Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποίησε συνάντησή με την Ομοσπονδία Τουρισμού-Επισιτισμού, στα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου, όπου έκανε λόγο για «τρομακτική έλλειψη» εργατικού δυναμικού στον τουρισμό και σε όλους τους κλάδους, καθώς «τα τελευταία τρία χρόνια έχει δημιουργηθεί μια πλήρης ασυδοσία στο εργασιακό τοπίο».
Ακόμη, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι απαιτούνται συγκεκριμένες πολιτικές «που θα ξανακάνουν ελκυστική την εργασία αλλά και θα διαμορφώνουν πλαίσιο αξιοπρεπούς εργασίας και δυνατότητας διαβίωσης».
Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα
«Ακούω από παντού ότι δεν υπάρχουν εργαζόμενοι. Και το ερώτημα μου είναι πως να βρεις εργαζόμενους όταν θεωρείς πως ο πιο σημαντικός παραγωγικός συντελεστής είναι αναλώσιμος.
Όταν θεωρείς τους εργαζόμενους αναλώσιμους και τους βάζεις να δουλεύουν με όποιες συνθήκες και όποιες απολαβές, χωρίς θεσμικό πλαίσιο και ελέγχους, τότε πυροβολείς τα πόδια σου. Πυροβολείς τα πόδια της οικονομίας και της κοινωνίας, διότι δημιουργείς συνθήκες κοινωνικής κρίσης.
Άρα αν δεν καταλάβουμε ότι δεν μπορείς να έχεις παραγωγικότητα με συνθήκες εργασιακής ασυδοσίας, τότε δεν θα πάει μπροστά η οικονομία σε κανέναν κλάδο.
Εγώ θεωρώ δηλαδή ότι αυτό το φαινόμενο που βλέπουμε τώρα, να υπάρχει τρομακτική έλλειψη εργατικού δυναμικού σε όλους τους κλάδους, έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχει δημιουργηθεί μια πλήρης ασυδοσία στο εργασιακό τοπίο. Και όταν ο νέος άνθρωπος, σε όποιο κλάδο, γνωρίζει ότι στο εξωτερικό θα βρει πολύ καλύτερες συνθήκες εργασίας και πολύ καλύτερους μισθούς, δε θα μείνει να δουλέψει εδώ.
Ψάχνουμε να βρούμε τώρα τι έχουν οι Έλληνες και δεν θέλουν να δουλέψουν. Δεν έχουν κάτι οι Έλληνες και δεν θέλουν να δουλέψουν. Το βιοτικό τους επίπεδο και οι μισθοί είναι έτσι κι αλλιώς χαμηλοί. Αλλά εδώ πρέπει να προσέξουμε, ιδιαίτερα στον κλάδο του τουρισμού, ο οποίος κατά την άποψή μου είναι και θα είναι ένας από τους πιο παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, πρέπει να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό, να επενδύσουμε στην εκπαίδευσή του, στις συνθήκες εργασίας του, στις αποδοχές του.
Και ταυτόχρονα πολύ κρίσιμο για μενα είναι και το θέμα του μισθού, που έτσι κι αλλιώς εμείς θεωρούμε ότι σε όλους τους κλάδους πρέπει να πάει στα 800 ευρώ, διότι αυτή τη στιγμή οι όποιες αυξήσεις έγιναν, είναι χαμηλότερες από τον πληθωρισμό. Και ο μισθός στην Ελλάδα είναι σε χαμηλότερο επίπεδο απ’ότι ήταν 12 χρόνια πριν.
Πρέπει να δούμε το θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων, το θέμα των ελέγχων, της ανασυγκρότησης του ΣΕΠΕ και έχει έρθει η ώρα να εξετάσουμε, έστω σε πιλοτική εφαρμογή αρχικά, τη δυνατότητα του 35ωρου χωρίς μείωση των αποδοχών, για να υπάρξουν συνθήκες που θα ξανακάνουν ελκυστική την εργασία αλλά και θα διαμορφώνουν πλαίσιο αξιοπρεπούς εργασίας και δυνατότητας διαβίωσης».