Διάστημα-γη σε 11 λεπτά

Την Τρίτη 20 Ιουλίου ο Τζεφ Μπέζος έκανε το ταξίδι που ετοίμαζε για δυο δεκαετίες στο διάστημα. Έντεκα λεπτά αργότερα, ήταν πίσω στη γη. Κάθε λεπτό που πέρασε ο Τζεφ Μπέζος, για να αγγίξει την άκρη του διαστήματος, του κόστισε 550.000.000 δολάρια, ενώ η συνολική του περιουσία εκτιμάται στα 205 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η πτήση αφορούσε το ταξίδι ακριβώς πάνω από τη γραμμή Kármán, μια νοητή γραμμή 62 μιλίων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, η οποία χρησιμοποιείται για τον καθορισμό του ορίου μεταξύ της ατμόσφαιρας της γης και του διαστήματος. Πριν την εκτίναξη ήταν γνωστό πως το ταξίδι θα διαρκέσει κοντά στα 11 λεπτά. Μόνο για τρία το πλήρωμα θα ζούσε την εμπειρία της έλλειψης βαρύτητας, σε πραγματική συνθήκη και όχι σε εξομοιωτή. Μαζί με τον Τζεφ Μπέζος, πέταξαν ο αδελφός του, Μαρκ, ένας 81χρονος αεροπόρος (Ουόλι Φανκ) και ο 18χρονος φοιτητής, Όλιβερ Ντίμαν.

Το διαστημόπλοιο κοστίζει 450 εκατομμύρια δολάρια για κάθε αποστολή

Αφότου επέστρεψε στη γη, ο Μπέζος ευχαρίστησε το πλήρωμα, όσους δούλεψαν για αυτό το project και όλους τους υπαλλήλους της Amazon, όπως και κάθε πελάτη.
«Εσείς ήσασταν παιδιά που πληρώσατε για όλο αυτό», ανέφερε ο Μπέζος.

Σύμφωνα με στοιχεία της NASA, το διαστημόπλοιο κοστίζει 450 εκατομμύρια δολάρια για κάθε αποστολή. Το πίσω μέρος των πυραύλων (orbiter) κοστίζει 1.7 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτά είναι τα βασικά έξοδα. Προφανώς υπάρχουν κι άλλα. Κατά το Distractify, το σύνολο έφτασε στα 5.5 δισεκατομμύρια δολάρια. Μια από τις θέσεις (αυτός που την έκλεισε την έδωσε πίσω, γιατί προέκυψε πρόβλημα με το πρόγραμμα του και δεν μπορούσε να πετάξει) δημοπρατήθηκε για 28 εκατομμύρια.

Δηλώσεις που «ξάφνιασαν» τον Μπέζο

Κατά τη διάρκεια της πτήσης προς το Διάστημα ο 18χρονος Ολλανδός, Όλιβερ Ντέιμεν, που έγινε ο νεότερος ταξιδιώτης του διαστήματος στον κόσμο, εξέπληξε τον δισεκατομμυριούχο Τζεφ Μπέζος. Ο λόγος; Του αποκάλυψε πως δεν έχει παραγγείλει ποτέ κάτι από το Amazon.com.

Ο 18χρονος Όλιβερ Ντέιμεν, φοιτητής Φυσικών Επιστημών, που ταξίδεψε στο διάστημα ανέφερε: «Είπα στον Τζεφ ότι στην πραγματικότητα δεν έχω ποτέ αγοράσει κάτι από την Amazon. Κι εκείνος ήταν σαν να λέει «ωωω, έχει περάσει πολύς καιρός που άκουσα κάποιον να το λέει αυτό»».

Ο Τζεφ Μπέζος ίδρυσε την εταιρεία Blue Origin πουλώντας μετοχές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από την εταιρεία του, τον κολοσσό διαδικτυακού εμπορίου Amazon.

Σχετική είδηση: Ο Τζεφ Μπέζος πήγε στο διάστημα και γύρισε (Live)