Οι υγειονομικές Αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα αναλυτικές οδηγίες για τον εμβολιασμό με την αναμνηστική δόση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Απαντούν σε όλα τα ερωτήματα των πολιτών που είτε έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις των εμβολιών των Pfizer, Moderna ή AstraZeneca, είτε με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson, είτε έχουν ήδη νοσήσει πριν τον εμβολιασμό τους.

Οδηγίες για τον γενικό πληθυσμό:

Όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών έχουν το δικαίωμα στην αναμνηστική δόση/ τρίτη δόση εμβολίου. Πιο συγκεκριμένα,

  • Για τα άτομα που έχουνε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλια Pfizer, Moderna ή AstraZeneca, η αναμνηστική δόση θα είναι με εμβόλιο Pfizer ή μισή δόση Moderna, μετά από 6 μήνες.
  • Για τα άτομα που έχουνε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλιο Johnson & Johnson, η αναμνηστική δόση θα πραγματοποιείται με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, Pfizer ή μισή δόση Moderna εμβόλιο, μετά από 2 μήνες.
  • Για τα άτομα που έκαναν πρώτη δόση με εμβόλιο Pfizer ή Moderna και δεύτερη δόση με Johnson & Johnson, δε συστήνεται να πραγματοποιήσουν αναμνηστική δόση.
  • Για τον προγραμματισμό του ραντεβού σας για την αναμνηστική δόση, ακολουθείτε την ίδια διαδικασία που ακολουθήσατε για την πρώτη και την δεύτερη δόση.

Εμβολιασμός με αναμνηστική δόση – Τρεις περιπτώσεις

Εμβολιασμός με αναμνηστική δόση και νόσηση – Πέντε περιπτώσεις

Θεοδωρίδου: Πότε αποκτάμε αντισώματα με την τρίτη δόση

Στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, η κ. Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, και ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναφέρθηκαν στην πορεία των εμβολιασμών στη χώρα και στη χορήγηση της τρίτης δόσης.

Αρχικά η κ. Θεοδωρίδου επέμεινε στο μήνυμα του κέντρου λοιμώξεων των ΗΠΑ ότι ο εμβολιασμός προστατεύει και από νόσο ενώ το σύνθημα του είναι: «Εμβολιαστείτε άμεσα άνω των 12 ετών».

Παρενέργειες από την τρίτη δόση εμβολίου

Σε σχέση με την τρίτη δόση ο κίνδυνος της νόσησης από κορωνοϊό μειώνεται περαιτέρω. Ειδικότερα σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε, μόλις 6 άτομα σε 5.000 νόσησαν μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης.

«Πριν 48 ώρες ο FDA έδωσε την έγκριση για την τρίτη δόση εμβολίου στους ενήλικες και το CDC διατυπώνει ισχυρή σύσταση για τον εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών», ανέφερε.

Οι παρενέργειες παραμένουν οι ίδιες με την πρώτη και δεύτερη δόση και είναι εξαιρετικά σπάνιες και στη χορήγηση της τρίτης δόσης. Η κ. Θεοδωρίδου αναφερόμενη σε μελέτη, σημείωσε πως σοβαρές παρενέργειες εμφανίστηκαν 2 ανά εκατομμύριο.