Στη μάχη ρίχνονται σήμερα, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τσεχική Δημοκρατία ο απόστρατος στρατηγός Πετρ Πάβελ με τον Αντρέι Μπάμπις, δισεκατομμυριούχο λαϊκιστή πρώην πρωθυπουργό.

Τα εκλογικά τμήματα ανοίγουν στις 2 μ.μ. (τοπική ώρα, 3 μ.μ. ώρα Ελλάδας) και καλούνται στις κάλπες περίπου 8,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναμένεται αύριο, Σάββατο, το βράδυ.

Το κυρίαρχο θέμα της προεκλογικής εκστρατείας είναι ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Ο 68χρονος Μπάμπις προσπάθησε να εμφανίσει τον αντίπαλό του ως πολεμοκάπηλο και τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής στην Πράγα μιας ειρηνευτικής διάσκεψης.

Ο Πάβελ, ο οποίος είναι 61 ετών, τάχθηκε υπέρ της αποστολής βοήθειας στο Κίεβο. Οι δύο ήρθαν στήθος με στήθος στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, πριν από δύο εβδομάδες, συγκεντρώνοντας καθένας περίπου 35% των ψήφων. Ωστόσο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν νίκη του Πάβελ.

Στην Τσεχία, ο ρόλος του αρχηγού του κράτους είναι κυρίως τελετουργικός, ωστόσο ο πρόεδρος διορίζει την κυβέρνηση και είναι ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων.

Διαβάστε ακόμη: