Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει η συνάντηση των αρμοδίων υπουργών με εκπροσώπους αγροτών που κάνουν κινητοποιήσεις, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, από την Λίμνη Πλαστήρα, όπου πραγματοποιείται το 34ο Συνέδριο Ανάπτυξης Ορεινών Όγκων και Μειονεκτικών Περιοχών.

Ο Υπουργός είπε ότι ήδη έχει υπάρξει επικοινωνία με τους εκπροσώπους των αγροτών «από χθες έχω επικοινωνήσει μαζί τους. Υπήρξε επικοινωνία και έχουμε συμφωνήσει ότι τις επόμενες μέρες σε συνεργασία και σε συνεννόηση και με τα συναρμόδια υπουργεία, θα φροντίσουμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να συνεννοηθούμε».Ο κ. Τσιάρας επανέλαβε ότι πεποίθησή του είναι «με το διάλογο λύνονται όλα τα προβλήματα και εκεί πρέπει να εστιάσει κανείς» και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση και οι αγρότες βρίσκονται στην ίδια όχθη του ποταμού. Είπε ότι για πρακτικούς λόγους η συνάντηση πρέπει να γίνει στην Αθήνα και τόνισε ότι «από τη δική μας πλευρά είμαστε διατεθειμένοι να καθίσουμε και να συνεννοηθούμε με τον αγροτικό κόσμο. Τον οποίο σεβόμαστε και υποστηρίζουμε».

Κατά την είσοδό του στο34ο Συνέδριο Ανάπτυξης Ορεινών Όγκων και Μειονεκτικών Περιοχών ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το ποια είναι η απάντηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο αίτημα των αγροτών για συνάντηση ο υπουργος είπε:«Χαίρομαι γιατί ουσιαστικά μέσα από την τελευταία τους σύσκεψη οι εκπρόσωποι των αγροτών αποφάσισαν να ξεκινήσουν το διάλογο με την κυβέρνηση. Αυτό είναι μια πολύ θετική εξέλιξη. Προφανώς δεν αφορά στις προϋποθέσεις του διαλόγου, αλλά στην ίδια την ουσία του διαλόγου. Εγώ προσωπικά από χθες έχω επικοινωνήσει μαζί τους. Υπήρξε επικοινωνία και έχουμε συμφωνήσει ότι τις επόμενες μέρες σε συνεργασία και σε συνεννόηση και με τα συναρμόδια υπουργεία, θα φροντίσουμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να συνεννοηθούμε. Tο λέω αυτό, διότι από την πρώτη στιγμή τόνισα πως η πόρτα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ανοιχτή. Προσωπικά πιστεύω ότι με το διάλογο λύνονται όλα τα προβλήματα και εκεί πρέπει να εστιάσει κανείς, αλλά βεβαίως από κει και πέρα να κατανοήσουμε ότι όλοι βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά, στην ίδια όχθη του ποταμού. Θέλουμε να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα, το κάνουμε με κάθε δυνατότητα που μας παρέχει ο δημοσιονομικός χώρος της ελληνικής οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα και με την αξιοποίηση των εργαλείων που μας δίνει αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσουμε έναν πρωτογενή τομέα, ο οποίος με ανθεκτικότητα σε βάθος χρόνου θα συμβάλει και στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, θα δημιουργεί τους όρους και τις συνθήκες της κοινωνικής συνοχής. Ταυτόχρονα όμως θα στηρίζει τους ανθρώπους εκεί που βρίσκονται, εκεί που ζουν».

Σε ερώτηση για το αν η πρόταση για συνάντηση στην Καρδίτσα σας βρίσκει σύμφωνο ο κ. Τσιάρας είπε:«Νομίζω ότι έχει υπάρξει ήδη μια κατ’ αρχήν συνεννόηση, αλλά η συνάντηση αυτή για πρακτικούς λόγους πρέπει και θα γίνει στην Αθήνα. Σας.επαναλαμβάνω, δεν είναι το θέμα με ποιους όρους ή με ποιες συνθήκες θα γίνει η συνάντηση. Το σημαντικό είναι ότι αυτή τη στιγμή – και το τόνισα όλη την προηγούμενη περίοδο- ότι από τη δική μας πλευρά είμαστε διατεθειμένοι να καθίσουμε και να συνεννοηθούμε με τον αγροτικό κόσμο, τον οποίο σεβόμαστε και υποστηρίζουμε. Θέλουμε πραγματικά να δημιουργήσει την ουσιαστική συνθήκη και της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας».

Για πρώτη φορά, προχωρούμε σε πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών

Τη σημασία του προγράμματος LEADER ως βασικού πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου, το οποίο από το 1991 έχει αλλάξει ριζικά την αναπτυξιακή στρατηγική των αγροτικών περιοχών μέσω της προσέγγισης “bottom-up”, υπογράμμισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, στο 34ο Συνέδριο Ανάπτυξης Ορεινών Όγκων και Μειονεκτικών Περιοχών.

Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα υπογράψει την απόφαση (Υ.Α.) για το Πλαίσιο εφαρμογής της παρέμβασης Π3-77-4.1 ( «Στήριξη για τοπική ανάπτυξη μέσω του LEADER (ΤΑΠΤοΚ-Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων)» του ΣΣ ΚΑΠ), ενεργοποιώντας τη διαδικασία των προσκλήσεων.

«Για πρώτη φορά, προχωρούμε σε πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών και στη χρήση απλοποιημένου κόστους, καταργώντας τη φυσική υποβολή φακέλων. Στόχος μας είναι να επιταχύνουμε την υλοποίηση των έργων, να μειώσουμε τη γραφειοκρατία και να διασφαλίσουμε τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα του προγράμματος», είπε. Να σημειωθεί ότι για την περίοδο 2023-2027, το ΥΠΑΑΤ έχει ήδη εγκρίνει 50 τοπικά προγράμματα LEADER, με αρχικό προϋπολογισμό 236 εκατομμυρίων ευρώ.

Αναφερόμενος στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, ο Υπουργός τόνισε: «Με περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ, χρηματοδοτήθηκαν έργα που έδωσαν ώθηση στην τοπική οικονομία, δημιούργησαν θέσεις εργασίας και συνέβαλαν στην κοινωνική συνοχή των αγροτικών περιοχών. Αυτά τα θετικά αποτελέσματα μάς δίνουν τη γνώση και την εμπειρία να προχωρήσουμε ακόμη πιο δυναμικά στη νέα προγραμματική περίοδο».

Στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής για τη στήριξη των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, ο Υπουργός αναφέρθηκε σε μια σειρά παρεμβάσεων: «Η στήριξη των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών είναι προτεραιότητα για το Υπουργείο. Προγράμματα όπως η Εξισωτική Αποζημίωση ενισχύουν το εισόδημα των αγροτών και των κτηνοτρόφων, διασφαλίζοντας τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους. Παράλληλα, επενδύουμε σε υποδομές, αγροτική οδοποιία και αρδευτικά έργα μέσω του προγράμματος ΥΔΩΡ 2.0, δίνοντας λύσεις σε ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την παραγωγική διαδικασία».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη νέα γενιά αγροτών, επισημαίνοντας ότι η στήριξη των νέων αγροτών αποτελεί κρίσιμο άξονα της πολιτικής του Υπουργείου: «Η ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας. Γι’ αυτό δίνουμε κίνητρα στους Νέους Αγρότες να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση, ενώ παράλληλα διευκολύνουμε την πρόσβασή τους σε χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Εγγυήσεων και το Ταμείο Μικροπιστώσεων».

Ο Υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη στήριξη περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, με ειδική μνεία στη Θεσσαλία: «Η κακοκαιρία ‘Daniel’ προκάλεσε τεράστιες ζημιές στη Θεσσαλία. Είχαμε δεσμευτεί τον Νοέμβριο από την Καρδίτσα ότι κάθε υπερδέσμευση στο πλαίσιο του LEADER για την περιοχή θα εγκριθεί, ώστε να στηρίξουμε έμπρακτα την ανάκαμψή της. Και αυτή η δέσμευση γίνεται πράξη».

Κλείνοντας, απευθύνθηκε στα στελέχη των Ομάδων Τοπικής Δράσης και των Δήμων, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας. «Το LEADER δεν είναι απλώς ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, είναι μια αναπτυξιακή φιλοσοφία που βασίζεται στην ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών. Η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από τη σωστή προετοιμασία, την αποτελεσματική εφαρμογή και τη συνεργασία όλων των φορέων. Μαζί μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα βιώσιμο και δυναμικό μέλλον για την ελληνική ύπαιθρο», είπε χαρακτηριστικά.