Κλιμακώνεται η παγκόσμια κρίση τροφίμων, που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, παράλληλα με τη μεγάλη ενεργειακή κρίση, καθώς μία σειρά από χώρες επιβάλλουν περιορισμούς στις εξαγωγές βασικών αγροτικών προϊόντων για να διασφαλίσουν την επάρκεια εντός των συνόρων τους.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών και άλλων δημητριακών, την προσφορά εδώδιμων ελαίων και τις εξαγωγές λιπασμάτων, εκτινάσσοντας τις τιμές βασικών τροφίμων.

Ο δείκτης διεθνών τιμών των τροφίμων, που καταρτίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων του ΟΗΕ, αυξήθηκε 20,7% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, φθάνοντας σε υψηλό επίπεδο – ρεκόρ.

Οι τιμές των σιτηρών έχουν αυξηθεί 60% από την αρχή του έτους και της σόγιας κατά 40%.

Η Ινδονησία ανακοίνωσε σήμερα μεγαλύτερους περιορισμούς στις εξαγωγές φοινικέλαιου, το οποίο είναι το ευρύτερα χρησιμοποιούμενο παγκοσμίως φυτικό έλαιο, μεταξύ άλλων στα μπισκότα, τη μαργαρίνη και τη σοκολάτα. Οι τιμές του φοινικέλαιου έχουν αυξηθεί πάνω από 50% φέτος.

Ο υπουργός Εμπορίου της Ινδονησίας, Muhammad Lufti, δήλωσε ότι οι περιορισμοί στις εξαγωγές αποσκοπούν στη διασφάλιση προσιτών τιμών για τους καταναλωτές της χώρας του.

Περιορισμοί από Σερβία και Βουλγαρία

Σήμερα, επίσης, η Σερβία ανακοίνωσε την απαγόρευση εξαγωγών σιτηρών, καλαμποκιού, αλευριών και μαγειρικών λαδιών από την Πέμπτη για να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις των τιμών, ενώ η Ουγγαρία απαγόρευσε από την περασμένη εβδομάδα όλες τις εξαγωγές δημητριακών.

Η Βουλγαρία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τα αποθέματά της σε δημητριακά και ότι μπορεί να περιορίσει τις εξαγωγές έως ότου κάνει τις σχεδιαζόμενες αγορές.

Πιο σφιχτές έχουν γίνει οι προμήθειες δημητριακών και από τη Ρουμανία, η οποία είναι μεγάλος εξαγωγέας, καθώς πολλοί αγοραστές αναζητούν εναλλακτικές πηγές μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, αν και δεν υπάρχουν για την ώρα σχέδια για τον περιορισμό των εξαγωγών της.

Μείωση της παραγωγής λιπασμάτων

Η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών μπορεί να μειωθεί και λόγω της μικρότερης παραγωγής λιπασμάτων ως αποτέλεσμα της εκρηκτικής αύξησης των τιμών φυσικού αερίου. Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής λιπασμάτων, η νορβηγική Yara, ανακοίνωσε σήμερα ότι περιορίζει την παραγωγή αμμωνίας στην Ιταλία και τη Γαλλία, ενώ προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί την παγκόσμια προσφορά τροφίμων.

Η Ρωσία, που είναι από τους μεγαλύτερους προμηθευτές λιπασμάτων, συνέστησε στις εταιρείες να σταματήσουν προσωρινά τις εξαγωγές τους.

Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν μαζί το 30% περίπου των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών, ενώ είναι και σημαντικοί προμηθευτές εδώδιμων ελαίων.