Ο χρυσός υποχώρησε για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση την Τετάρτη, με τις αγορές να επικεντρώνονται στις δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας  Jerome Powell, ενώ το παλλάδιο του αυτοκαταλύτη επέκτεινε την υποχώρησή του σε χαμηλό πέντε ετών.

Ο χρυσός spot υποχώρησε 0,3% στα 1.961,70 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ υποχώρησαν 0,2% στα $1.968,80.

Το ασήμι υποχώρησε 0,9% στα $22,41.

Η ζήτηση για ασφαλή καταφύγιο στον χρυσό μειώνεται καθώς «υπάρχει κάποια αίσθηση ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μπορεί να περιοριστεί μόνο στο Ισραήλ και τη Χαμάς», δήλωσε ο Έντουαρντ Γκάρντνερ, οικονομολόγος εμπορευμάτων στην Capital Economics.

«Η αντίδραση της τιμής του χρυσού θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς βλέπει η αγορά τα σχόλια του Powell».

Ο δείκτης του δολαρίου σημείωσε άνοδο 0,2% πριν από την ομιλία του Powell, καθιστώντας τα μέταλλα σε τιμές δολαρίου λιγότερο ελκυστικά για άλλους κατόχους νομισμάτων.

Αξιωματούχοι της Fed την Τρίτη διατήρησαν έναν ισορροπημένο τόνο σε σχέση με την επόμενη απόφαση της κεντρικής τράπεζας, αλλά σημείωσαν ότι θα επικεντρωθούν σε περισσότερα οικονομικά στοιχεία και στον αντίκτυπο των υψηλότερων μακροπρόθεσμων αποδόσεων των ομολόγων.

Σημειώνεται ότι ο Powell θα μιλήσει στις 9:15 π.μ. ET και στις 2:00 μ.μ. ET την Πέμπτη.

«Προβλέπουμε ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια πιο γρήγορα από ό,τι αναμένει η αγορά το επόμενο έτος… Οι χαμηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στις ΗΠΑ το επόμενο έτος θα δώσουν ώθηση στη ζήτηση για χρυσό», δήλωσε ο Gardener.

Υπενθυμίζεται ότι αα χαμηλότερα επιτόκια ενισχύουν την ζήτηση για τον χρυσό, που είναι ένα περιουσιακό στοιχείο που δεν προσφέρει απόδοση.

Εν τω μεταξύ το παλλάδιο έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Οκτώβριο του 2018 στα 41.007,73 νωρίτερα στη συνεδρίαση και υποχώρησε 3,2% στα $1.022,36. Η πλατίνα υποχώρησε 1,5% στα $878,24.

Και τα δύο μέταλλα χρησιμοποιούνται σε συσκευές ελέγχου των εκπομπών στα αυτοκίνητα.

Διαβάστε ακόμη: