Ο Τσάρλι Μάνγκερ είναι ένας από τους ικανότερους επενδυτές της σύγχρονης ιστορίας. Στα 97 του χρόνια, ευρέως γνωστός ως «δεξί χέρι» του κορυφαίου, ίσως, επενδυτή όλων των εποχών, του Γουόρεν Μπάφετ, έχει πετύχει ακρετά.

Μαζί με τον Γουόρεν Μπάφετ, με ένα κρεσέντο επενδύσεων, κατάφεραν η εταιρεία που διοικούν, η Berkshire Hathaway, να έχει επιστρέψει 2.000.000% της αρχικής της αξίας, ή, αν θέλετε, 20.000 δολάρια για κάθε 1 που επενδύθηκε σε αυτή. Λογικό είναι λοιπόν να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη αρκετών ανθρώπων.

«Ο Σοφός των επενδύσεων», είναι το παρατσούκλι του Μάνγκερ στον κόσμο των αγορών και, ως σοφός, είναι συνήθως μετριοπαθής σε αυτά που λέει. Ο ίδιος έχει εκφράσει αρκετές φορές το μίσος του για τα κρυπτονομίσματα (cryptos). Πιο συγκεκριμένα την περασμένη Παρασκευή, με αφορμή το sell off στο Bitcoin (το οποίο έχασε περίπου 10.000 δολάρια σε 24 ώρες), ο Μάνγκερ ευχήθηκε «να μην είχαν εφευρεθεί ποτέ τα κρυπτονομίσματα».

ΕΚΤ: Τα ψηφιακά νομίσματα είναι η "άγκυρα" μας

Μιλώντας σε συνέδριο στο Σίδνεϋ, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής έδωσε και ένα κρυφό μήνυμα προς τη φίλη του, υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, η οποία επίσης δεν είναι φαν των κρυπτονομισμάτων, λέγοντας:

«Θαυμάζω τους Κινέζους. Πιστεύω ότι πήραν τη σωστή απόφαση, η οποία ήταν απλά να τα απαγορεύσουν».

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μάνγκερ επιτίθεται στα κρυπτονομίσματα, παρότι αυτά βαδίζουν διαρκώς σε νέα υψηλά, με την αξία της αγοράς τους να ξεπερνά τα 3 τρισ. δολάρια τον Νοέμβριο. Ο αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway, στη διάρκεια ετήσιας συνάντησης των μετόχων της εταιρείας, της εκδήλωσης που είναι τόσο μαζική ώστε να χαρακτηρίζεται «το Woodstock των καπιταλιστών», είχε πει πως όσο περνά ο καιρός, τα μισεί όλο και περισσότερο.

«Φυσικά, μισώ την επιτυχία του bitcoin. Δεν βλέπω καλά ένα νόμισμα που είναι τόσο χρήσιμο σε απαγωγείς και εκβιαστές κ.ά., ούτε μου αρέσει να ανακατεύω τα επιπλέον δισεκατομμύρια των δισεκατομμυρίων δολάριά σας με κάποιον που μόνο εφηύρε ένα νέο οικονομικό προϊόν από αέρα κοπανιστό. Νομίζω πως θα έλεγα με μετριοπάθεια ότι όλη η καταραμένη εξέλιξη των κρυπτονομισμάτων είναι αηδιαστική και αντίθετη με τα συμφέροντα του πολιτισμού», ανέφερε.

Ποιος είναι τελικά ο Mr Bitcoin

Πολλοί λένε πως ο 97χρονος «σοφός» είναι υπερβολικός, άλλοι ότι προβλέπει ως μετεωρολόγος μια καταστροφική «θύελλα» να έρχεται και άλλοι ότι κάνει λάθος, επειδή δεν μπορεί να κατανοήσει πώς λειτουργεί η τεχνολογία του blockchain. Η αλήθεια όμως, είναι πως ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα κρυπτονομίσματα είναι εντελώς αντίθετος με τη φιλοσοφία του Τσάρλι Μάνγκερ.

Ο ίδιος έχει εξηγήσει πως έχει αναπτύξει μια φιλοσοφία ζωής που πάει «μαζί» με αυτή για τις επενδύσεις. Από την εμπειρία του και τις σπουδές του στη Νομική του Χάρβαρντ και τις επιστήμες της ψυχολογίας, των οικονομικών, της φυσικής, της βιολογίας και της ιστορίας, ο Τσάρλι Μάνγκερ λέει ότι το μυστικό της επιτυχίας του είναι πως είναι «απλά λογικός».

«Πρέπει οι άνθρωποι να πάνε μπροστά μία ίντσα τη φορά, συστηματικά, αλλά όχι με γρήγορες εκρήξεις. Κάθε μέρα πρέπει να προσπαθούμε να γίνουμε σοφότεροι. Εγώ και ο Μπάφετ καταφέραμε να είμαστε διαρκώς μη χαζοί, αντί να προσπαθούμε να φανούμε πανέξυπνοι, δήλωσε ο Τσάρλι Μάνγκερ.