Δε μπορεί να πει κανείς ότι το Λονδίνο δεν έχει τουριστικά αξιοθέατα, το αντίθετο μάλιστα, έχει τόσα πολλά που δύσκολα μπορεί να προλάβει κάποιος να τα δει ακόμα και αν έχει ταξιδέψει σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς του κόσμου περισσότερες όχι από μια αλλά από δύο και τρεις φορές.
Αλλά το Λονδίνο μοιάζει να θέλει όλο και περισσότερα, η πόλη υπερτριπλασιάστηκε καινούργιες συνοικίες δημιουργήθηκαν με πανάκριβες κατασκευές, πισίνες στον αέρα και εντυπωσιακές δομές, το κέντρο της πόλης δεν κατοικείται πια παρά από πλούσιους ξένους που έχουν διαθέσει υπέρογκα ποσά για να αποκτήσουν μια ιδιοκτησία. Οι ουρανοξύστες στα πιο περίεργα σχήματα έχουν καταλάβει τον ορίζοντα και οι διαμάχες ανάμεσα στις δημοτικές αρχές, τους κατοίκους και τα υπουργεία δεν έχουν τελειωμό.
Αυτή τη φορά στο επίκεντρο βρίσκεται η κατασκευή ενός τουριστικού αξιοθέατου, ενός ουρανοξύστη που την ιδέα του υπογράφει ο σταρ αρχιτέκτονας Νόρμαν Φόστερ και έχει προκαλέσει την οργή του δημάρχου του Λονδίνου Σαντίκ Καν που κάνει κάθε προσπάθεια να διασώσει την αρχιτεκτονική κληρονομιά της βρετανικής πρωτεύουσας.
Tulip: Η τουλίπα που ξεσηκώνει
Αυτή τη φορά είναι αντιμέτωπος με τον υπουργό στέγασης του Ηνωμένου Βασιλείου Μάικλ Γκόουβ που ετοιμάζεται να δώσει την έγκρισή του για την κατασκευή του Tulip, ακυρώνοντας την προηγούμενη απόφαση του δημάρχου του Λονδίνου να αρνηθεί την πολεοδομική άδεια.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph, ο πύργος έχει προκαλέσει την αντίδραση του δημάρχου από το 2019 λόγω ανησυχιών ότι η δομή θα παρείχε «πολύ περιορισμένο δημόσιο όφελος» στην πρωτεύουσα. Είναι έργο «ανεπαρκούς ποιότητας για μια τόσο περίοπτη τοποθεσία και θα προκαλέσει βλάβη στον ορίζοντα του Λονδίνου», είχε πει ο Καν. Ο πύργος The Tulip σχεδιάστηκε από την Foster + Partners το 2018 σε μια τοποθεσία δίπλα στο βραβευμένο με βραβείο με Stirling «30 St Mary Axe», γνωστό ως «The Gherkin», το οποίο δημιούργησε επίσης το ίδιο στούντιο αρχιτεκτονικής. Εάν κατασκευαστεί, θα περιέχει ένα ανοιχτό παρατηρητήριο μαζί με μπαρ και εστιατόρια και θα γίνει η ψηλότερη κατασκευή στο City of London.
Η κυβέρνηση πιστεύεται ότι στηρίζει την City of London Corporation, η οποία ενέκρινε αρχικά τη δομή και πιστεύει ότι θα καθιερώσει την περιοχή ως «προορισμό παγκόσμιας κλάσης». «Η «Τουλίπα» θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα ότι το Λονδίνο παραμένει ανοιχτό σε όλους, ως ζωντανός προορισμός 24/7 παγκόσμιας κλάσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της City of London Corporation στην Telegraph.
Tulip: Προβλήματα και στο αεροδρόμιο
Τα σχέδια για το τουριστικό αξιοθέατο έχουν αποδειχθεί αμφιλεγόμενα από την έναρξή του. Το Αεροδρόμιο του Λονδίνου είχε εκφράσει προηγουμένως ανησυχίες σχετικά με τη δομή που επηρεάζει το σύστημα ραντάρ και ο Καν είπε ότι θα παραβίαζε τις οδηγίες σχεδιασμού και δόμησης στο Λονδίνου όταν αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά. Ο αρχιτέκτονας Νόρμαν Φόστερ δήλωσε ότι το έργο ήταν «αναπόφευκτα αμφιλεγόμενο» αλλά ότι έχει «την πιθανότητα να είναι σύμβολο στην πόλη του Λονδίνου».
Ο πρώην υπουργός στέγασης Ρόμπερτ Τζένρικ επρόκειτο να λάβει την απόφαση τον Σεπτέμβριο, αλλά απομακρύνθηκε από τη θέση του σε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου. Ο πρόεδρος της New London Architecture Πίτερ Μάρεϊ είναι ένας άλλος υποστηρικτής της «Τουλίπας», που έχει προηγουμένως δηλώσει ότι το αξιοθέατο θα μπορούσε να βοηθήσει την πόλη να ανακάμψει από την πανδημία του κορωνοϊού. «Ολόκληρο το Λονδίνο χρειάζεται ένα ισχυρό κέντρο εάν θέλουμε να παραμείνουμε μια ανταγωνιστική παγκόσμια πόλη», είπε ο Μάρεϊ. «Αν είναι να το κάνει, χρειάζεται επενδύσεις όπως το «Η Τουλίπα», περισσότερο από ποτέ».