Μέχρι το 2026 θα επιτευχθεί σημαντική μείωση στον πληθωρισμό στην Ελλάδα, όπως φαίνεται από την έκθεση της ΤτΕ “Inflation Monitor”, που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Αναλυτικότερα, η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ότι για το 2024 πληθωρισμός θα κλείσει στο 2,9%, το 2025 στο 2,2% και το 2026 στο 2,1%.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2025, που κατατέθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την προηγούμενη εβδομάδα, ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 2,7% για φέτος και 2,1% για του χρόνου.

Πριν από λίγη ώρα μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε για τον πληθωρισμό ότι: «Πράγματι την τελευταία τριετία είναι το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα παγκοσμίως. Όμως φαίνεται ότι το πρόβλημα είναι σε αποκλιμάκωση. Η κυβέρνηση συνεχίζει τις παρεμβάσεις με ελέγχους, πρόστιμα για αισχροκέρδεια, αυξήσεις μισθών και συντάξεων, μειώσεις φόρων που επιχειρούν να μετριάσουν το βάρος για τα νοικοκυριά».

Όπως επισημαίνει η ΤτΕ, η φετινή πτώση που καταγράφει ο πληθωρισμός, αντανακλά την απότομη μείωση των τιμών των ενεργειακών βασικών προϊόντων και την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού των τροφίμων. Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών αναμένεται να είναι ο πιο επίμονη συνιστώσα, αντανακλώντας τις αναμενόμενες αξιοσημείωτες αυξήσεις στους μισθούς. Προστίθεται, ότι οι ονομαστικές αποδοχές ανά εργαζόμενο θα αυξηθούν με ρυθμό λίγο πάνω από 5% ετησίως λόγω της στενής αγοράς εργασίας και των πληροφοριών για τις πρόσφατες συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Οι προβλέψεις συναίνεσης για τον πληθωρισμό που δημοσιεύθηκαν τον Οκτώβριο δείχνουν ότι αναμένεται μείωση του πληθωρισμού για τις περισσότερες προηγμένες χώρες της Ευρωζώνης για το 2024-2025 και σύγκλιση προς το 2%. Σε σύγκριση με την έρευνα του προηγούμενου μήνα, τα στοιχεία ήταν οριακά αυξημένα για αρκετές χώρες, σημειώνει το Inflation Monitor της TτΕ.

Διαβάστε ακόμη: