Σημαντική μείωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα, αλλά και αυξήσεις περίπου 5% στους μισθούς προβλέπει για τα επόμενα δύο χρόνια η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τη νέα έκθεση Inflation Monitor.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα υποχωρήσει το 2026 προς τον στόχο του 2%, καθώς αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,9% φέτος, στο 2,2% το 2025 και στο 2,1% το 2026.

Φέτος, η μείωση του πληθωρισμού αντανακλά την απότομη μείωση των τιμών της ενέργειας και την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα, ενώ για τα επόμενα δύο χρόνια, πιο επίμονες θα είναι οι τιμές στον τομέα των υπηρεσιών, λόγω των αξιοσημείωτων αυξήσεων στους μισθούς.

Η ονομαστική αμοιβή ανά εργαζόμενο θα αυξάνεται με ρυθμούς περίπου 5% τα επόμενα χρόνια (5,8% φέτος,  4,9% το 2025 και 5,1% το 2026), λόγω της σφικτής αγοράς εργασίας και των πρόσφατων συμφωνιών για τις συλλογικές συμβάσεις.

Αποκλιμάκωση στις ανεπτυγμένες οικονομίες

Η μείωση του πληθωρισμού συνεχίζεται, σε μεγάλο βαθμό, στις σημαντικές ανεπτυγμένες οικονομίες, σημειώνει η ΤτΕ.

Από τις αρχές Ιουλίου, οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί, λόγω της μειωμένης ζήτησης από την Κίνα, σε ένα περιβάλλον άφθονης προσφοράς.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου ενισχύθηκαν κατά 14%, λόγω της στρέβλωσης που προκαλούν στην προσφορά οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι.

Οι τιμές των βιομηχανικών μετάλλων έχουν υποχωρήσει τελευταία, ως αποτέλεσμα των νέων ανησυχιών για χαμηλή ζήτηση από την Κίνα.

Οι τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων έχουν αυξηθεί ελαφρά, αντιστρέφοντας την πτωτική πορεία των τελευταίων μηνών, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Οι επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν οδηγήσει σε υπερτετραπλασιασμό του κόστους μεταφοράς ενός κοντέινερ διεθνώς, με τα ναύλα από την Κίνα στην Ευρώπη να πενταπλασιάζονται σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2023.

Διαβάστε ακόμη: