Οι αγορές θα συνεχίσουν το ράλι ακόμη και αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επιλέξει να μην μειώσει τα επιτόκια φέτος, σύμφωνα με τον Στίβεν Μπλιτς, επικεφαλής οικονομολόγο της TS Lombard στις ΗΠΑ.

Τα σχόλιά του έρχονται την ώρα που οι επενδυτές αναμένουν την ανακοίνωση περαιτέρω οικονομικών στοιχείων για τις ΗΠΑ και παρακολουθούν στενά τις ενδείξεις των αξιωματούχων της Fed σχετικά με τον αναμενόμενο αριθμό των μειώσεων των επιτοκίων το 2024.

Την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια για πέμπτη συνεχή φορά, σύμφωνα με τις προσδοκίες, διατηρώντας το επιτόκιο αναφοράς της για δανεισμό μίας ημέρας σε ένα εύρος μεταξύ 5,25%-5,5%. Η Fed δήλωσε επίσης τότε ότι εξακολουθεί να αναμένει τρεις μειώσεις κατά 0,25% μέχρι το τέλος του έτους.

Το μήνυμα τροφοδότησε ένα ράλι των αγορών στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, με τους δείκτες αναφοράς να σκαρφαλώνουν έκτοτε σε νέα υψηλά ρεκόρ.

Ερωτηθείς σήμερα σχετικά με την πιθανότητα μίας ή και καμίας μείωσης των επιτοκίων της Fed φέτος, ο Μπλιτς είπε, μιλώντας στο CNBC, ότι «είναι αρκετά υψηλή. Ξέρετε ότι το 0,4% σε μηνιαία βάση είναι ένας υψηλός αριθμός και ξέρετε ότι το εξετάζουν. Δεν κοιτάζουν μόνο την ετήσια πορεία».

«Η Fed σας έχει ήδη πει ότι δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια για να προσπαθήσει να συντομεύσει το χρονοδιάγραμμα ώστε να φτάσει ο πληθωρισμός στο 2% οπότε η αγορά θα πει ότι όλα βαίνουν καλώς», ανέφερε ο Μπλιτς.

Οι έμποροι τιμολογούν επί του παρόντος μια πιθανότητα περίπου 55% για μια πρώτη μείωση των επιτοκίων της Fed τον Ιούνιο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME, έναντι πρόβλεψης για πιθανότητα 70% την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον Μπλιτς, οι αγορές πιθανότατα θα συνεχίσουν να ενισχύονται, ακόμη και αν η Fed αποφασίσει να μην επιβάλει καμία μείωση επιτοκίων φέτος – μια προοπτική που η αμερικανική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Vanguard ονόμασε ως βασικό σενάριο.

«Είναι μια πολύ μεγάλη, ποικιλόμορφη οικονομία και είναι μια πολύ μεγάλη χώρα. Έτσι, ποτέ δεν έχεις όλες τις γεωγραφικές περιοχές και κάθε κλάδο σε κάθε γωνιά της χώρας να πηγαίνουν καλά. Πάντα υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι,  σωστά;» σχολίασε ο Μπλιτς.

«Η δουλειά του επενδυτή μετοχών είναι να διαλέξει τι πηγαίνει καλύτερα, πού είναι η αξία, αλλά ως πιο αποστασιοποιημένος οικονομολόγος, λέω  ότι όχι δεν υπάρχει λόγος να υποχωρήσει η αγορά μετοχών».

Στενό παράθυρο για μείωση των επιτοκίων;

Ο διοικητής της Fed Κρίστοφερ Γουόλερ δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν υπάρχει «καμία βιασύνη» για τη μείωση του βασικού επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για την ομαλοποίηση της πολιτικής.

Μιλώντας σε συγκέντρωση του Οικονομικού Ομίλου της Νέας Υόρκης, ο Γουόλερ επικαλέστηκε τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό, τα οποία «μου λένε ότι είναι συνετό να διατηρηθεί το επιτόκιο αυτό στην τρέχουσα περιοριστική του στάση ίσως για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, ώστε να βοηθηθεί η διατήρηση του πληθωρισμού σε μια βιώσιμη τροχιά προς το 2%».

Διαβάστε ακόμη: