Γιατί να συμβιβαστεί κάποιος με μία μόνο ατραξιόν παρατήρησης από ψηλά, όταν μπορεί να απολαύσει τρεις μαζεμένες στο ίδιο κτίριο; Αυτό φαίνεται πως ήταν το σκεπτικό πίσω από το Summit One Vanderbilt, που ανοιξε τις πύλες του στον διάσημο ουρανοξύστη One Vanderbilt στο Μανχάταν.

Σύμφωνα με το CNN, το αξιοθέατο που έχει χαρακτηριστεί ευρέως ως η πιο «καθηλωτική εμπειρία παρατήρησης από ψηλά» εκανε πρεμιερα στις 21 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει έναν γυάλινο ανελκυστήρα που θα ανεβάζει τον επισκέπτη σε ύψος άνω των 365 μέτρων, διαφανή γυαλινα κουτιά και μια αίθουσα καλυμμένη πλήρως από καθρέφτες. Η τελευταία αποτελεί τμήμα μιας πρόσφατα ανακοινωθείσας «καλλιτεχνικής εγκατάστασης» ονόματι «Air», σχεδιασμένης από τον Kenzo Digital, η οποία περιγράφεται ως μια καθοδηγούμενη εμπειρία τέχνης και ιστορία «αντανάκλασης και περισυλλογής».

«Ο ενθουσιασμός που υπάρχει γύρω από το πρότζεκτ Summit One Vanderbilt μας έχει συγκλονίσει», δήλωσε ο Μαρκ Χόλιντεϊ, CEO της SL Green, της επενδυτικής εταιρείας ακινήτων στην οποία ανήκει ο ουρανοξύστης. Όπως εξήγησε, η εταιρεία πλέον μπορεί να δώσει μια γεύση «της πολυεπίπεδης καλλιτεχνικής εμπειρίας πολλαπλών δωματίων» που ονομάζεται «Air», ώστε να γίνει ξεκάθαρο πόσο πολύ θα διαφέρει αυτή η ατραξιόν από άλλες πλατφόρμες παρατήρησης ανά τον κόσμο.

Μια μοναδική εμπειρία – Προσοχή στα ρούχα που φοράτε

Οι επισκέπτες του Summit One Vanderbilt μπορούν επίσης να μπουν στο γυάλινο ασανσέρ «Ascent» που βρίσκεται εκτός του κτιρίου και προσφέρει απίστευτη θέα, ή να βιώσουν την εμπειρία «Levitation» που περιλαμβάνει γυάλινα κουτιά που «προεξέχουν» από το κτίριο, στα οποία νιώθει κάποιος ότι… αιωρείται στα 324 μέτρα.

Και τα τρία παραπάνω αξιοθέατα εντάσσονται σε χώρο 6039 τετραγωνικών μέτρων εντός του ουρανοξύστη που περιλαμβάνει την πλατφόρμα παρατήρησης αλλά και άλλες επιλογές ψυχαγωγίας.

Ο Kenzo Digital τόνισε ότι «η εγκατάσταση μοιράζεται τη μεθυστική αίσθηση της φιλοδοξίας και της έμπνευσης που δίνει η Νέα Υόρκη… Ένας φάρος δυνατοτήτων που αποτίει φόρο τιμής σε όλα όσα είναι η Νέα Υόρκη».

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι του Summit είναι αναγκασμένοι να εισαγάγουν έναν ενδυματολογικό κώδικα για να προστατεύσουν τις γυναίκες από τα… απρόοπτα ατυχήματα. Οι γιγαντιαίοι καθρέφτες μπορούν να φέρουν δυσάρεστες εκπλήξεις στις γυναίκες που φορούν φούστες ή φορέματα. Η διοίκηση του Summit που ενημερώθηκε γι αυτό το σχεδιαστικό ελάττωμα, ανέβασε στην ιστοσελίδα της μια συμβουλή προς τις επισκέπτριες, να φορούν παντελόνια ή καλσόν.

«Οι επισκέπτες που ανησυχούν για μια τυχόν ανεπιθύμητη έκθεση λόγω των γυάλινων δαπέδων και των καθρεφτών είναι υπεύθυνοι για τις ενδυματολογικές τους επιλογές, ώστε να αποφύγουν αυτή την έκθεση», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Παρόλα αυτά υπήρξαν και εκείνες που αψήφησαν την παραπάνω συμβουλή ή που δεν παρατήρησαν την προειδοποίηση. Το Summit πάντως, για καλό και για κακό παρέχει δωρεάν ένα μαύρο ελαστικό σορτς σε όποια γυναίκα το ζητήσει.