Έμφαση στην εξέλιξη των δανείων που ήταν σε moratoria δίνει η ΕΒΑ και ζητά στο πλαίσιο των stress test από τις τράπεζες να τα «στρεσάρουν», να σταθμίσουν πόσα από αυτά θα  βρεθούν στο «κόκκινο» και να λάβουν πρόσθετες προβλέψεις.

Από την δεξαμενή των 30 δισ ευρώ που ήταν σε αναστολή πληρωμών θα προέλθει ο όγκος των νέων «κόκκινων», το  ύψος των οποίων δεν είναι γνωστό. Σαφής εικόνα θα υπάρχει περί τα τέλη Μαρτίου 2021. Η ΕΒΑ, εστιάζει στα νέα «κόκκινα» καθώς  εξακολουθεί η  αβεβαιότητα για τη διάρκεια και την τελική επίπτωση της πανδημίας, ενώ ζητούμενο είναι και η ανταπόκριση της πραγματικής οικονομίας την επόμενη ημέρα.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν προχωρήσει στην πλήρη καταγραφή των δανείων που ήταν σε moratoria και τα έχουν κατατάξει σε εκείνα που προς το παρόν δεν έχουν πρόβλημα, καθώς έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα» εξασφαλίζοντας σημαντική επιδότηση της δόσης τους για 9 μήνες.

Στο κόκκινο βρίσκονται τα δάνεια από τον τουρισμό και την εστίαση που ήταν σε αναστολή, σημαντικός αριθμός των οποίων δεν θα επανέλθει στην κανονικότητα καθώς οι συγκεκριμένοι κλάδου επλήγησαν δραματικά από την πανδημία.

Επίσης υπάρχουν δάνεια που αντιμετωπίζουν   προσωρινά προβλήματα εξυπηρέτησης –μετά τη λήξη των αναστολών πληρωμής, και τα οποία θα πρέπει να ρυθμιστούν. Και ακόμα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται λόγω αδυναμίας. Για τα δάνεια αυτά οι τράπεζες  θα πρέπει να λάβουν πρόσθετες προβλέψεις.

Οι φάκελοι με τα στοιχεία είναι έτοιμοι και από σήμερα ξεκινά η αποστολή τους στο πλαίσιο της άσκησης αντοχής που ξεκινά για 50 τράπεζες της ευρωζώνης, που αντιπροσωπεύουν το 70% του συνόλου των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ.

Δάνεια ύψους 30 δισ ευρώ τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής από τον Μάρτιο του 2020 και για τα περισσότερα η περίοδος αναστολής έληξε στο τέλος του 2020. Από τη δεξαμενή αυτή θα προέλθουν τα νέα «κόκκινα» της κρίσης και ακριβώς η μεγάλη  πρόκληση για τις τράπεζες, είναι να υπολογίσουν πόσα από αυτά θα δεν θα εξυπηρετηθούν,  ώστε να προσδιορίσουν το ύψος των πρόσθετων προβλέψεων.

Να σημειωθεί ότι οι τραπεζίτες υπολογίζουν ότι το ύψος των κορωνοδανείων θα διαμορφωθεί στα 5 δις ευρώ, ενώ η ΤτΕ εκτιμά ότι  θα κοκκινίσουν δάνεια ύψους 8-10 δισεκ ευρώ.

Το stress test ξεκίνησε λοιπόν την ώρα που μαίνεται η πανδημία και ο πόλεμος των κρατών για την εξασφάλιση των απαραίτητων εμβολίων. Τα αποτελέσματα της άσκησης θα ανακοινωθούν στις 31 Ιουλίου.

Το δυσμενές σενάριο για την Ελλάδα προβλέπει:

Ύφεση 1,8% για το 2021, ύφεση 2,5% για το 2022, και ανάκαμψη 0,7% το 2023.

Ανεργία  18,9% το 2021 και 22,1% για το 2022.

Πτώση 5,8% στις  τιμές των ακινήτων το 2021  και πτώση 3,1% για το 2022 .

Πτώση στις τιμές των εμπορικών ακινήτων κατά 13,4% το 2021 και για το 2022 πτώση 9,3%.

Δείτε εδώ περισσότερα για τα κόκκινα δάνεια

https://radar.gr/article/68005/ta-kokkina-tis-pandimias-ponokefalos-gia-tis-trapezes