Για “εγκληματική εμμονή” όσον αφορά το “πλαίσιο για τα νοσοκομεία” κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με εκπροσώπους της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος).

Συγχωνεύσεις περιφερειακών νοσοκομείων

Συγκεκριμένα, ο Αλ. Τσίπρας κατήγγειλε πως η κυβέρνηση ετοιμάζει συγχωνεύσεις περιφερειακών νοσοκομείων ή και κλείσιμο μεγάλων μονάδων υγείας, την ώρα που παντού στον κόσμο έχουν πάρει το μάθημα από την πανδημία, ότι “πρέπει να αλλάξουμε ρότα” στην κατεύθυνση της “ενίσχυσης” του συστήματος υγείας. “Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει ένα έργο, καταστροφικό στη λογική των ιδιωτικοποιήσεων και του κλεισίματος νοσοκομείων”, είπε, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία “εγκληματική και ανεύθυνη στάση”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε και στα σημερινά δημοσιεύματα για το κατά πόσο είχε δοθεί εντολή να περάσει η αποστολή της Φενέρμπαχτσε με τέσσερις εμπύρετους ασθενείς, παρά τα περιοριστικά μέτρα. “Την ώρα που κουνούσανε το δάχτυλο στους πολίτες, με πολιτικές αποφάσεις πέρναγαν στη χώρα κρούσματα κορονοϊού”, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να εξετάσει η δικαιοσύνη τα “πολύ σοβαρά” δημοσιεύματα. Συμπλήρωσε, τέλος ότι πέρα από την “προφανή υποκρισία”, πρόκειται για μία “εγκληματική στάση” όσον αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας.

ΟΕΝΓΕ

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, Αφροδίτη Ρέντζιου τόνισε ότι «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να οργανώνουμε την αντίδρασή μας», αναφερόμενη στο σχέδιο της κυβέρνησης για «εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας μέσα από συγχωνεύσεις και καταργήσεις νοσοκομείων». Πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως η ΟΕΝΓΕ θα επιχειρήσει να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη και θα διεκδικήσει αφενός μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας, ενόψει μάλιστα ενός ενδεχόμενου τέταρτου κύματος πανδημίας και αφετέρου την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του κλάδου των νοσοκομειακών γιατρών.

Ο γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Παναγιώτης Παπανικολάου, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση αγνοεί πανηγυρικά την προσπάθεια της ΟΕΝΓΕ για διάλογο πάνω στα θέματα αυτά. Αποκάλυψε μάλιστα ότι η Ομοσπονδία έχει στείλει εγγράφως 9 φορές αίτημα, ενώ ακόμα τρεις φορές το έχουν απευθύνει δημοσίως, για συνάντηση με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και δεν έχει έχουν απαντήσει σε καμία από αυτές τις προσπάθειες. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο πρώην υπουργός Υγείας και τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός