Με την ανάσα κομμένη εδώ και δύο εβδομάδες, Ελληνες ξενοδόχοι και τουριστικοί φορείς περιμένουν να διαπιστώσουν κατά πόσον η ανακοπή του κύματος των κρατήσεων για διακοπές στην Ελλάδα, που ξεκίνησαν δυναμικά νωρίτερα φέτος, θα τερματιστεί και η κίνηση θα ανακάμψει.
Τόσο οι μεγάλοι ξένοι ταξιδιωτικοί οργανισμοί όσο και οι ελληνικοί φορείς του τουρισμού που έχουν απευθείας επαφή με τις αγορές από τις οποίες ξεκινούν οι επισκέπτες της χώρας διαπιστώνουν «πάγωμα» των κρατήσεων. Η μεγάλη ανησυχία δεν έχει να κάνει τόσο με την κατάσταση στην Ουκρανία αυτή καθαυτή, η οποία εκτιμάται πως τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσει να εκτονώνεται, όσο με τη διολίσθηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Τη διάθεση δηλαδή των νοικοκυριών να ξοδέψουν για τις διακοπές τους και ακόμα περισσότερο την πραγματική δυνατότητα να το κάνουν με δεδομένο ότι το διαθέσιμο εισόδημά τους διαβρώνεται δραστικά από τον πληθωρισμό και τα υψηλότατα ενεργειακά κόστη.
Στάση αναμονής διατηρεί και ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος εξήγησε πρόσφατα ότι «περιμένουμε να δούμε ψύχραιμα ποια είναι τα στοιχεία, πώς θα επηρεάσουν τα τουριστικά ρεύματα και φυσικά αν η ενεργειακή κρίση, που επιτείνεται τώρα με τον πόλεμο, θα επηρεάσει το κομμάτι της μετακίνησης των ταξιδιωτών».
Προβληματισμός επικρατεί και στις μεγάλες αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες έχουν προγραμματίσει για φέτος αριθμό δρομολογίων ρεκόρ για απευθείας πτήσεις προς την Ελλάδα. Από σήμερα έως και τον Μάιο αναμένεται να έχουν δρομολογηθεί τουλάχιστον εννέα διαφορετικές απευθείας πτήσεις εβδομαδιαίως, με κάποιες εταιρείες μάλιστα να έχουν προγραμματίσει να τις αυξήσουν σε δύο πτήσεις την ημέρα καθώς πλησιάζουμε στο Πάσχα. Η αμερικανική αγορά είναι αυτή που μπορεί να κάνει διαφορά για τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας, τα οποία εξακολουθούν να υστερούν σε σχέση με τα θερινά resorts στον δρόμο προς την ανάκαμψη.
Η αβεβαιότητα στον τουρισμό είναι έκδηλη και ευρεία, αν και οι ψυχραιμότεροι αισιοδοξούν πως το «πάγωμα» των κρατήσεων δεν θα διαρκέσει περισσότερο από ένα-δύο μήνες. Ακόμα και έτσι όμως, χάνεται η δυνατότητα της χώρας να ξεκινήσει δυναμικά τη σεζόν και να ανακτήσει το σύνολο της τουριστικής δραστηριότητας του 2019.
Υπενθυμίζεται πως το 2021 οι τουριστικές εισπράξεις από το εξωτερικό διαμορφώθηκαν στα 10,653 δισ., σύμφωνα με την ΤτΕ, ενώ οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών το 2021 αυξήθηκαν κατά 99,4% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 146,7% σε σχέση με το 2020, αντιπροσωπεύοντας το 46,9% και το 58,6% των αντίστοιχων επιπέδων του 2019.
Το ποσό αυτό των 10,65 δισ. είναι υπερδιπλάσιο των 4,318 δισ. του 2020, αλλά απέχει σημαντικά των εισπράξεων 18,178 δισ. από τον τουρισμό του 2019. Για φέτος ο άτυπος στόχος είχε τεθεί στο 80% της δραστηριότητας του 2019, ωστόσο στην τρέχουσα συγκυρία μοιάζει δύσκολα επιτεύξιμος.