Τρεις αποστολές πατούν ταυτόχρονα στον Άρη. H Kϊνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα προσπαθήσουν αυτή την εβδομάδα να φτάσουν για πρώτη φορά στον Άρη, λίγες ημέρες πριν από την άφιξη του αμερικανικού ρομπότ Perseverance που θα αναζητήσει ενδείξεις αρχαίας ζωής στον κόκκινο πλανήτη.

Την Τρίτη προγραμματίζεται να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Άρη ο δορυφόρος Amal («Ελπίδα») των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο οποίος θα χαρτογραφήσει το κλίμα του πλανήτη και θα μελετήσει τη διαρροή της ατμόσφαιρας στο Διάστημα.

Λιγότερο από μία ημέρα αργότερα θα έρθει η σειρά της κινεζικής αποστολής Tianwen-1, αποτελούμενης από ένα σκάφος που θα τεθεί σε τροχιά και ένα τροχοφόρο ρομπότ που θα κατέβει στην επιφάνεια του Άρη.

Μα εβδομάδα αργότερα, το νέο ρομπότ της NASA, Perseverance, θα επιχειρήσει μια επικίνδυνη προσεδάφιση προκειμένου να συλλέξει δείγματα πετρωμάτων για μελλοντική μεταφορά τους στη Γη. Θα απελευθερώσει επίσης ένα μικρό ελικόπτερο, μια πρόβα για μελλοντικές ιπτάμενες εξερευνητικές αποστολές.

Αυτό σημαίνει ότι ο Άρης ετοιμάζεται να υποδεχθεί δύο δορυφόρους, δύο ρομπότ και ένα ελικόπτερο.

Και στις τρεις περιπτώσεις, η πιθανότητα αποτυχίας είναι σημαντική, αν σκεφτεί κανείς ότι περίπου οι μισές προηγούμενες αποστολές στον Άρη απέτυχαν να φτάσουν στον στόχο τους. Η πρώτη αποστολή της Κίνας στον Άρη, μια συνεργασία με τη Ρωσία, δεν κατάφερε καν να ταξιδέψει πέρα από την τροχιά της Γης.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι ως μηχανικοί και επιστήμονες αλλά ταυτόχρονα είμαστε στρεσαρισμένοι και ευτυχισμένοι, ανήσυχοι, τρομοκρατημένοι» παραδέχτηκε στο Associated Press ο Ομράν Σάραγ, επικεφαλής της αποστολής Amal.

Τα τρία σκάφη θα φτάσουν σχεδόν ταυτόχρονα στον Άρη επειδή εκτοξεύτηκαν σχεδόν ταυτόχρονα τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο γειτονικός πλανήτης βρισκόταν στην κατάλληλη θέση.

Το Perseverance στον κρατήρα Τζέζερο

Το νέο, πυρηνοκίνητο ρομπότ της NASA θα αναζητήσει ενδείξεις αρχαίας ζωής στην επιφάνεια και το υπέδαφος του κρατήρα Τζέζερο, ο οποίος φιλοξενούσε κάποτε το δέλτα ενός μεγάλου ποταμού.

Η προσεδάφιση σε μια περιοχή με έντονο ανάλυφο θεωρείται ριψοκίνδυνη, γι’ αυτό και η NASA είχε απορρίψει τον κρατήρα Τζέζερο για την προσεδάφιση του προηγούμενου ρομπότ της, Curiosity.

Απόκρημνοι γκρεμοί, λάκοι και εκτάσεις που καλύπτονται από κοφτερά βράχια θα απειλήσουν το ρομπότ στα επτά λεπτά που αναμένεται να διαρκέσει η κάθοδός του στην ατμόσφαιρα –μια επιχείρηση που η NASA έχει βαφτίσει «επτά λεπτά τρόμου».

Η Κίνα προτίμησε το ίσιωμα

Στην πρώτη της απόπειρα να φτάσει στον κόκκινο πλανήτη αποκλειστικά με δικές της δυνάμεις, η Κίνα προτίμησε να στείλει το τροχοφόρο ρομπότ της στην ασφαλή, επίπεδη πεδιάδα του Utopia Planitia.

Το ρομπότ προγραμματίζεται να απελευθερωθεί τον Μάιο από το μητρικό σκάφος που θα εισέλθει σε τροχιά αυτή την εβδομάδα και θα αναζητήσει το καταλληλότερο σημείο για προσεδάφιση.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα μελετήσουν το αρειανό κλίμα

Το Amal, ένας δορυφόρος 200 εκατ. δολαρίων σε μέγεθος μεγάλου αυτοκινήτου, θα χαρτογραφήσει το κλίμα του πλανήτη στη διάρκεια ενός ολόκληρου αρειανού έτους, που διαρκεί περίπου όσο δύο χρόνια στη Γη.

Τα δεδομένα που θα συλλεχθούν θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους πλανητολόγους να κατανοήσουν πώς ο Άρης έχασε τις θάλασσες και το μεγαλύτερο μέρος της ατμόσφαιράς του και μετατράπηκε στην παγωμένη έρημο που βλέπουμε σήμερα.