Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος και ο Ρώσο-Ισραηλινός επιχειρηματίας, Γιούρι Μίλνερ χρηματοδοτούν νεοφυείς (startup) επιχειρήσεις με στόχο τον…βιολογικό επαναπρογραμματισμό. Στόχος τους να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ζήσουν «για πάντα»!

Οι δύο Κροίσοι χρηματοδοτούν την Altos Labs, η οποία θα επικεντρωθεί σε τεχνικές αντιγήρανσης. Κέντρο βάρους των ερευνών θα αποτελέσει ο επαναπρογραμματισμός των κυττάρων. Η τεχνική -αν και επικίνδυνη- επαναφέρει τα κύτταρα στην αρχική τους κατάσταση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναστροφή της γήρανσης.

Μια τεχνική από το 2012

Η τεχνική ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από τον Ιάπωνα Νομπελίστα γιατρό και ερευνητή, δρ. Σίνια Γιαμανάκα ο οποίος θα χρησιμεύσει ως σύμβουλος της εταιρείας. Ο Γιαμανάκα κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής το 2012 για την έρευνά του πάνω στα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα ή (iPS cells), όπως τα ονόμασε, αναπτύσσοντας τη μέθοδο μετατροπής διαφοροποιημένων κυττάρων ενηλίκων σε πολυδύναμα βλαστοκύτταρα.

Ανακάλυψε στην ουσία ότι η προσθήκη μόλις τεσσάρων συγκεκριμένων πρωτεϊνών στα κύτταρα, μπορούν να τα κάνει να επανέλθουν σε προηγούμενη κατάσταση με τις ιδιότητες των εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων που αποτελούν δομικά στοιχεία της νέας ζωής.

Θα χρησιμεύσει ως απλήρωτος σύμβουλος στο επιστημονικό συμβούλιο της Altos, σύμφωνα με το MIT Technology Review, το οποίο αναφέρθηκε στο σχηματισμό της εταιρείας. Στο πλευρό του ο Ισπανός βιολόγος δρ Χουάν Κάρλος Μπελμπόντε, ο οποίος έχει αναπτύξει την τεχνική του Γιαμανάκα σε διάφορα πειράματα. Η έρευνα είναι ακόμη σε αρχικά στάδια και είναι απίθανο να εφαρμοστεί σύντομα.

Η Altos Labs έχει έδρα τις ΗΠΑ και τη Βρετανία και έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 270 εκατομμύρια δολάρια για να εξετάσει τις δυνατότητες της τεχνολογίας να επαναπρογραμματίσει κύτταρα…για να γυρίσει πίσω το ρολόι στα ζώα και ενδεχομένως στους ανθρώπους.

Ενώ λίγα είναι μέχρι στιγμής γνωστά για την εταιρεία, οι πρώτες προσλήψεις αποτελούν ένδειξη για τα είδη αντιγηραντικών τεχνικών που μπορεί να εξετάσει.

 Η «αιώνια ζωή»

Ο δρ Μπελμόντε το 2016 επιστράτευσε την τεχνική των εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων του Ιάπωνα γιατρού και την εφάρμοσε σε ποντίκια, τα οποία παρουσίασαν σημάδια αντιστροφής της ηλικίας. Μετά το πείραμα, χαρακτήρισε την τεχνική επαναπρογραμματισμού ως έναν πιθανό «ελιξίριο ζωής», έγραψε το Technology Review.

Ο Ισπανός ερευνητής που εργάζεται εδώ και χρόνια στο χώρο της βιοτεχονολογίας αντιγήρανσης, είναι επίσης γνωστός για την έρευνά του στην ανάμιξη εμβρύων από πιθήκους και ανθρώπους.

Στο νέο πρωτοποριακό εγχείρημα των Κροίσων που «θέλουν να νικήσουν το θάνατο», συμμετέχει επίσης επίσης ο Δρ Στιβ Χόρβαθ, ο οποίος ανέπτυξε δείκτες που μπορούν να μετρήσουν με ακρίβεια τη γήρανση σε ανθρώπους και ζώα.
Κάθε έρευνα αντιγήρανσης χρειάζεται ένα τέτοιο «βιολογικό ρολόι» για να μετρήσει την αποτελεσματικότητα των τεχνικών.

Οι πάμπλουτοι  που ψάχνουν το μυστικό της αθανασίας

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπέζος και ο Μίλνερ επενδύουν σε εργαστήρια που αναζητούν λύσεις αντιγήρανσης. Ο 57χρονος Μπέζος, ο οποίος με περιουσία ύψους 200 δις δολαρίων πιστεύεται ότι είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, έχει επενδύσει στο παρελθόν στην εταιρεία αντιγήρανσης, Unity Biotechnology.

Η εταιρεία που εξαφανίσει τη γήρανση

Το νέο εγχείρημα έχει στόχο να επιταχυνθεί η έρευνα κατά της γήρανσης με τη δημιουργία μιας καλά χρηματοδοτούμενης εταιρείας, προσελκύοντας ταλέντα με μισθούς άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων ετησίως, ανέφερε το Technology Review.

Το σχέδιο πήρε σάρκα και οστά στην Altos, με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο Richard Klausner, πρώην επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου. Θα συμμετάσχουν στον ανταγωνισμό που υπάρχει ήδη στο χώρο επαναπρογραμματισμού της βιοτεχνολογίας κυττάρων ανάμεσα στους κολοσσούς Life Biosciences, Turn Biotechnologies, AgeX Therapeutics και Shift Bioscience.

Η Altos ιδρύθηκε χωρίς την προσδοκία εσόδων, αν και κάθε θεραπεία αντιγήρανσης που θα μπορούσε να ανακαλύψει, θα άξιζε δισεκατομμύρια. «Ο στόχος είναι να κατανοήσουμε την αντιγήρανση», λένε οι ειδικοί.

Προς το παρόν, ένας από τους βασικούς στόχους της είναι να εφαρμόσουν τον επαναπρογραμματισμό με τρόπο που να μην σκοτώνει τα ζώα εργαστηρίου. Σε προηγούμενες έρευνες η τεχνική θα μπορούσε να παράγει εμβρυϊκούς όγκους που ονομάζονται τερατώματα, και μέχρι στιγμής παρά το μεγάλο ενδιαφέρον και τη χρηματοδότηση έχει δημοσιευτεί λίγη έρευνα σχετικά με αυτό.