Αρνείται τις κατηγορίες των ΗΠΑ το Ιράν σχετικά με το χτύπημα με drone στα σύνορα της Συρίας με την Ιορδανία, το οποίο κόστισε την ζωή σε τρεις αμερικανούς στρατιώτες και τραυματίσε δεκάδες σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η Τεχεράνη δηλώνει ότι οι εν λόγω κατηγορίες διατυπώνονται με «πολιτικό στόχο» ώστε να αντιστραφούν οι ισορροπίες στη Μέση Ανατολή ενώ από πλευράς του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έστειλε σκληρό μήνυμα προς το Ιράν ξεκαθαρίζοντας  ότι η Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να αφήσει τίποτα «αναπάντητο». Την ίδια ώρα ο Αμερικανός Πρόεδρος δέχεται πιέσεις να απαντήσει στο Ιράν.

Πηγή  που γνωρίζει τη θέση των ΗΠΑ, και ζήτησε να μην κατανομαστεί δηλώνει ότι «ήταν σαφές ότι ένα χτύπημα – το οποίο επίσης τραυμάτισε τουλάχιστον 34 – θα απαιτούσε μια ισχυρότερη απάντηση από ό,τι έχουν κάνει οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής».

Την ίδια ώρα, οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ εκτινάχθηκαν έως και 1,5% στις αρχές του trading, προτού διαμορφωθούν τα κέρδη στα περίπου 84 δολάρια το βαρέλι. Αυξήθηκαν περισσότερο από 6% την περασμένη εβδομάδα καθώς οι περιφερειακές εντάσεις βάθυναν και οι Χούθι, μια μαχητική ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν στην Υεμένη, χτύπησαν ένα τάνκερ που μετέφερε ρωσικά καύσιμα την Παρασκευή.

Υπάρχει πιθανότητα ανάληψης μυστικής δράσης κατά την οποία οι ΗΠΑ θα χτυπούσαν το Ιράν για να στείλουν ένα σαφές μήνυμα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε επίσης να στοχεύσει Ιρανούς αξιωματούχους, όπως έκανε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όταν διέταξε τη δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη το 2020.

Η επίθεση πρόκειται να είναι μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν καθώς θέλει να τιμωρήσει τους δράστες της επίθεσης και να αποτρέψει το Ιράν από τις ενέργειές του στην περιοχή. Κάτι τέτοιο ωστόσο,  θα μπορούσε να φέρει τις ΗΠΑ σε άμεση αντιπαράθεση με την ηγεσία της Τεχεράνης, η οποία έχει ήδη ενθαρρυνθεί στην περιοχή μετά την επίθεση της Χαμάς, εξαπολύοντας επιθέσεις σε Ιράκ και  Πακιστάν. Πρέπει επίσης να σταθμίσει τις πιθανότητες νέας οικονομικής αναταραχής, καθώς οι ΗΠΑ μάχονται τους Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Διαβάστε ακόμη: