Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, προχώρησε σε δήλωση αναφορικά με το πόρισμα του τομέα Ενέργειας του κόμματος για τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας.

Ο κ. Τσίπρας επιτίθεται στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης «δεν νιώθει την απόγνωση των πολιτών και νοιάζεται μόνο για τα κέρδη των ισχυρών».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σημειώνει ότι «με ευθύνη της κυβέρνησης σχεδόν 4,6 δισ. έκαναν φτερά από τις τσέπες των καταναλωτών και βρέθηκαν σε αυτές των παραγωγών και κυρίως στα ταμεία της ΔΕΗ, που έχει τη μερίδα του λέοντος σε αυτό το ράλι της αισχροκέρδειας».

Αναλυτικά η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα

«Το πόρισμα που κατέθεσε χθες με αναλυτικά στοιχεία ο τομέας Ε​νέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των δεδομένων. Γιατί εδώ μιλάνε οι αριθμοί. Δεν πρόκειται για εκτίμηση, αλλά για αριθμητικά αποτελέσματα.

Τα υπερκέρδη λοιπόν των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για το 12μηνο Ιούλιος 2021 – Ιούνιος 2022, ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ.

Ενώ οι άδικες χρεώσεις και τα λεγόμενα ουρανοκατέβατα κέρδη των παραγωγών ΑΠΕ που χρεώθηκαν στους καταναλωτές και αναμένεται να επιστραφούν ως επιδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, εκτιμώνται σε 2,45 δισ. ευρώ.

Με λίγα λόγια, με ευθύνη της κυβέρνησης σχεδόν 4,6 δισ. έκαναν φτερά από τις τσέπες των καταναλωτών και βρέθηκαν σε αυτές των παραγωγών και κυρίως στα ταμεία της ΔΕΗ, που έχει τη μερίδα του λέοντος σε αυτό το ράλι της αισχροκέρδειας.

Να λοιπόν γιατί, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ενεργειακός πληθωρισμός στη χώρα μας είναι στο 62% ενώ στην υπόλοιπη ΕΕ είναι στο 39%. Να γιατί η Κομισιόν λέει πως έχουμε τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο ρεύμα για επιχειρήσεις και τις τρίτες μεγαλύτερες για τα νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη.

Γιατί στην Ελλάδα έχουμε αισχροκέρδεια με τις πλάτες της κυβέρνησης. Για χάρη της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ, που πρέπει πάση θυσία να καταγράφει κέρδη για να έχουν μερίσματα οι ιδιώτες μέτοχοι, αλλά και για τους υπόλοιπους παίχτες τις αγοράς.

Όσο για την εκ των υστέρων φορολόγηση των υπερκερδών, ήταν και παραμένει κακόγουστο ανέκδοτο. Λιγότερα από 300 εκατ., από τα οποία στη ΔΕΗ αντιστοιχούν τα 200 εκ. Αλλά για να μην ταραχτούν τα funds, οι μέτοχοι και η τιμή της μετοχής στο ταμπλό του χρηματιστηρίου, την ίδια ώρα ο κ. Σκρέκας της επιστρέφει άλλα 300 εκατ. από τους καταναλωτές μέσω των ΥΚΩ των τιμολογίων.

Αυτές είναι λοιπόν οι προτεραιότητες του κ. Μητσοτάκη. Για την απόγνωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων «απάτη pass» 30 και 50 ευρώ, για λογαριασμούς που ξεπερνούν το μισθό ή τη σύνταξη. Για τα συμφέροντα, αγωνία μην τυχόν και φορολογηθούν και μειωθούν τα κέρδη τους.

Η χώρα όμως, έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση που θα αντιλαμβάνεται τα προβλήματα της κοινωνίας και όχι από έναν πρωθυπουργό που δεν νιώθει την απόγνωση των πολιτών και νοιάζεται μόνο για τα κέρδη των ισχυρών».