Στη δυνατότητα της χώρας να προσελκύσει επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, των υποδομών, του τουρισμού, στα ακίνητα, αλλά και στα εμβληματικά έργα του Ελληνικού και της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αθήνα, αναφέρθηκαν οι τραπεζίτες μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Η Ελλάδα είναι επενδυτικός προορισμός πρώτης γραμμής», τόνισε η κα Ελένη Βρεττού, Ανώτερη Γενική Διευθύντρια, Επικεφαλής του Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς και συμπλήρωσε πως: «Οι ελληνικές τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των επενδυτών και να αποτελέσουν πολύτιμο συνεργάτη κατά την υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων, στηρίζοντας παράλληλα την ανάπτυξη της οικονομίας».

«Πρωταγωνιστές» του επενδυτικού ενδιαφέροντος που αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα θα είναι τα ακίνητα, ο τουρισμός, το real estate, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Κορμά, Ανώτερο Γενικό Διευθυντή, Επικεφαλής του Group Real Estate της Τράπεζας Πειραιώς και Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς Real Estate.

«Ο Τουριστικός κλάδος αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά από την υιοθέτηση των ESG κριτηρίων, καθώς οι επενδύσεις που προσανατολίζονται στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη βελτίωση του πράσινου αποτυπώματος, κρίνονται καθοριστικές για την επιβίωση του κλάδου. Το απαιτούν ήδη οι επισκέπτες της χώρας, κυρίως από τη Βόρεια Ευρώπη. Τέτοιου είδους επενδύσεις αναμένεται να συμβάλλουν σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές» τόνισε ο κ. Κώστας Βασιλείου, αναπληρωτής CEO και Επικεφαλής του Corporate & Investment Banking της Eurobank.

«Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να συνδράμουν καταλυτικά, τόσο στην αύξηση, όσο και στη σύνθεση των ξένων επενδύσεων, ανέφερε από την πλευρά του  ο κ. Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής & Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, υπογραμμίζοντας πως η  Εθνική τα επόμενα τρία χρόνια θα στηρίξει με 3 δις ευρώ έργα ενεργειακής αναβάθμισης,  υποδομών καθώς και τον τουρισμό.

Ελένη Βρεττού – Τράπεζα Πειραιώς

«Eν μέσω πανδημίας, επιβεβαιώθηκε η ελκυστικότητα της χώρας και είναι ενδεικτικό ότι υπάρχουν τομείς που υποδέχθηκαν επενδυτικό ενδιαφέρον, ακόμη και στην κορύφωση του πρώτου κύματος αυτής» σημείωσε η κα Βρεττού και αναφέρθηκε τόσο σε επενδύσεις στον κλάδο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όσο και στον κλάδο του τουρισμού και του real estate, με περισσότερες από 300 νέες άδειες για ξενοδοχεία σε 60 περιοχές της Ελλάδας.

Είναι χαρακτηριστικό είπε, πως ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον σημειώθηκε από μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους, όπως οι Radisson Blue, Four Seasons, Accor καθώς για ιδιωτικοποιήσεις όπως αυτή της ΔΕΠΑ, αλλά και σε άλλους τομείς με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, όπως η επένδυση στη Vivartia και τη Forthnet από ξένους επενδυτικούς ομίλους. Αλλά και  επενδύσεις στην αγορά NPL, οι οποίες συνδέονται με την εκτίμηση για ισχυρή ανάκαμψη της χώρας και των τιμών των ακινήτων.

«Οι επενδυτές, όπως αποτυπώθηκε με τον καλύτερο τρόπο στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, επιδεικνύουν ισχυρό ενδιαφέρον για το ελληνικό story», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Βρεττού.

Υπογράμμισε πως το  Tαμείο Ανάκαμψης, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα και σημείωσε πως  ένας από τους βασικούς πυλώνες του Ταμείου είναι η στήριξη των συγχωνεύσεων και στο πλαίσιο αυτό, θα δοθεί η ευκαιρία στους επενδυτές να επενδύσουν σε μικρότερες εταιρείες που έχουν πληγεί από την ύφεση και την πανδημία.

Όπως τόνισε η κυρία Βρεττού, οι επενδυτές αναζητούν σταθερότητα στο κανονιστικό, φορολογικό, νομοθετικό περιβάλλον και στο καθεστώς αδειοδότησης, κάθως και ανταγωνιστική και ελκυστική χρηματοδότηση, κάτι που οι ελληνικές τράπεζες είναι σε θέση να προσφέρουν ενώ αναζητούν επίσης και επενδύσεις βιώσιμες, συμβατές δηλαδή με τα κριτήρια ESG.

Γιώργος Κορμάς – Πειραιώς Real Estate

Η Ελλάδα συγκεντρώνει σήμερα το υψηλότερο  ποσοστό πρόθεσης για επενδύσεις στο άμεσο μέλλον, στο 28%, ενώ το 69% των επενδυτών δηλώνουν αισιόδοξοι για  τις προοπτικές της χώρας, είπε ο κ. Κορμάς.

«Η ψηφιακή μετάβαση και η πράσινη ανάπτυξη μαζί με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αποτελούν τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας» σημείωσε και υπογράμμισε ότι οι τάσεις στο real estate σήμερα, οι οποίες θα διαμορφώσουν τις πόλεις του αύριο είναι δύο: η βιωσιμότητα και ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

«Η προσαρμογή στα νέα δεδομένα δεν είναι πλέον θέμα επιλογής, αλλά υποχρέωσης, και το real estate ζητείται να προσφέρει στην κοινωνία πόλεις του μέλλοντος, οι οποίες θα λειτουργούν για να βελτιώνουν συνεχώς τις ζωές των κατοίκων τους, μέσα από την τεχνολογία και από καλύτερες και πιο βιώσιμες λύσεις για την συνεχώς αυξανόμενη αστική κοινωνία» σημείωσε.

Τράπεζες: Ήρθε η ώρα να περάσουν σε ιδιωτικά χέρια

Κώστας Βασιλείου – Eurobank

«Η Eurobank εφαρμόζει στην πράξη τις αρχές και τα κριτήρια ESG, δίνοντας προτεραιότητα στις χρηματοδοτήσεις έργων αλλά και επενδύσεων που πληρούν τα κριτήρια αυτά, σημείωσε   ο κ. Κώστας Βασιλείου.

Αναφέρθηκε μάλιστα σε  δύο εμβληματικά έργα βιώσιμης ανάπτυξης, με κριτήρια ESG, στη χρηματοδότηση των οποίων έχει πρωταγωνιστικό ρόλο η Eurobank.

Στο Ελληνικό, που το χαρακτήρισε «έργο – ορόσημο» για την Ελλάδα και το οποίο είναι το μεγαλύτερο αστικό, αναπτυξιακό project στην Ευρώπη, στο οποίο η Eurobank διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην άντληση των κεφαλαίων για τη χρηματοδότησή του, με χαρακτηριστικά που το καθιστούν ένα έργο ESG.

Η συμβολή του έργου, μέχρι την ολοκλήρωσή του, στο ΑΕΠ της χώρας αναμένεται στο 2,4%, ενώ στη διάρκεια της ίδιας περιόδου θα έχουν αποδοθεί φόροι 14 δισ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο, ενώ κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου αναμένεται να δημιουργηθούν 10.000 μόνιμες θέσεις εργασίας και 75.000 όταν το έργο θα είναι ώριμο και θα λειτουργεί.

Αναφορά έκανε και στο άλλο κορυφαίο ESG έργο που είναι η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, που θα εξοικονομήσει 400 εκατ. ευρώ από τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας των καταναλωτών όλης της χώρας και θα δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας και θα  μετατρέψει την Κρήτη σε ένα πιο «πράσινο» νησί, γεγονός που θα ενισχύσει σημαντικά τον Τουρισμό της τα επόμενα χρόνια.

Υπογράμμισε πως το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μία ιστορική ευκαιρία για τη χώρα ώστε να κινητοποιήσει συνολικά επενδυτικούς πόρους 57 δις ευρώ  τα επόμενα 6 χρόνια.

Η μετάβαση στην πράσινη οικονομία (30% των πόρων), ο ψηφιακός μετασχηματισμός με επενδύσεις στην προηγμένη τεχνολογία (20% των πόρων), η έρευνα και καινοτομία, η εξωστρέφεια και η αύξηση του μεγέθους των επιχειρήσεων είναι οι αναπτυξιακοί τομείς προτεραιότητας για τα επόμενα χρόνια.

Αλλά και ο τουριστικός κλάδος αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά από την υιοθέτηση των ESG κριτηρίων, καθώς οι επενδύσεις που προσανατολίζονται στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη βελτίωση του πράσινου αποτυπώματος, κρίνονται καθοριστικές για την επιβίωση του κλάδου. Το απαιτούν ήδη οι επισκέπτες της χώρας, κυρίως από τη Βόρεια Ευρώπη. Τέτοιου είδους επενδύσεις αναμένεται να συμβάλλουν σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές, τόνισε ο κ. Βασιλείου.

Βασίλης Καραμούζης – ΕΤΕ

Ο κ. Βασίλης Καραμούζης εστίασε στη σημασία της φερεγγυότητας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος ως προϋπόθεση προσέλκυσης Ξένων Επενδύσεων στη χώρα και όπως είπε: «Μετά από χρόνια έντονης μεταβλητότητας και περιορισμένης ανάπτυξης, κυρίως εξαιτίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται πλέον στο τελευταίο στάδιο εξυγίανσης. Σήμερα, οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα, προκειμένου να εκπληρώσουν το ρόλο τους».

Και αναφέρθηκε στις  ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές του Πρωτογενούς και του Δευτερογενούς τομέα, με γνώμονα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

«Η προώθηση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, αποτελεί στρατηγικό πυλώνα πιστωτικής επέκτασης και κερδοφορίας. Η Εθνική Τράπεζα επέκτεινε τον ηγετικό της ρόλο, αποτελώντας την «Τράπεζα επιλογής» και των Ξένων Επενδυτών, κυρίως στους κλάδους της Ενέργειας και των Υποδομών, με συνολικές εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις τετραετίας που ανήλθαν σε περίπου 2.6δις ευρώ» είπε και συνέχισε:

Στα προσεχή τρία χρόνια, η τράπεζα θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη στήριξη των διεθνών επενδύσεων στη χώρα, στοχεύοντας σε διοχέτευση κεφαλαίων προς ξένους φορείς ύψους 1 δις ευρώ για έργα Ενεργειακής Μετάβασης, 2δις ευρώ για έργα αναβάθμισης και επέκτασης Υποδομών, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και τον οργανικό μετασχηματισμό κλάδων της Οικονομίας.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να προσελκύσουμε Ξένες Επενδύσεις υψηλού πολλαπλασιαστικού συντελεστή για την Ελληνική Οικονομία. Αν καταφέρουμε να φθάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο καθαρών άμεσων επενδύσεων (2%) αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε ως και 25 δις την επόμενη πενταετία», υπογράμμισε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.