Το βλέμμα στην τιμή που θα πιάσει η πώληση του πακέτου «Αριάδνη» έχουν τραπεζίτες και servicers καθώς το συγκεκριμένο πακέτο θα είναι και ο δείκτης για το ύψος στο οποίο θα διαμορφώνονται οι τιμές για τα χαρτοφυλάκια «κόκκινων» δανείων που βγάζουν –και θα συνεχίσουν να βγάζουν- προς πώληση οι τράπεζες.
Διότι, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις που γίνονται δημόσια, τα τραπεζικά επιτελεία όπως και εκείνα των εταιρειών διαχείρισης βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή και μετράνε μέρα με τη μέρα πόσα και τι είδους δάνεια βγαίνουν έστω και σε οριακή καθυστερηση μερικών ημερών.
Ετοιμες να λάβουν την υπογραφή του υπουργείου Οικονομικών για να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ» είναι τέσσερις τιτλοποιήσεις, της Πειραιώς, της Εθνικής, της Attica Bank και η Solar η οποία περιλαμβάνει καθυστερούμενα δάνεια και των τεσσάρων τραπεζών. Συγκεκριμένα εκκρεμεί η ένταξη στο πρόγραμμα του Sunrise ΙΙΙ της Τράπεζας Πειραιώς ύψους 500 εκατ. ευρώ, το Frontier ΙΙ της ΕΤΕ με 1 δισ. ευρώ τιτλοποίηση, η διατραπεζική τιτλοποίηση Solar ύψους 1,5 δισ. ευρώ και οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank.
Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα εγγυήσεων «Ηρακλής» λήγει φέτος τον Οκτώβριο και η DBRS, λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στις αγορές εκτιμά ότι θα πρέπει να παραταθεί, ενώ και το ανάλογο ιταλικό πρόγραμμα πάει επίσης προς παράταση.
Σε ότι αφορά τώρα το χαρτοφυλάκιο «Αράδνη» με τα 5,2 δις ευρώ «κόκκινα» δάνεια, η PQH, ο Ειδικός Εκκαθαριστής, έχει ορίσει την ελάχιστη τιμή πώλησης του πακέτου στα 730 εκατ ευρώ.
Ωστόσο αυτή η τιμή είχε οριστεί πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη γεωπολιτική κρίση που έχει βάλει σε περιδίνηση τις διεθνείς αγορές.
Και καθώς τα δεδομένα έχουν φραματικά διαφοροποιηθεί σύσσωμη η ελληνική αγορά παρακολουθεί την εξέλιξη του χαρτοφυλακίου καθώς η τιμή που θα προσφερθεί θα είναι πιλότος και για το επενδυτικό ενδιαφέρον που θα προσελκύσουν και τα μικρότερα χαρτοφυλάκια –με καθυστερούμενες οφειλές- που θα βγουν προς πώληση.
Να σημειωθεί ότι οι δεσμευτικές προσφορές θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Το χαρτοφυλάκιο διεκδικεί η κοινοπραξία «γίγας» των Bain – Fortress – doValue σε συνεργασία με την Davidson Kempner – Cepal, αλλά και το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Ellington (που από κοινού με το ΤΜΕΔΕ είναι ο στρατηγικός επενδυτής της Attica Bank).
Υπενθυμίζεται ότι η λογιστική αξία του χαρτοφυλακίου διαμορφώνεται στα 5,2 δισ. ευρώ, αλλά σε όρους συνολικής ονομαστικής απαίτησης, δηλαδή μαζί με τους εξωλογιστικούς τόκους, η αξία του φτάνει στα 13,9 δισ. ευρώ.
Τα δάνεια που πωλούνται έχουν εξασφαλίσεις σε 83.000 ακίνητα, η αξία των οποίων ανέρχεται σε 7,4 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα στο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται 97.000 δάνεια (με εξασφαλίσεις σε ακίνητα), τα οποία έχουν χορηγηθεί σε 53.000 δανειολήπτες με 72.000 δανειακές συμβάσεις.