Ο Τζεφ Μπέζος μόλις παρέλαβε το καινούργιο του παιχνίδι. Μετά την ολοκλήρωση των θαλάσσιων δοκιμών στη Βόρεια Θάλασσα, το «Koru», το νέο ιστιοπλοϊκό γιοτ, παραδόθηκε από την Oceanco στον ιδρυτή της Amazon στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Superyacht Times, το σκάφος μήκους 127 μέτρων απέπλευσε από το ολλανδικό ναυπηγείο στις 6 Απριλίου για το παρθενικό του ταξίδι στο Γιβραλτάρ.

Παλαιότερα γνωστό ως «Y721», το «Koru» είναι ένα μνημειώδες σκάφος για περισσότερους από έναν λόγους. Κατ’ αρχήν, πρόκειται για το ψηλότερο ιστιοπλοϊκό γιοτ στον κόσμο με τρία τεράστια κατάρτια που έχουν ύψος πάνω από 70 μέτρα. Είναι επίσης ένα από τα 25 μεγαλύτερα πλοία στον κόσμο και το μεγαλύτερο που έχει κατασκευαστεί ποτέ στην Ολλανδία. Η κατασκευή του, τέλος, φέρεται να κόστισε στον δισεκατομμυριούχο 485 εκατ. δολάρια.

Το γιοτ έχει βρεθεί επίσης στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας διαμάχης. Τον Φεβρουάριο του 2022, η Oceanco ζήτησε να αποσυναρμολογηθεί μερικώς μια παλιά γέφυρα στο λιμάνι του Ρότερνταμ, προκειμένου το μεγαθήριο να βγει στην ανοιχτή θάλασσα.

Τα κατάρτια, που έχουν το ίδιο ύψος με τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, ξεπερνούσαν το διάκενο των 34 μέτρων της γέφυρας, καθιστώντας έτσι απαγορευτική τη διέλευση του σκάφος. Αντιδρώντας στην απαίτηση του Μπέζος, οι κάτοικοι του Ρότερνταμ απείλησαν να χτυπήσουν το γιοτ με σάπια αυγά. Το αίτημα στη συνέχεια απορρίφθηκε και το γιοτ ρυμουλκήθηκε διακριτικά μέσω του Ρότερνταμ χωρίς τα κατάρτια του.

Οι σχεδιαστές που επιμελήθηκαν τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό του πλοίου δεν έχουν ακόμη κατονομαστεί, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται πρόκειται για ένα κομψό, διαχρονικό σκαρί. Το «Koru», το οποίο στη γλώσσα των Μαορί μεταφράζεται ως «νέα ξεκινήματα», διαθέτει κομψό μαύρο κύτος και λευκή υπερκατασκευή. Διαθέτει επίσης μια μεγάλη πισίνα στο πίσω κατάστρωμα και μια σειρά υπαίθριων σαλονιών.

Ωστόσο, παρά τις επικές του προδιαγραφές το «Koru» δεν διαθέτει ελικοδρόμιο, καθώς τα ψηλά του κατάρτια καθιστούν την προσέγγισή του από ελικόπτερο απαγορευτική. Φυσικά, για όλα υπάρχουν λύσεις εάν είσαι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Έτσι ο Μπέζος ανέθεσε στην εταιρεία Damen την κατασκευή ενός δεύτερου γιοτ το οποίο θα χρησιμοποιείται για να φιλοξενεί τα υπόλοιπα θαλάσσια και ιπτάμενα παιχνίδια του αλλά και τα τέντερ του «Koru». Με το όνομα «Wingman», το 75μετρο βοηθητικό πλοίο είναι το μεγαλύτερο σκάφος υποστήριξης που έχει κατασκευάσει η Damen μέχρι σήμερα. Με άλλα λόγια, ένα μνημειώδες ταίρι για ένα μνημειώδες γιοτ.