Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας επισημαίνει πως ο εμπρησμός δάσους τυποποιείται για πρώτη φορά ρητώς ως κακούργημα.

Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης σε ανάρτησή του στο προφίλ του στο Τwitter, σημειώνει ότι το αδίκημα του εμπρησμού δάσους μετατρέπεται σε κακουργηματική πράξη και οι δράστες θα τιμωρούνται με ποινή κάθειρξης, δηλαδή ποινή άνω των πέντε ετών.

«Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο προτείναμε την αυστηροποίηση των ποινών για τα κοινώς επικίνδυνα αδικήματα. Η περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλείται από εμπρησμό δάσους τυποποιείται για πρώτη φορά ρητώς ως κακούργημα και οι δράστες θα τιμωρούνται με ποινή κάθειρξης», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάρας.

Εισαγγελική παρέμβαση για τα αίτια της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη Αττικής

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών προκάλεσαν δημοσιεύματα καθώς και αναφορά δικηγόρου σχετικά με την πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη.

Συγκεκριμένα, διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας η οποία ανατέθηκε στον εισαγγελέα  Πρωτοδικών Γιώργο  Νούλη, προκειμένου να ερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς. Μεταξύ των ερωτημάτων που θέτει στην αναφορά που κατέθεσε ο δικηγόρος είναι:

  • Ξεκίνησε (όπως λέγεται) η φωτιά από μετασχηματιστή της ΔΕΗ;
  • Είναι συμβατό για την δημόσια υγεία και ασφάλεια να υπάρχουν μη υπογειοποιημένοι πυλώνες υψηλής τάσης εντός αστικού ιστού;
  • Είναι αληθές, όπως αναφέρθηκε σε τηλεοπτικό σταθμό στις 4.8.2021, ότι σε πολλές περιοχές (όπως π.χ. Βαρυμπόμπη) δεν μπορούσαν να γίνουν εναέριες ρίψεις, γιατί  υπήρχαν πυλώνες υψηλής τάσης;

«Πρωτοφανής περιβαλλοντική κρίση»

Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «η χώρα αντιμετωπίζει μία πρωτοφανή περιβαλλοντική κρίση με πολλαπλές μεγάλες πυρκαγιές σε πολλά σημεία της χώρας αποτέλεσμα ενός καύσωνα ο οποίος μπαίνει πια στη δεύτερη εβδομάδα του».

Και θέλησε από την πλευρά του να ευχαριστήσει όχι απλά τις γυναίκες και τους άνδρες της Πυροσβεστικής αλλά και τους εθελοντές, τους πολίτες της Ηλείας οι οποίοι αγωνίστηκαν σε απόλυτη συνεργασία με τις κρατικές δυνάμεις για να περιορίσουν στο βαθμό που αυτό ήταν εφικτό τις μεγάλες ζημιές από την καταστροφική πυρκαγιά.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσες και όσους έδωσαν αγώνα να προστατευθεί ο χώρος της Ολυμπίας με αυτόν τον τεράστιο παγκόσμιο συμβολισμό», είπε επίσης ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Η μάχη συνεχίζεται, έχουμε ακόμη ενεργά μέτωπα κι αύριο περιμένουμε ακόμη μια δύσκολη μέρα καθώς εκτιμούμε ότι θα έχουμε ενισχυμένους ανέμους».