Με ευθεία επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τη φράση «στη μια τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα και στην άλλη φέρετρα» ξεκίνησε την δευτερολογία του στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της συζήτησης για τις φωτιές.

«Ο κ. Μητσοτάκης μας έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, του κυνικού τυμβωρύχου. Με τυμβωρυχία αναδείχθηκε στην θέση του πρωθυπουργού με τυμβωρυχία συνεχίζει και τώρα», ανέφερε ο ΑλέξηςΤσίπρας και ακολούθως διάβασε μία αναφορά του επικοινωνιολόγου Λευτέρη Κουσούλη: «Η διαρκής επίκληση της τραγωδία από την κάθε κυβέρνηση είναι ανήθικη και αντιπολιτική, κάθε κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κάνει το καλύτερο».

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κουσούλης, και πρόσθεσε ότι προσυπογράφει «είναι αντιπολιτική και ανήθικη η στάση σας». Ακολούθως ανέφερε: «Έχετε κάτι να απαντήσετε για το σήμερα, γιατί εμείς για το Μάτι κριθήκαμε στις εκλογές».

Παράλληλα, ο  κ. Τσίπρας επέμεινε ότι η συγγνώμη που ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης είναι υποκριτική και του ζήτησε να πει που έγιναν τα λάθη. Θύμισε παλαιότερη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη: «Ήταν τότε που ο κ. Χρυσοχοίδης που κάθετε σήμερα δίπλα σας, για όσο κάθεται γιατί έχει ο καιρός γυρίσματα, είχε πει ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 ανθρώπους στο Μάτι”. Σας είχα πει τότε ότι σας εύχομαι προσωπικά να μην σας τύχει μία τέτοια τραγωδία. Τότε ζητούσατε τις παραιτήσεις μας… Λίγο μετά τις εκλογές όμως στον ΟΗΕ μιλούσατε για την κλιματική αλλαγή».

Κριτική στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Μάλιστα, ανέφερε ότι την επόμενη ημέρα είχε ζητήσει από τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη να δρομολογήσει τη διαδικασία παραίτησης και ρώτησε τον πρωθυπουργό αν έχει κάνει αντίστοιχη συζήτηση με τον κ. Χρυσοχοΐδη.

«Την επόμενη δραματική ημέρα ζήτησα από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη τότε, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της προσπάθειας κατάσβεσης πυρκαγιών ως όφειλε να δρομολογήσει την διαδικασία παραίτησής του. Ο ίδιος άνοιξε την συζήτηση και του είπα ότι αυτό πρέπει να κάνει. Έχετε κάνει αντίστοιχη συζήτηση με τον κ. Χρυσοχοϊδη ή κρατούσε την μάνικα και θα τον ανταμείψετε γι αυτό;», ρώτησε. 

«Εφάρμοσαν τότε ένα σχέδιο -ο Θεός να το κάνει σχέδιο- διαφυγής από δρόμους αδιεξόδου. Αυτόν τον άνθρωπο που έκανε το σχέδιο αποπέμφθηκε από εμάς και εσείς τον κρατήσατε. Το ερώτημα είναι γιατί τον κρατήσατε; Τι του χρωστάτε; Ο κ. Κολοκούρης, αρχηγός της Πυροσβεστικής, ήταν τις κρίσιμες ημέρες υπαρχηγός. Μετά την αποπομπή του αρχηγού έγινε αρχηγός και τον κρατήσατε. Κατά την διακυβέρνησή σας βγήκε η Δικαιοσύνη και του επιρρίπτει ευθύνη που άρχισε 6 ώρες να επέμβει. Τι του χρωστάτε και τον κρατάτε;», επισήμανε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και την οδύνη της μεγάλης καταστροφής. 

«Πηγαινοφέρνετε μια συγγνώμη ως κομφετί»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στη στάση του πρωθυπουργού. «Τελικά θα μας πείτε γιατί ζητάτε συγγνώμη κ. Μητσοτάκη. Αφού τόσο στην πρωτολογία αλλά και στην συνέχεια δεν παραδεχθήκατε τίποτα. Πηγαινοφέρνετε μια συγγνώμη ως κομφετί χωρίς να εξηγείτε για ποιο λόγο την ζητάτε. Που κάνατε λάθος και ποιος ευθύνεται. Υποκριτική η δήλωσή σας ότι κατανοείτε την αγανάκτηση του κόσμου. Είπατε ότι οι πολίτες θέλουν ένα ελικόπτερο πάνω από τον οικισμό τους. Και το είπατε εσείς που σηκώσατε 2 στρατιωτικά ελικόπτερα για να πάτε να δείτε παράσταση του Λιγνάδη στην Επίδαυρο», ανέφερε. 

Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε υποκριτική τη δήλωση περί κατανόησης του θυμού και τη διαβεβαίωση ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν στην ώρα τους και όπως πρέπει. «Που πρέπει να αποδοθούν; Σε ποιους;», ρώτησε, προσθέτοντας: «Οι ευθύνες έχουν έναν και μοναδικό ιδιοκτήτη και είστε εσείς. Σας αποδίδει αυτή την ευθύνη η πλειοψηφία του λαού. Και αυτοί που σας στήριξαν».

«Η μόνη σας προτεραιότητα ήταν οι εκκενώσεις και όχι η κατάσβεση»

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «γαλάζιοι» δήμαρχοι εκφράζουν οργή για το επιτελικό κράτος, ενώ έκανε λόγο για προσπάθεια να μην μιλήσουν οι πυροσβέστες για τις ελλείψεις. Σε αυτό το πλαίσιο ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν επικροτεί την ΕΔΕ που διέταξε ο υπαρχηγός κ. Κλεφτοσπύρος. 

Αναφερόμενος στο θερμό καλοκαίρι στη Μεσόγειο, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι με βάση τον χάρτη ήμασταν στην ένατη θέση σε σχέση με άλλες χώρες στον αριθμό των πυρκαγιών, αλλά υπήρξε αύξηση 500% στις καμένες εκτάσεις. Επίσης, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι αρνητική πρωταθλήτρια σε καμένες εκτάσεις ανά πυρκαγιά, διπλάσιες από την Τουρκία και υπερδιπλάσιες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου. 

«Οι πίνακες αυτοί δείχνουν ότι οι πυρκαγιές έσβηναν μόνο όταν έφταναν στην θάλασσα. Γιατί συνέβη αυτό; Γιατί δεν τα κατάφερε το επιτελικό κράτος; Γιατί η μόνη σας προτεραιότητα ήταν οι εκκενώσεις και όχι η κατάσβεση . Διαφημίζατε ένα επιτελικό κράτος που ήταν ξεχαρβαλωμένο και εσείς μειώσατε τα κονδύλια. Είναι προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή αλλά όχι η μόνη προτεραιότητα και όλα τα άλλα γαία πυρί μιχθήτω», ανέφερε. 

«Όσα εξελίξατε σε σχέση με όσα σας αφήσαμε ήταν το 112. Το έργο αυτό δρομολογήθηκε Μάιο 2019 από την κα Γεροβασίλη που ανακοίνωσε την πιλοτική του εφαρμογή. Σωστά ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο το βρήκατε και το εξελίξατε. Είπατε ψευδώς ότι εσείς φροντίσατε για τα περισσότερα εναέρια μέσα από ποτέ. Τα μέσα που επιχειρούσαν ήταν εκείνα που προβλέφθηκαν από τον διαγωνισμό που υλοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση από τον Μάιο 2019. Η λαθροχειρία που έκανε ο κ. Σκέρτσος και εσείς σήμερα να συγκρίνεται το σήμερα με το 2018 και όχι αυτό που παραλάβατε το 2019 είναι απόδειξη διαφυγής από τις ευθύνες σας», υπογράμμισε. 

Ο κ. Τσίπρας κατέθεσε στα πρακτικά τις ενέργειες της τότε κυβέρνησής του «εφαρμόζοντας το πόρισμα Γκολντάμερ και εσείς παγώσατε ή κρύψατε στο συρτάρι». 

Σε αυτό, ανέφερε, προβλέπεται απόφαση για προσλήψεις 500 δασολόγων δασοπόνων, που δεν έγιναν από την κυβέρνηση της ΝΔ, ΚΥΑ για τη συνεργασία πυροσβεστικής και δασικής υπηρεσίας όπως και για πρόγραμμα δασοπυρόσβεσης πάνω από 5.000 πυροσβεστών. «Τα παγώσατε τα προγράμματα αυτά. Μόνο αστυνομικούς πήρατε», είπε. 

«Ξεκινήστε τον διάλογο οχύρωσης της χώρας»

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις προτάσεις του για Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία για διάλογο με στόχο την οχύρωση της χώρας και τη δημιουργία Πολιτικής Προστασίας αντάξιας και εφάμιλλης άλλων χωρών. 

«Το εισόδημα έκτακτης ανάγκης που σας ζήτησαν να υιοθετήσετε για τους πληγέντες είναι το ελάχιστο που μπορούμε να δούμε άμεσα αν μας ενδιαφέρει όχι μόνο το μεθαύριο αλλά το σήμερα για αυτούς τους ανθρώπους. Η πλειονότητα των ανθρώπων εκεί δεν θα έχουν την δυνατότητα να παράξουν εισόδημα. Πως θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι;», είπε. 

«Το επιτελικό κράτος ως εφαρμογή απέτυχε παταγωδώς και σήμερα είναι το καλύτερο ανέκδοτο στην κοινωνία. Ως ένδειξη κατανόησης φροντίστε στον ανασχηματισμό να μην δημιουργήσετε ξανά ένα σχήμα 58 υπουργών. Αποτελεί ειρωνεία να μην αντιστοιχίζεται με αυτό που ονομάζεται επιτελικό κράτος. Μιλάτε λιγότερο και πράττετε περισσότερα».