Ο Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε τη δέσμευση ότι η Federal Reserve θα κάνει τα πάντα για να επιτύχει τους στόχους της. Ο κορυφαίος κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε, ωστόσο, πως η μείωση του πληθωρισμού ενδεχομένως να χρειασθεί κάποιο βαθμό εξασθένησης της αγοράς εργασίας, ούτως ώστε ο ρυθμός ανάπτυξης να υποχωρήσει κάτω του μέσου όρου.

Παράλληλα, θεωρεί ότι σημαντικότερο από τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων είναι το ύψος στο οποίο θα πρέπει να φθάσουν τα επιτόκια, υπογραμμίζοντας ότι βασικός στόχος της Κεντρικής Τράπεζας είναι να διατηρήσει περιοριστική τη νομισματική πολιτική.

Τονίζοντας ότι εξακολουθεί να υφίσταται ανάγκη για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, υπογράμμισε ότι η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης ενδεχομένως να λάβει χώρα γρήγορα, στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου ή ενδεχομένως του Φεβρουαρίου, ενώ, προσέθεσε ότι δεν υπάρχει η αίσθηση ότι «έχουμε προχωρήσει σε υπερβολική σύσφιγξη της νομισματικής μας πολιτικής».

«Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε, όσον αφορά τις επιτοκιακές αυξήσεις. Κάθε συζήτηση για παύση των επιτοκιακών αυξήσεων είναι πρόωρη, πολύ περισσότερο η όποια σκέψη πάνω σε αυτό», σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι η «μάχη» για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού απαιτεί «αποφασιστικότητα και υπομονή».

Ακόμη, ο κ. Πάουελ ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να εξετάζει την προοπτική κάποιας χαλάρωσης της σημερινής (02/11) επιθετικής της στάσης, όμως, ακόμη δεν υπάρχει κάποια σαφή ένδειξη ως προς αυτό. Αναφερόμενος στην αγορά στέγης, είπε ότι έχει επηρεασθεί εμφανώς από τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Ο κορυφαίος Αμερικανός τραπεζίτης αναφέρθηκε και στην αμερικανική οικονομία, χαρακτηρίζοντάς την ως «ισχυρή» και συμπλήρωσε ότι η FED θα χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα «εργαλεία», προκειμένου να αποκλιμακώσει τον πληθωρισμό, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, ότι η σταθερότητα των τιμών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι σημαντική παράμετρος και για την παγκόσμια οικονομία.

Διαβάστε ακόμη: