Ανοίγει νωρίτερα από ποτέ τη σεζόν για την Ελλάδα, αυξάνει τις πτήσεις στους ελληνικούς προορισμούς και διατηρεί, παρά την ουκρανική κρίση, τον στόχο για τα 3 εκατ. τουρίστες στη χώρα μας από τις ξένες αγορές όπου δραστηριοποιείται.

Ο λόγος για τον μεγαλύτερο τουριστικό οργανισμό της Ευρώπης, την TUI, οι επιτελείς της οποίας διατηρούν ψηλά τις προσδοκίες τους για τις προοπτικές των ελληνικών προορισμών φέτος, οι οποίοι μαζί με τη Μαγιόρκα και τους προορισμούς της Τουρκικής Ριβιέρας είναι οι δημοφιλέστεροι μέχρι στιγμής με βάση τις κρατήσεις στα συστήματα του ομίλου.

Ο όμιλος εκτιμά σε αυτή τη συγκυρία ότι μπορεί να επιτύχει τον στόχο για 3 εκατ. επισκέπτες από τις αγορές όπου δραστηριοποιείται, ‘’πιάνοντας’’ τα νούμερα της κανονικότητας του 2019.

Την εικόνα έδωσε ο διευθυντής της TUI Γερμανίας κ. Στέφαν Μπάουμερτ από το βήμα της έκθεσης ITB που πραγματοποιείται φέτος διαδικτυακά. Σε σχέση με τις επιπτώσεις από τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, ασφαλή συμπεράσματα επί του παρόντος δεν μπορούν να εξαχθούν για τις επιπτώσεις στη θερινή σεζόν του 2022 (σ.σ. κάτι άλλωστε που επαναλαμβάνει σύσσωμος ο κλάδος) και οποιαδήποτε εκτίμηση θα ήταν πρόωρη. Αυτή την στιγμή πάντως, όπως ανέφερε ο κ. Μπάουμερτ, δεν παρατηρείται κάποια ουσιαστική μεταστροφή όσον αφορά τη συμπεριφορά του ευρωπαϊκού κοινού στο κομμάτι των κρατήσεων.

Ανησυχία και ο προβληματισμός

Η ανησυχία και ο προβληματισμός πάντως του κλάδου υφίσταται ειδικά σε σχέση με την τυχόν αρνητική ψυχολογία του ταξιδιωτικού κοινού σε όλη την Ευρώπη και τη διάθεσή του για ταξίδια το επόμενο διάστημα (σ.σ. έστω κι αν αυτή ήταν πολύ υψηλή πριν από τη ρωσική εισβολή, συνεπεία της πανδημίας), αλλά και σε σχέση με την αρνητική πορεία των οικονομικών των νοικοκυριών ανά την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάουμερτ, η TUI Fly θα ξεκινήσει νωρίτερα από ποτέ, από τις αρχές Απριλίου της πτήσεις στους πλέον δημοφιλείς προορισμούς για τους πελάτες του ομίλου όπως είναι η Κρήτη, η Ρόδος και η Κως. Η Ελλάδα μάλιστα έχει λαμβάνειν το μεγαλύτερο μερίδιο από τις επιπλέον πτήσεις που έχει προγραμματίσει η εταιρεία μέσα στον Απρίλιο, 120 συνολικά. Ειδικότερα σε ελληνικούς προορισμούς θα κατευθυνθούν 62 επιπλέον πτήσεις και ακολουθεί η Μαγιόρκα με 48 αλλά και άλλοι προορισμοί όπως η Αίγυπτος, τα τουρκικά παράλια στην πλευρά του Αιγαίου και το Πράσινο Ακρωτήριο.

Σε ένα ακόμη θέμα που απασχολεί όλη την τουριστική αλυσίδα -και όχι μόνο- αυτό της αύξησης του ενεργειακού κόστους, η εκτίμηση από πλευράς του κ. Μπάουμερτ είναι ότι το κόστος των οργανωμένων διακοπών θα αυξηθεί μεν αλλά όχι ως προς τις κρατήσεις που έχουν ήδη γίνει για τις οποίες δεν μπορεί να γίνουν προσαυξήσεις: Ο βασικός αντίκτυπος θα έχει να κάνει με σαφώς λιγότερες προσφορές ειδικά στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής στη θερινή σεζόν, δεδομένου ότι θα είναι πιο υψηλό και το καθημερινό κόστος των διακοπών.

Ακόμη και μετά τη ρωσική εισβολή, ο όμιλος, σύμφωνα με τον διευθυντή της TUI Γερμανίας, παρατηρεί θετικό πρόσημο όσον αφορά την ανάκαμψη στα ταξίδια, με ανοικτό το ενδεχόμενο η ταξιδιωτική κίνηση να προσεγγίσει τα επίπεδα του 2019 στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Μαγιόρκα, Τουρκική Ριβιέρα και τα τρία ελληνικά νησιά, σε Κρήτη, Ρόδο και Κω είναι οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για τους Γερμανούς που προγραμματίζουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους, όπως και δημοφιλείς ισπανικοί προορισμοί.