Στη “βαρύγδουπη” χθεσινοβραδινή αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από τον Τζο Μπάιντεν, μια λεπτομέρεια στο κείμενο του Αμερικανού Προέδρου προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία, η χρήση του όρου “Constantinople” (Κωνσταντινούπολη) και όχι “Istanbul”.
“Κάθε χρόνο αυτή τη μέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων όσων πέθαναν στη Γενοκτονία των Αρμενίων κατά την Οθωμανική περίοδο και υποσχόμαστε να αποτρέψουμε μια τέτοια θηριωδία. Ξεκίνησε στις 24 Απριλίου 1915 με τις συλλήψεις Αρμένιων διανοούμενων και ηγετών στην Κωνσταντινούπολη από τις οθωμανικές αρχές, 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι εξορίστηκαν, εκτελέστηκαν ή βάδισαν προς τον θάνατό τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης” σημειώνεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Η επιλογή της συγκεκριμένης λέξης προκάλεσε πλήθος σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόσο από Έλληνες όσο και από Τούρκους σχολιαστές.
Κάποιοι, θεωρούν ότι ο Λευκός Οίκος επέλεξε τη χρήση του “Constantinople” επειδή έτσι λεγόταν η συγκεκριμένη πόλη κατά την περίοδο στην οποία έλαβε χώρα η γενοκτονία του αρμενικού λαού. Κάποιοι άλλοι εκτιμούν ότι ο Μπάιντεν επέλεξε σκόπιμα την ελληνικής προελεύσεως ονομασία, αντί του σύγχρονου “Istanbul”, με στόχο να πλήξει τον εγωισμό του Ερντογάν.
Για όποιο λόγο και αν έγινε χρήση της συγκεκριμένης λέξης, η ουσία είναι πως ο Τζο Μπάιντεν έσπασε τη φιλοτουρκική παράδοση των προκατόχων του, οι οποίοι επέλεγαν τη σιωπή και τον συμβιβασμό απέναντι στον αυταρχικό και προκλητικό Ερντογάν, και αναγνώρισε ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας προκαλώντας την Τουρκία να σταθεί ευθαρσώς απέναντι στον ίδιο τον εαυτό και την ιστορία της.
Η ερμηνεία της πρωτοβουλίας του Μπάιντεν, όμως, δεν εξαντλείται μονάχα στην αναγνώριση ενός ιστορικού γεγονότος και στην ηθική αποκατάσταση του αρμενικού λαού. Η πρωτόγνωρη κίνηση του Τζο Μπάιντεν προοιωνίζεται πως η Αμερική πλέον είναι διατεθειμένη να μην κρατήσει ανοιχτά μέτωπα και να μη σιωπήσει απέναντι σε σκάνδαλα, είτε ιστορικής φύσεως (όπως η αρμενική γενοκτονία) ή οικονομικοπολιτικού περιεχομένου, όπως η επερχόμενη εκδίκαση της “αμαρτωλής” τουρκικής τράπεζας Halkbank.