Ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Αθανάσιος Τσακρής, ανέφερε ότι η νέα μετάλλαξη Όμικρον δεν θα επικρατήσει, αλλά έχει ήδη κυριαρχήσει, τουλάχιστον στην Αττική.

Ο κ. Τσακρής, μιλώντας στο ρ/δ του ΣΚΑΪ 100.3, σημείωσε ότι, την τελευταία εβδομάδα σε δείγματα που ελήφθησαν από την Αττική, αποδεικνύεται ότι τα ποσοστά της μετάλλαξης Όμικρον στην κοινότητα είναι πλέον στο 70%.

Διευκρίνισε ότι οι εμβολιασμένοι με τρίτη δόση που νόσησαν είχαν πολύ ήπια συμπτώματα, σε σχέση μετά άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Δεκαπλασιασμός της Όμικρον στην Αττική μέσα σε 4 ημέρες

Ραγδαία είναι η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον στην Αττική.Όπως μετέδωσε το βράδυ της Κυριακής ο ΣΚΑΪ, η νέα μετάλλαξη, που εντοπίστηκε στα λύματα της Αττικής, δεκαπλασιάστηκε σε διάστημα 4 ημερών.

Το στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού δείχνει πως εξαπλώνεται με πάρα πολύ γρήγορο ρυθμό ενώ μένει να δούμε και τα αποτελέσματα από τα λύματα της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να υπάρχει μια σαφής εικόνα σχετικά με την πορεία εξάπλωσης της παράλλαξης στις δύο μεγάλες περιφέρειες της χώρας.

Σαρηγιάννης για μετάλλαξη Όμικρον: Μέχρι τέλους του έτους θα είναι το 50% των κρουσμάτων 

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στην ΕΡΤ3, δήλωσε ότι «Η μετάλλαξη Όμικρον έχει αρχίσει να αναπτύσσεται γρήγορα στη χώρα, με το 20% των καθημερινών νέων κρουσμάτων να οφείλονται σε αυτή».

Όπως είπε, «μέχρι το τέλος του έτους η μετάλλαξη Όμικρον θα αφορά το 50% των νέων κρουσμάτων».

Ακόμη, ανέφερε ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα επικρατήσει, την ώρα που η Δέλτα βρίσκεται σε αποκλιμάκωση από τα τέλη Νοεμβρίου. Πάντως, οι στατιστικές στο Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνουν ότι παρότι η Όμικρον είναι 1,5 φορά πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, η πιθανότητα να μπει κανείς στο νοσοκομείο ή να νοσήσει σοβαρά, είναι σημαντικά μικρότερη.

Ο κ. Σαρηγιάννης είπε επίσης ότι η εμβολιαστική κάλυψη με την τρίτη δόση δεν κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, αφού στη χώρα έχει εμβολιαστεί μόνο το 30 % του πληθυσμού, γεγονός που σημαίνει ότι ένα 70%, δεδομένης και της ταχύτατης διάδοσης της νέας αυτής παραλλαγής, μπορεί να είναι εκτεθειμένο σε μία πιθανή μόλυνση.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ κατέληξε λέγοντας ότι τα μέτρα που υπάρχουν αυτή την στιγμή στο τραπέζι είναι ικανοποιητικά, ώστε να ελεγχθεί η διασπορά και πρέπει να τηρούνται από όλους.