Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση.

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στην κυβέρνηση αδράνεια, ιδεολογικές εμμονές και στρατηγικές επιλογές με τις οποίες, όπως είπε, «διόγκωσε την ενεργειακή κρίση και τα προβλήματα της χώρας». Μάλιστα, υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση αλλαγή στρατηγικής.

«Τρία χρόνια μετά και με οδυνηρό για τη χώρα τρόπο αποδεικνύεται ότι οι συνταγές που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία το 2009 δεν είναι ικανές να δώσουν ώθηση προοπτικής και ευημερίας στη μεταμνημονιακή αλλά εύθραυστη ελληνική οικονομία του 2022. Η επιλεκτική μείωση της φορολογίας για τα μερίσματα και τα κέρδη κάποιων λίγων εταιρειών, η πλήρης απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, η δογματική απουσία του κράτους από τον κρίσιμο ρόλο του να ρυθμίζει και να ελέγχει την αγορά, η διατήρηση σε επίπεδα φτώχειας του κατώτατου μισθού προκειμένου να μένει χαμηλό το μισθολογικό κόστος, δεν αποτελούν συνταγή επιτυχίας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην επίδραση του κυβερνητικού έργου, που όπως είπε «κάποτε επικαλούνταν ορισμένοι για να εξηγήσουν τη μείωση στις αποδόσεις των ομολόγων», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ σχολίασε: «Ποιο είναι σήμερα το Mitsotakis effect; Το βλέπουμε στον πληθωρισμό, στην ενεργειακή κρίση, στην πρωτοφανή ανασφάλεια που βιώνει η ελληνική κοινωνία σε όλα τα επίπεδα. Τόσο από την εκτόξευση του κόστους διαβίωσης όσο όμως και εξαιτίας της πρωτοφανούς έντασης με την Τουρκία. Η επίδραση του κ. Μητσοτάκη στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, δυσχεραίνει τα προβλήματα, πολλαπλασιάζει το βάρος και τις συνέπειες υπαρκτών κρίσεων, δημιουργεί νέες».

«Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς το πραγματικό effect αυτής της κυβέρνησης δεν ήταν όταν απολάμβανε τα οφέλη της προηγουμένης κυβέρνησης αλλά σήμερα που βιώνουμε τα αποτελέσματα της σημερινής κυβέρνησης τρία χρόνια μετά την εκλογή της» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι «το βλέπουμε στην ανασφάλεια για τα νοικοκυριά όσο και στην πρωτοφανή ένταση».

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας είμαστε πρωταθλητές στη τιμή του ρεύματος και των καυσίμων, πρώτοι με διαφορά στην ευρωζώνη στον ενεργειακό πληθωρισμό και ο πληθωρισμός στη χώρα μας καταρρίπτοντας το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.

Ακόμη, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά και στην εξωτερική πολιτική υποστηρίζοντας ότι «εντείνεται η ανασφάλεια». «Από χώρα που ήταν μέρος της λύσης γίνεται μέρος της κρίσης, από πυλώνας ασφάλειας μετατρέπεται σε προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ. Αν χρειαστεί να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας θα είμαστε μόνοι μας να μην έχουμε αυταπάτες» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «οι κίνδυνοι από τη ΙΧ εξωτερική πολιτική και την οικονομία μπορεί να μετατραπούν σε κίνδυνους υπαρξιακούς για τη χώρα».