search

ΚΟΣΜΟΣ

Twitter: Μέλος της ισπανικής εθνοφρουράς καταδικάστηκε για fake βίντεο με μετανάστη

Ποινή φυλάκισης 15 μηνών στο μέλος της ισπανικής εθνοφρουράς που δημοσίευσε ένα βίντεο στο Twitter με ψευδές περιεχόμενο

Disney, Coca - Cola και άλλοι κολοσσοί «κόβουν» τις διαφημίσεις τους στο Twitter

Ένα μέλος της ισπανικής εθνοφρουράς που δημοσίευσε ένα βίντεο στο Twitter με ψευδές περιεχόμενο με σκοπό να κατηγορήσει έναν μετανάστη για βία, καταδικάστηκε σήμερα σε 15 μήνες φυλάκιση σε μία από τις πρώτες υποθέσεις διάδοσης ψευδών ειδήσεων που εξετάστηκε από την ισπανική δικαιοσύνη.

O κατηγορούμενος και η εισαγγελία, η οποία αρχικά ζήτησε φυλάκιση δύο ετών, κατέληξαν σε συμφωνία λίγο πριν την έναρξη της δίκης στη Βαρκελώνη για την επιβολή ποινής φυλάκισης 15 μηνών και προστίμου 1.620 ευρώ, ανακοίνωσε δικαστήριο της Βαρκελώνης όπου εκδικάστηκε η υπόθεση.

Twitter: Τι έδειχνε στο fake βίντεο που δημοσίευσε

Καθώς η ποινή είναι μικρότερη των δύο ετών και είναι πρώτη καταδίκη για τον κατηγορούμενο, πιθανότατα θα γίνει διακανονισμός για την αποφυγή φυλάκισης μέλους της εθνοφρουράς.

Μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση, η εθνοφρουρά κίνησε πειθαρχική διαδικασία εναντίον του μέλους της, σύμφωνα με πηγές μέσα σε αυτό το στρατιωτικό σώμα, το αντίστοιχο της χωροφυλακής στην Ισπανία.

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος είχε ήδη δημοσιεύσει πολλές αναρτήσεις με ρατσιστικό και ξενοφοβικό περιεχόμενο, σύμφωνα με την εισαγγελία, ανήρτησε ένα βίντεο στο Twitter το 2019 στο οποίο εμφανιζόταν ένας άνδρας να επιτίθεται σε μια γυναίκα γρονθοκοπώντας και κλωτσώντας την μέχρι εκείνη να χάσει τις αισθήσεις της.

Είχε συνοδεύσει το βίντεο με ένα κείμενο που έλεγε στα ισπανικά: «Εδώ βλέπετε έναν Μαροκινό ασυνόδευτο ανήλικο μετανάστη στο Κανέτ ντε Μαρ», μια πόλη της Καταλονίας, όπως «εκείνους στους οποίους θα δίνουμε χρήματα μέχρι να γίνουν 23 ετών». Ο ίδιος ο εθνοφρουρός ισχυρίστηκε ότι ο δράστης είχε βιάσει το θύμα και ότι τα μέσα ενημέρωσης δεν είχαν μεταδώσει την «είδηση».

Twitter: Το βίντεο αφορούσε σε επίθεση που έγινε στην Κίνα

Το βίντεο, που συγκέντρωσε 21.900 προβολές, δεν αντιστοιχούσε σε επίθεση που σημειώθηκε σε αυτήν την καταλανική πόλη, αλλά στην Κίνα.

«Με τη διάδοση του αναφερόμενου κειμένου και του συγκλονιστικού βίντεο, ο κατηγορούμενος θέλησε, με έκδηλη περιφρόνηση της αλήθειας και με μαζικό και αδιάκριτο τρόπο μεταξύ όλων των πιθανών χρηστών του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Twitter, να συσχετίσει το περιεχόμενο του βίντεο με έναν υποτιθέμενο βιασμό που συνέβη στην πόλη Κανέτ ντε Μαρ», είπε ο εισαγγελέας.

«Όλα αυτά με στόχο τη μαζική και άδικη δυσφήμιση των ασυνόδευτων ανηλίκων από άλλες χώρες», πρόσθεσε ο εισαγγελέας αναφερόμενος σε αυτή την κατηγορία των «ιδιαίτερα ευάλωτων» νέων.

Ο λογαριασμός στο Twitter όπου ο κατηγορούμενος δημοσίευσε το βίντεο έκτοτε έκλεισε.

Διαβάστε ακόμη: