Η κρίση του κορωνοϊού λειτουργεί ως μεγάλος επιταχυντής για τον μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας και την περαιτέρω ολοκλήρωσή της, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε συζήτηση στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Τρισέ είπε ότι η απάντηση της ΕΕ στην κρίση με το πρόγραμμα «Επόμενη Γενιά ΕΕ»προωθεί την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας και την κάνει πιο δίκαιη. Πρόκειται, είπε, για ένα εμβληματικό παράδειγμα για την εμβάθυνση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη βρίσκει πάντα λύσεις για να προχωρήσει, έστω και με κάποια καθυστέρηση.

Η κρίση, είπε, ήταν τρομερή και ανέδειξε αδυναμίες που έχει η ευρωπαϊκή οικονομία, τονίζοντας ότι χρειάζονται επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει η Ευρώπη να ενισχύσει τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας της. Τόνισε, επίσης, ότι η σημερινή κρίση, για την οποία κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος, ανέδειξε τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπισή της.

Γκραμένια: V Crisis η πανδημία

Ο Yπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Pierre Gramegna, τόνισε ότι η Ελλάδα όπως και κάθε άλλη χώρα υποφέρει από την πανδημία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κρίση του κορονοϊού θα είναι «V crisis», δηλαδή μετά τη βαθιά ύφεση θα έρθει μεγάλη ανάκαμψη.

Όπως εξήγησε, η πανδημία έδειξε πολλές αδυναμίες για τις οικονομίες μας. Για παράδειγμα, μας έδειξε ότι όσοι είχαν ακόμα αμφιβολίες για την κλιματική αλλαγή έκαναν λάθος. αλλά και ότι η ψηφιοποίηση είναι απαραίτητη και, μάλιστα, είναι μέρος της λύσης. Τόνισε ότι οι ΗΠΑ επέστρεψαν στη δράση για την προστασία του πλανήτη, ότι η ΕΕ κινητοποίησε τεράστια κεφάλαια που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν συνετά και με προσοχή, όμως, όπως χαρακτηριστικά, είπε η ΕΕ είναι πολύ πίσω στην ψηφιοποίηση σε σχέση με τις ΗΠΑ και πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα για να προλάβουμε την εξέλιξη. Τέλος, τόνισε ότι πρέπει να πάρουμε το μάθημα της κρίσης του 2008 και της πανδημίας: «Το 2008 βιαστήκαμε να επαναφέρουμε τους προϋπολογισμούς μας -και ίσως τότε είχαμε δίκιο – όμως τώρα δεν πρέπει να επαναλάβουμε αυτό το λάθος. Και δε θα το κάνουμε, πρέπει να δώσουμε έμφαση στις επενδύσεις».

Δεμερτζή (Bruegel): Αύξηση επιτοκίων θα δυσκολέψει την Ελλάδα

Η Μαρία Δεμερτζή, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Ινστιτούτου Bruegel στο Βέλγιο, ανέλυσε τις προοπτικές του πληθωρισμού σε όλον τον κόσμο και ανέφερε πως ίσως στις ΗΠΑ ενισχυθεί, όμως τόνισε ότι δεν ανησυχεί ιδιαιτέρως για την ΕΕ. Ωστόσο, αν δούμε λίγο πληθωρισμό, δεν είναι κακό, καθώς θα δείξει ότι η οικονομία αναπτύσσεται, είπε. Πρόσθεσε τέλος, ότι αν χρειαστεί αύξηση επιτοκίων, λόγω πληθωρισμού, αυτό ίσως δυσκολέψει χώρες όπως η Ελλάδα –με υψηλό χρέος– καθώς θα αυξήσει το κόστος δανεισμού.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.