Με ενίσχυση μεγεθών εκτιμάται, κατά πληροφορίες, ότι θα ολοκληρωθεί το 2024 για τη Folli Follie. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών από το σύνολο των δραστηριοτήτων του ομίλου τοποθετείται σε 60 εκατ. ευρώ, ενώ ο λειτουργικός τζίρος εκτιμάται σε 22 εκατ. ευρώ.

Οπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας, της οποίας τα περιουσιακά στοιχεία παραμένουν δεσμευμένα από την Αρχή καταπολέμησης νομιμοποίησης εσόδων, το κόστος πωλήσεών της, που υπερβαίνει το 75% την τελευταία πενταετία, έχει περιοριστεί, ενώ οι δαπάνες αμοιβών για υπηρεσίες τρίτων (π.χ. συμβουλευτικές) μειώθηκαν κατά 90% από το 2019.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά τη διακοπή της συνεργασίας με την πολυεθνική αλυσίδα ένδυσης Nike, βασικές πηγές εσόδων για τη Folli Follie αποτελούν, μεταξύ άλλων, οι επωνυμίες Jewelry, Heaven on Earth και Jack & Jones.

Το 2020 για να συνεχιστεί η λειτουργία της εταιρείας, με δικαστική απόφαση ύστερα από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τοποθετήθηκε νέα (προσωρινή) διοίκηση με επικεφαλής τον Γιώργο Σάμιο. Επί των ημερών της επικυρώθηκε η συμφωνία εξυγίανσης της εταιρείας, της οποίας όμως η εφαρμογή έχει ανηφορική πορεία.

Κι αυτό επειδή ακίνητη περιουσία 30 εκατ. ευρώ και τραπεζικοί λογαριασμοί της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευθεί κατά την ποινική προδικασία, βάσει του Ν. 4557/2018 (περί καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες).

«Ολα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία είχαν προβλεφθεί ως βάση για την υλοποίηση του πλάνου εξυγίανσης της επιχείρησης και σε αυτά προσέβλεπε η προσωρινή διοίκηση και ιδίως οι ομολογιούχοι πιστωτές για τη διαχείριση της καλύτερης λειτουργίας της επιχείρησης που μεταβιβάστηκε υπό τον έλεγχό τους. Τα περιουσιακά στοιχεία είναι απαραίτητα για την αποπληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο (που έχει πρώτης τάξης υποθήκες επί των ακινήτων), αλλά και για να αγοράσουμε εμπορεύματα για τα καταστήματά μας» έχει αναφέρει ο κ. Σάμιος.

Tον Σεπτέμβριο του 2023, σε συνέχεια αιτήματος της εταιρείας, το Β΄ Τμήμα Διακοπών του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών όρισε την αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Ωστόσο, οι συνήγοροι που εκπροσωπούν τους ζημιωθέντες επενδυτές – θύματα της Folli Follie κατέθεσαν αίτηση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητώντας την αναίρεση του βουλεύματος.

Το αίτημα έκανε δεκτό ο αντεισαγγελέας Αχιλλέας Ζήσης, που άσκησε τον Οκτώβριο του 2023 την αναίρεση του βουλεύματος. Η εταιρεία έχει καταθέσει εκ νέου αίτημα αποδέσμευσης των assets της, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί από τη Δικαιοσύνη τον Απρίλιο του 2025.

Με άλλα λόγια, η νέα Folli Follie θα πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της με το «βαρίδι» των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων, που θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά της. Χωρίς την αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων το πλάνο εξυγίανσης δεν θα είναι δυνατόν να υλοποιηθεί, ενώ είναι ορατό και το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας. Ταυτόχρονα, χωρίς την αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων το εγχείρημα της εισόδου στην εταιρεία ενδιαφερομένων στρατηγικών επενδυτών θα ήταν δύσκολο να γίνει πραγματικότητα.

Κατά τα τελευταία χρόνια η εταιρεία έχει αποδώσει κρατικά έσοδα 150 εκατ. ευρώ, ενώ κατάφερε να εξασφαλίσει ρευστότητα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων της, όπως το Minion (έναντι 26 εκατ. ευρώ) και τα ναυπηγεία της Planaco –ανήκουν στην οικογένεια Κουτσολιούτσου– στην Αίγινα.

Διαβάστε ακόμη