Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η έκβαση της υπόθεσης κορωνοϊού εξελίσσεται απρόβλεπτα, προκαλώντας εκ νέου ανατροπές στην οικονομία, την κοινωνία, τα νοικοκυριά αλλά και τις πολιτικές αποφάσεις!

Ήδη οι ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως Γερμανία και Γαλλία, ανασυντάσσουν τις πολιτικές τους και λαμβάνουν μέτρα σκληρά προκειμένου να αποφευχθούν μη προβλέψιμες και μη ελέγξιμες καταστάσεις.

Για την Ελλάδα το ζητούμενο είναι να μη γίνουμε Πορτογαλία! Υπό την έννοια ότι το άνοιγμα της χώρας της Ιβηρικής στην Λατινική Αμερική προκάλεσε την εμφάνιση 10.000 κρουσμάτων την ημέρα!

Χωρίς αντίπαλο

Στην εσωτερική πολιτική σκηνή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ακλόνητος, κυρίαρχος, στην ουσία παίζει μόνος του χωρίς αντίπαλο, γεγονός που καταδεικνύεται από τις δημοσκοπήσεις.

Και το γεγονός τούτο προσθέτει ευθύνη και δημιουργεί προσδοκίες για ανάληψη τολμηρών πρωτοβουλιών. Και αποφάσεων κρίσιμων και καθοριστικών που θα πρέπει να τοποθετηθούν χρονικά επί τη βάσει των συμφερόντων της χώρας και των πολιτών και όχι του κομματικού οφέλους.

Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι τα σενάρια για εκλογές το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο πάνε πίσω, αναστέλλονται και επανεξετάζονται.

Οι πληροφορίες λένε πως αντί για εκλογές θα υπάρξουν σε δεύτερο χρόνο διαρθρωτικές αλλαγές στα υπουργεία Υγείας και Οικονομίας!

Στήριξη στα χαμηλά εισοδήματα

Και στο μεταξύ επιβάλλεται να στηριχθούν τα χαμηλά εισοδήματα, οι μικρομεσαίοι και όλοι όσοι επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό από την κρίση.

Ωστόσο, υπό τις παρούσες συγκυρίες που απειλούν την οικονομία, τον τουρισμό και τον κοινωνικό ιστό, ο πρωθυπουργός, διαθέτοντας τεράστια αποδοχή, οφείλει να παρέμβει και να διορθώσει το μπάχαλο που παρατηρείται στο υπ. Υγείας, όπου επικρατεί χάος, διαφορετικές φωνές και απόψεις.

Θα πρέπει ακόμη να μαζέψει τους υπουργούς από τα κανάλια που λένε ό,τι τους συμφέρει ή ό,τι θέλουν να προωθήσουν καθημερινά σχετικά με την πανδημία και το άνοιγμα των τομέων της οικονομίας, προκαλώντας σύγχυση.

Υποχρεούται ακόμη ο πρωθυπουργός να εμπλακεί ενεργά στην υπόθεση των εμβολίων και να στηρίξει την Ε.Ε. απέναντι στα συμφέροντα των φαρμακευτικών που κερδοσκοπούν εις βάρος των κοινωνιών.

Προετοιμασία για την επόμενη μέρα

Ταυτοχρόνως, την ίδια ώρα καθίσταται επιβεβλημένο να υπάρξει προετοιμασία των αρμόδιων φορέων για την επόμενη μέρα.

Να δουλέψει, για παράδειγμα, η κρατική μηχανή για να είναι έτοιμη με προτάσεις για το Αναπτυξιακό Ταμείο και όχι να τρέχουμε εκ των υστέρων πίσω από τις επιδιώξεις των νταβατζήδων!

Να δημιουργηθούν συνθήκες και προϋποθέσεις για τις επενδύσεις, που όλες, σχεδόν ανεξαιρέτως, έχουν παγώσει.

Και πολύ σωστά αυτή την ώρα η κυβέρνηση βγαίνει στις αγορές και δανείζεται φθηνά χωρίς να πειράζει το μαξιλάρι! Καθώς διατηρεί την αξιοπιστία της απέναντι στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Υπό αυτή την οπτική γωνία ο πρωθυπουργός μοιραία οφείλει να βγει μπροστά, να πάρει στα χέρια του τις εξελίξεις, να διεκδικήσει, να απαιτήσει, να επιβάλει. Και να μην ακούει τις σκοπιμότητες και τις φωνές που προωθούν δικά τους συμφέροντα εν μέσω πανδημίας.

Για να μη γίνουμε Πορτογαλία, ενθυμούμενοι πάντα ότι στο δεύτερο λοκντάουν η διαχείριση, όπως τούτη πραγματοποιήθηκε, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.