύνορα είναι θεμελιώδη για τον αυστραλιανό τρόπο ζωής – «όπως είναι το κράτος δικαίου». «Ο Τζόκοβιτς αποτελεί απειλή επειδή η παρουσία του εν μέσω της χειρότερης κατάστασης του κορωνοϊού στην Αυστραλία από τότε που ξέσπασε η πανδημία θα τροφοδοτούσε το αντιεμβολιαστικό αίσθημα», ήταν το σκεπτικό των αρχών της Αυστραλίας.

Οι δικηγόροι του Τζόκοβιτς, ωστόσο, χαρακτήρισαν το επιχείρημα αυτό παράλογο. «Μάλλον, η κυβέρνηση της Αυστραλίας ενδιαφέρεται να κάνει τον Τζόκοβιτς αποδιοπομπαίο τράγο για όλους όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και να αποτελέσει έτσι παράδειγμα, προς αποφυγή», γράφουν οι εφημερίδες στη Μελβούρνη.

Τι θα γίνει με τους χορηγούς – Πόσα χρήματα χάνει

Εκτός από το θέμα γοήτρου, αλλά και αυτό της παγκόσμιας κατάταξης που διακυβεύονται ένα άλλο μείζον ζήτημα είναι η στάση που θα τηρήσουν οι σπόνσορές του: κι αυτό γιατί στο σκεπτικό των δικαστικών αποφάσεων εγείρονται ηθικοί λόγοι, που δεν συνάδουν σε καμία περίπτωση με το αθλητικό ιδεώδες.

Οι χορηγοί

Σύμφωνα με το Sporf η Lacoste δίνει στον σούπερ σταρ του τένις 9,4 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο για να φοράει τα ρούχα της, ενώ ο χορηγός υποδημάτων Asics του στέλνει 4 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Ο Νόλε, εκτός από τα έσοδά του από τα τουρνουά, έχει επίσης πολλά επιχειρηματικά ενδιαφέροντα, όπως το δικό του vegan εστιατόριο στο Μονακό – που ονομάζεται Eqvita.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το statista.com , ο 34χρονος είναι ένας από τους μόλις τρεις τενίστες στην ιστορία που έχουν κερδίσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Όμως, ενώ αυτός, ο Ρότζερ Φέντερερ και ο Ράφαελ Ναδάλ είναι ισόπαλοι σε 20 Γκραν Σλαμ, είναι ο Τζόκοβιτς που ηγείται αυτών που βγάζουν χρήματα, έχοντας κερδίσει περισσότερα από 153 εκατομμύρια δολάρια. Ο Φέντερερ έχει κερδίσει κάτι περισσότερο από 130,5 εκατομμύρια δολάρια και ο Ναδάλ 124,9 εκατομμύρια δολάρια.

Με όλα αυτά η περιουσία του εκτιμάται σε περίπου 220 εκατομμυρίων δολαρίων, τοποθετώντας τον άνετα μέσα στους 50 πλουσιότερους αθλητές στον κόσμο.

Πόσα χάνει

Αν τελικά κέρδιζε το Australian Open θα κέρδιζε μόνο από την διοργάνωση 4,4 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς όχι μόνο χάνει την ευκαιρία να διεκδικήσει  έναν ακόμα τίτλο , αλλά καλείται να βγάλει από την… τσέπη του ένα τεράστιο ποσό.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ομοσπονδιακού δικαστηρίου, ο Τζόκοβιτς θα πληρώσει και τα δικαστικά έξοδα, τα οποία αντιστοιχούν σε ένα τεράστιο ποσό ακόμα και για το βεληνεκές του Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη.

Συγκεκριμένα, ο «Νόλε» θα πρέπει να δώσει περίπου 500.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα. Σε αυτό το ποσό, δεν υπολογίζεται και η αμοιβή των δικηγόρων που των εκπροσώπησαν.

Σπόνσορές του είναι επίσης η Peugeot και η ελβετική μάρκα ρολογιών Hublot, ανεβάζοντας το σύνολο των χορηγιών σε περίπου 20 εκατ. δολάρια.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Τιμ Κρόου, σύμβουλος αθλητικού μάρκετινγκ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Τζόκοβιτς έχει δημιουργήσει ενδεχομένως ένα κενό στους υποστηρικτές του να ακυρώσουν συμβόλαια εάν κριθεί ότι συμπεριφέρθηκε ανάρμοστα.

Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχει μια κόκκινη γραμμή, και ένα πράγμα που πρέπει να καθορίσουν οι χορηγοί είναι εάν ένας αθλητής ενήργησε παράνομα ή ανήθικα εάν θέλει να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει μια ρήτρα αποχώρησης κακής συμπεριφοράς σε ένα συμβόλαιο.

Στην περίπτωση του Τζόκοβιτς, «είναι αρκετά διαφοροποιημένο», είπε ο Κρόου.