Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την δευτερολογία του με απάντηση στις προτάσεις που κατέθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, στη συζήτηση για τις καταστροφικές πυρκαγιές.
«Θα σας απαντήσω κ. Βαρουφάκη, σε περίπτωση που έχει καεί πεύκο, οι επιστήμονες μας συστήνουν να κάνουμε φυσική αναδάσωση και αυτό θα κάνουμε, πραγματοποιώντας πολύ γρήγορα τα αντιδιαβρωτικά έργα» σημείωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας στην πρώτη πρόταση.
«Ας συμφωνήσουμε επιτέλους ότι είναι αδύνατον να επιτύχουμε μία οικονομία χαμηλών ρύπων χωρίς την αξιοποίηση του αέρα. Το ερώτημα που τίθεται είναι που και με ποιους κανόνες θα μπουν ανεμογεννήτριες. Ανεμογεννήτριες δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε παντού, αλλά είναι αδύνατον να λέμε πως θα δρομολογήσουμε τους στόχους μας μόνο με ανεμογεννήτριες στην θάλασσα. Ναι θα χρειαστούμε και off shore ανεμογεννήτριες, αλλά και στην ξηρά, θα αξιοποιήσουμε και την ηλιακή ενέργεια», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός είπε «Αναγνώρισα τα λάθη, που κάναμε, ζήτησα εκ νέου συγγνώμη, και πρότεινα λύσεις, διερωτώμαι εάν υπάρχει νόημα σε αυτή τη συζήτηση, αφού εσείς κ. Τσίπρα μοιράζετε εκ των προτέρων την ομιλία σας χωρίς να ενδιαφέρεστε για το τι θα πω εγώ», απαντώντας στα όσα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του.
«Διαστρεβλώνετε τα λεγόμενα μου. Αναφέρθηκα στην πυρκαγιά στα Βίλια και είπα εάν σε αυτή συγκεκριμένα την φωτιά κάναμε κάτι λάθος και εσείς ισχυριστήκατε ότι αναφερόμουν σε όλες τις πυρκαγιές. Βάλαμε τον πήχη ψηλά και με θάρρος λέμε πως σε ό,τι αφορά στην πολιτική για το περιβάλλον περάσαμε κάτω από τον πήχη που βάλαμε εμείς. Δεν είστε εσείς ο πήχης, δεν συγκρινόμαστε με εσάς. Δυσκολεύομαι να καταλάβω το μαύρο χιούμορ σας με το 112 ότι ο λαός θα μας στείλει μήνυμα εκκένωσης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επιτέθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Εσείς τρία χρόνια μετά το Μάτι πως απαντάτε σε αυτήν την κυρία, που λέει πως θα αισθανόσουν εάν έκλαιγες πάνω από τη μητέρα σου που είχε γίνει κούτσουρο; Ούτε σήμερα έχετε καταλάβει τι έγινε στο Μάτι. Εσείς που στήνατε επικοινωνιακό σόου με τους Υπουργούς και λέγατε στους πυρόπληκτους τι να τα κάνετε τα 2.000 ευρώ. Σας ασκήσαμε κριτική για το άθλιο επικοινωνιακό σόου που στήσατε ενώ γνωρίζατε ότι υπήρχαν νεκροί. Ποτέ δεν ζητήσατε συγγνώμη, δεν έχετε ούτε σήμερα καμία ενσυναίσθηση. Ο λαός θα θυμάται πως στη μία τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα και στην άλλη φέρετρα».
Ο πρωθυπουργός απάντησε και στο θέμα που προέκυψε με τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας: «Στο ζήτημα των δηλώσεων του Περιφερειάρχη, κ. Σπανού, έχω μπροστά μου δήλωση του ιδίου πως ουδέποτε ισχυρίστηκε πως υπήρχε εντολή μη κατάσβεσης γιατί αυτό θα ήταν εξωφρενικό για μία κυβέρνηση. Αυτά είπε ο κ. Σπάνος. πιστεύετε πραγματικά πως υπάρχει ηγεσία που μπορεί να δώσει εντολή μη κατάσβεσης; Υπονοείτε πως κάποιος ήθελε να καεί η Εύβοια, με αυτά τα υπονοούμενα ρίχνετε νερό στο μύλο όλων όσοι πιστεύουν πως κάποιοι ήθελαν να καεί η Εύβοια για να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες» τόνισε.
Απαντώντας επίσης στην Φώφη Γεννηματά ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στα εναέρια μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατάσβεση των πυρκαγιών.
Κάλεσε επίσης τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει στα πρακτικά τι άλλο έκανε εκτός από το πόρισμα Γκολντάμερ. «Μας είπατε ότι μας τα αφήσατε όλα έτοιμα. Να καταθέσετε στα πρακτικά της Βουλής τι ακριβώς κάνατε. Μάλιστα, αυτά που φέραμε εμείς στην Βουλή τα καταψηφίσατε», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι για το θέμα της Πολιτικής Προστασίας υπάρχει ειδική επιτροπή και κάλεσε την αντιπολίτευση να συμμετάσχει.
Κλείνοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε όλα όσα λέγονται για το ζήτημα των εμβολιασμών. «Δεν διχάζουμε κανέναν. Αντιμετωπίζουμε μια πραγματικότητα η οποία λέει ότι παρά τους φιλότιμους κόπους μας είμαστε λίγο κάτω από τον μέσο όρο των εμβολιασμών στην Ευρώπη. Μπορεί κανείς να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι δεν οργάνωσε και δεν διέθεσε εμβόλια σε όλους τους πολίτες; Θα ήταν άδικο. Πάνω από το 90% όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Δεν είδα την αντιπολίτευση να βάλει πλάτη στην προσπάθεια πειθούς. Ποιους διχάζει η κυβέρνηση; Από την μια υπάρχει μια μεγάλη πλειοψηφία υπεύθυνων πολιτών με κοινωνική ευθύνη και από την άλλη υπάρχει μια μειοψηφία που αρνούνται. Όταν είμαστε αντιμέτωποι με αυτή την πραγματικότητα, οι πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι λίγο πιο πάνω ή λίγο πιο κάτω από εκεί που είναι η χώρα μας. Θα πρότεινα να αφήσουμε στην άκρη τις συζητήσεις περί διχασμών. Η κυβέρνηση δεν επιδιώκει διχασμό και καθιστά σαφές ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των πολιτών. Και όσοι φέρθηκαν υπεύθυνα δεν θα πληρώσουν τη νύφη».