Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, δήλωσε ότι αναμένεται να είναι ραγδαία η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας.
Ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι μέσα σε 15-20 ημέρες αναμένεται να πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων λόγω της Όμικρον και όπως είπε είναι πιθανό μετά την γιορτή των Φώτων να καταγραφούν από 15 έως και 18 χιλιάδες κρούσματα μόλις σε ένα 24ωρο.
Ακόμη, σημείωσε: «Θα μιλήσω εμπειρικά. Σε όλες τις χώρες το πανδημικό κύμα λόγω της Όμικρον ξεκίνησε με μια εικόνα όπως στην Ελλάδα. Δηλαδή σταθεροποιούνται τα κρούσματα σε υψηλούς αριθμούς και ξαφνικά εκτοξεύονται σε διπλάσιους και τριπλάσιους μέσα σε 15-20 ημέρες. Αν υποτεθεί ότι ξεκινάμε τώρα δεν αποκλείεται να δούμε έξαρση λίγο μετά τα Φώτα. Θα είναι περίπου τριπλάσια έως τετραπλάσια της σημερινής εικόνας, εάν μπορέσουμε να τα διαγνώσουμε όλα. Ενδέχεται να καταγράψουμε και 15-18 χιλιάδες κρούσματα λίγο μετά τα Φώτα, χωρίς να αποκλείεται μια μικρή αύξηση αμέσως μετά την πρωτοχρονιά».
Στη συνέχεια, ο καθηγητής Πνευμονολογίας συνέστησε στο κοινό να προβαίνει σε συχνό testing, με διενέργεια self test, όπως τόνισε ανά 3 ημέρες κατά την διάρκεια των εορτών αλλά και να τηρεί αυστηρά τα μέτρα προστασίας: «Να κάνουμε 4 self test μέσα στις γιορτές μέχρι την πρωτοχρονιά, ένα ανά 2-3 περίπου ημέρες, ανεξαρτήτως συμπτωμάτων και εμβολιαστικού στάτους.Τα τραπέζια στις γιορτής να είναι ολιγομελή, το πολύ μέχρι 10 άτομα,να χρησιμοποιούμε μάσκα υψηλής προστασίας και να μην την βγάζουμε καθόλου και έτσι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα».
Τέλος ο κ. Τζανάκης χαρακτήρισε την τέταρτη δόση αναπόφευκτη για άτομα που δεν μπορούν να δημιουργήσουν ανοσία δηλαδή για εκείνους με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.
ΑΠΘ: Εντοπίστηκε η μετάλλαξη Όμικρον στα λύματα της Θεσσαλονίκης
Επιβεβαιώθηκε από αναλύσεις της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ η παρουσία της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα της πόλης.
Η ανίχνευση έγινε σε δείγμα της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου 2021, μέσα από νέα πρωτοποριακή -υψηλής ευαισθησίας και ακρίβειας και σε πραγματικό χρόνο- μοριακή μέθοδο, που ανέπτυξε η Ομάδα του ΑΠΘ και τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν οι ακριβείς εκτιμήσεις για την ποσοτικοποίηση και συχνότητα εμφάνισης του στελέχους Όμικρον σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα, που ακόμα κυριαρχεί στην κοινότητα.