Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών προκάλεσαν δημοσιεύματα καθώς και αναφορά δικηγόρου σχετικά με την πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη.

Συγκεκριμένα, διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας η οποία ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιώργο Νούλη, προκειμένου να ερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς.

Μεταξύ των ερωτημάτων για την πυρκαγιά τα οποία έθεσε ο δικηγόρος είναι:

-Ξεκίνησε (όπως λέγεται) η φωτιά από μετασχηματιστή της ΔΕΗ;

-Είναι συμβατό για την δημόσια υγεία και ασφάλεια να υπάρχουν μη υπογειοποιημένοι πυλώνες υψηλής τάσης εντός αστικού ιστού;

-Είναι αληθές, όπως αναφέρθηκε σε τηλεοπτικό σταθμό στις 4.8.2021, ότι σε πολλές περιοχές (όπως π.χ. Βαρυμπόμπη) δεν μπορούσαν να γίνουν εναέριες ρίψεις, γιατί υπήρχαν πυλώνες υψηλής τάσης;

Σκρέκας και ΑΔΜΗΕ διαψεύδουν την έκρηξη στον μετασχηματιστή της ΔΕΗ

Ο ΑΔΜΗΕ διέψευσε εκ νέου την Τετάρτη τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η πυρκαγιά στα βόρεια προάστια της Αθήνας ξεκίνησε από έκρηξη σε μετασχηματιστή υψηλής τάσης.

Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, αν είχε γίνει έκρηξη στις εγκαταστάσεις του Διαχειριστή, δεν θα ήταν δυνατόν να τεθούν και πάλι σε λειτουργία σήμερα τα ξημερώματα οι γραμμές που βγήκαν εκτός χθες, εξαιτίας της πυρκαγιάς, δηλαδή το διπλό κύκλωμα 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών και το κύκλωμα 150 kV Άγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό.

Τόνιζαν ακόμη, όπως μετέδωσε νωρίτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η επιθεώρηση που έγινε το πρωί στο δίκτυο έδειξε ότι οι ζημιές από την πυρκαγιά ήταν ελάχιστες και μικρής σημασίας. Η έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς, προσέθεταν, γίνεται από την Πυροσβεστική

Σκρέκας: Κακώς γίνεται αυτή η συζήτηση

«Είναι λάθος ότι η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη ξεκίνησε από μετασχηματιστή της ΔΕΗ. Κακώς γίνεται μια τέτοια συζήτηση αυτή την στιγμή. Δεν έχει καμία βάση αλήθειας. Βρίσκονται μακριά από την περιοχή καλώδια μεταφοράς ή διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα αίτια θα διαλευκανθούν από το ανακριτικό της πυροσβεστικής».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας την Τετάρτη στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8. Αντιθέτως, όπως είπε, επλήγησαν τα καλώδια και έκλεισαν τα κυκλώματα αφού ξεκίνησε η πυρκαγιά, για να προστατευτούν οι μονωτήρες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι γραμμές υψηλής τάσης είναι όλες σε λειτουργία, άρα το λεκανοπέδιο της Αττικής δεν έχει πρόβλημα. «Έχουμε πρόβλημα στη γραμμή διανομής μέσης τάσης που καταλήγει σε Θρακομακεδόνες, Ολυμπιακό χωριό και στις γύρω περιοχές, όπου εκεί έχουν υποστεί ζημιές οι ξύλινες κολώνας και οι μετασχηματιστές», συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι στην περιοχή βρίσκονται συνεργεία τεχνικών για να ξεκινήσουν αμέσως εργασίες για την αποκατάσταση των βλαβών, μόλις ολοκληρωθεί η κατάσβεση της πυρκαγιάς.