Τα μεγαλύτερα ονόματα της Silicon Valley πανηγυρίζουν την επιλογή του γερουσιαστή από το Οχάιο και πρώην venture capitalist Τζέι Ντι Βανς ως αντιπρόεδρου του Donald Trump.

Η κίνηση αυτή ουσιαστικά φέρνει τον κλάδο της τεχνολογίας πιο κοντά στο επίκεντρο της Ουάσιγκτον, εάν ο πρώην πρόεδρος επιστρέψει στον Λευκό Οίκο μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Elon Musk μίλησε για μια «σπουδαία επιλογή» και είπε ότι η συμμαχία Trump – Vance «αντηχεί τη νίκη», σε post του στο X.

Ο David Sacks, επενδυτής και υποστηρικτής του Trump αποκάλεσε τον Τζέι Ντι Βανς «Αμερικανό πατριώτη» σε δική του ανάρτηση.

Και στο Founders Fund, μια εταιρεία venture capital που υποστηρίζεται από τον δισεκατομμυριούχο Peter Thiel, ο partner Delian Asparouhov συνόψισε τη διάθεση πολλών ανθρώπων στους κύκλους αυτούς, γράφοντας: «Είναι o Τζέι Ντι Βανς. Έχουμε έναν πρώην venture capitalist της τεχνολογίας στον Λευκό Οίκο. Η σπουδαιότερη χώρα στη γη, μωρό μου».

Η βιομηχανία τεχνολογίας της Silicon Valley, με ρίζες στο βαθιά προοδευτικό Σαν Φρανσίσκο, αποτελεί εδώ και χρόνια προπύργιο των Δημοκρατικών.

Ωστόσο, μια ομάδα Ρεπουμπλικανών γίνεται το τελευταίο διάστημα ολοένα και πιο ορατή στην τεχνολογία, σημειώνει το Bloomberg, με σημαντικούς παίκτες όπως ο Musk, ο Sacks και ο Shaun Maguire της Sequoia Capital να υποστηρίζουν τον Trump έναντι του Joe Biden, τόσο με την ψήφο όσο και με τις δωρεές τους.

Ο Τζέι Ντι Βανς αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Yale και το 2016 έγινε για ένα σύντομο διάστημα διευθυντής στη Mithril Capital Management, μια εταιρεία venture capital που υποστηρίζεται από τον Thiel.

Το 2017 εντάχθηκε στην εταιρεία Revolution, που υποστηρίζεται από τον Steve Case στην Ουάσιγκτον. Το 2019 επέστρεψε στο Οχάιο και ίδρυσε τη Narya Capital. Η εταιρεία του υποστηρίχθηκε από τον Thiel, μαζί με άλλους επενδυτές, όπως ο Eric Schmidt και ο Marc Andreessen.

Οι στενοί δεσμοί του Τζέι Ντι Βανς με τη βιομηχανία της τεχνολογίας έχουν ενθουσιάσει ακόμη και πρώην Δημοκρατικούς του κλάδου. Ένας υποστηρικτής του είναι ο Chamath Palihapitiya, που στο παρελθόν έκανε δωρεές στην καμπάνια της Hillary Clinton.

Η Crystal McKellar, ιδρύτρια και CEO της Aloft VC, συνεργάστηκε με τον Vance στη Mithril Capital το 2012 και υποδέχθηκε τα νέα με ενθουσιασμό.

«Θα είναι καλός για τη Silicon Valley επειδή είναι ένας καλός καπιταλιστής της ελεύθερης αγοράς που πιστεύει στην ανάπτυξη και την καινοτομία και την εξάλειψη των ρυθμίσεων που στραγγαλίζουν την ανάπτυξη», είπε στο Bloomberg.

«Και θα είναι καλός για τη χώρα για όλους τους ίδιους λόγους και επειδή νιώθει γνήσια συμπόνια για αυτούς που έχουν ξεχαστεί και έχουν μείνει πίσω από την πρόοδο».

Πάντως, ο Τζέι Ντι Βανς είχε μια κάπως περίπλοκη σχέση με τη Silicon Valley. Κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης εκστρατείας του για τη Γερουσία το 2022, την οποία υποστήριξε ο Thiel, άσκησε κριτική στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, λέγοντας ότι διαθέτουν υπερβολική δύναμη και επιρροή στην πολιτική. Υποστήριξε ότι το υπόβαθρό του τον καθιστά κατάλληλο να τα βάλει με τη «μεγάλη τεχνολογική ολιγαρχία».

Πρόκειται για στάση που ευθυγραμμίζεται με όσα συζητιόνται ανάμεσα στις τεχνολογικές startups, όπου υπάρχει η αίσθηση ότι η κυριαρχία του Big Tech δεν αφήνει περιθώρια ανάπτυξης σε άλλες εταιρείες.

Διαβάστε ακόμη