Ένα πραγματικό άλμα προόδου έκαναν τον τελευταίο χρόνο οι τράπεζες, πετυχαίνοντας – κυρίως με τη βοήθεια του «Ηρακλή» – να μειώσουν το «κόκκινο» απόθεμά τους κατά 74%!
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου του 2022 το στοκ των μη εξυπηρετούμενων δανείων υπολογίζεται σε 14,1 δισ. ευρώ, όταν τον ίδιο μήνα του 2021 αυτό «άγγιζε» τα 53,3 δισ. ευρώ. Μέσα σε έναν χρόνο, δηλαδή, οι «4» κατάφεραν να βγάλουν από τους ισολογισμούς τους δάνεια, ύψους 39,2 δισ. ευρώ, ενώ σε σχέση με το 2016, οπότε και αυτά βρέθηκαν στο μέγιστο σημείο τους – τα 107 δισ. ευρώ – η μείωση «αγγίζει» τα 93 δισ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά, η Εθνική Τράπεζα περιόρισε το προβληματικό της χαρτοφυλάκιο κατά 2,1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση (από «κόκκινα» δάνεια, ύψους 4,1 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2021 σε δύο δισ. ευρώ στα τέλη του περασμένου Μαρτίου), με τον σχετικό δείκτη να μειώνεται από 13,2% σε 6,5% αντίστοιχα.
Η Eurobank από την πλευρά της, εμφάνισε τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους ένα στοκ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ύψους 2,4 δισ. ευρώ – ή 700 εκατ. ευρώ μετά από προβλέψεις – όταν αυτό πριν από ένα χρόνο είχε διαμορφωθεί σε 5,8 δισ. ευρώ (μείωση κατά 3,4 δισ. ευρώ). Όσον αφορά στον δείκτη NPE, αυτός έπεσε στο 6% από 14,2% το α’ τρίμηνο του 2021.
Μείωση του «κόκκινου» αποθέματός της κατά 77% κατέγραψε σε ετήσια βάση η Alpha Bank (από 21,3 δισ. ευρώ σε 4,9 δισ. ευρώ, μείωση 16,4 δισ. ευρώ), με τον δείκτη να μειώνεται εξίσου από 43% σε μόλις 12% στα τέλη του περασμένου Μαρτίου.
Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς εμφάνισε το α’ τρίμηνο του 2022 «κόκκινα» δάνεια, ύψους 4,7 δισ. ευρώ, όταν πριν από ένα χρόνο αυτά ξεπερνούσαν τα 22 δισ. ευρώ (μείωση 17,4 δισ. ευρώ). Ο δείκτης NPE έπεσε στο 12,6% έναντι 46,2% τον Μάρτιο του 2021.
Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για ένα σημαντικό κατόρθωμα που τις επιτρέπει αφενός, να εστιάσουν στην κύρια δραστηριότητά τους, ήτοι τις χορηγήσεις δανείων, τα σχέδια για τις οποίες είναι εξαιρετικά φιλόδοξα και αφετέρου, να προχωρήσουν – SSM επιτρέποντος – στη διανομή μερίσματος προς τους μετόχους τους. Αυτό, ωστόσο, που πολλοί φορείς, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), αλλά και οι servicers, υπενθυμίζουν είναι ότι όταν τα προβληματικά δάνεια φεύγουν από τις τράπεζες δεν σημαίνει ότι εξαφανίζονται. Παραμένουν στην οικονομία. Επομένως, το πρόβλημα παύει να είναι τραπεζικό – εν μέρει, δεδομένου ότι οι τράπεζες έχουν διακρατήσει τα senior ομόλογα των τιτλοποιήσεων – εξακολουθεί, ωστόσο, να βαραίνει την οικονομία.
Τα νέα «κόκκινα»
Συγκρατημένα αισιόδοξες ότι οι τρέχουσες εξελίξεις – τόσο σε γεωπολιτικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο – δεν θα πλήξουν την κουλτούρα των πληρωμών εμφανίζονται οι τράπεζες, παραμένοντας, ωστόσο, σε επιφυλακή για συγκεκριμένες κατηγορίες δανείων που είναι περισσότερο επιρρεπείς στις αθετήσεις (βλ. ρυθμισμένα και δάνεια λιανικής).
Οι λόγοι της αισιοδοξίας τους, έτσι όπως εκφράστηκαν διά στόματος των διοικήσεων των «4» κατά την ενημέρωση των αναλυτών, αμέσως μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων για τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, εδράζονται αφενός, στα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε προσφάτως η κυβέρνηση, ύψους επτά δισ. ευρώ, στη μείωση της ανεργίας, αλλά και την ενίσχυση της εργασίας, μέσω της αύξησης του κατώτατου μισθού και τέλος, στο «μαξιλάρι» ρευστότητας που απέκτησαν την περίοδο της πανδημίας νοικοκυριά και επιχειρήσεις και είναι ορατό στο ύψος των καταθέσεων.
Προς επίρρωση, η Εθνική Τράπεζα παρουσίασε αρνητικό σχηματισμό νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά περίπου 130 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο, με την τάση αποκλιμάκωσης να συνεχίζεται και τους μήνες Απρίλιο και Μάιο. «Δεν υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση των αθετήσεων πληρωμών πελατών που είχαν υπαχθεί σε κρατικά ή τραπεζικά προγράμματα στήριξης για την πανδημία, ούτε για αύξηση των καθυστερήσεων πληρωμών μέχρι 30 ημέρες λόγω αυξημένου πληθωρισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς.
Αρνητικό σχηματισμό νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2022 εμφάνισε και η Alpha Bank, με τον διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Βασίλη Ψάλτη, να τονίζει: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει, αναμφίβολα, αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη. Όμως, παρά τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, οι αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας παραμένουν ισχυρές για το 2022, με βελτίωση των ποσοστών απασχόλησης, ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού και νέες σημαντικές επενδύσεις στη χώρα».
Αρνητικό σχηματισμό νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, κατά 24 εκατ. ευρώ, είχε το επίμαχο διάστημα και η Eurobank, διατηρώντας, ωστόσο, την εκτίμηση για νέα NPEs, ύψους 400 εκατ. ευρώ, για το σύνολο του έτους. «Στο α’ τρίμηνο παρατηρήθηκε ελαφρά αύξηση στις αθετήσεις από πλευράς νοικοκυριών (νέα NPEs 12 εκατ. ευρώ από στεγαστικά και τρία εκατ. ευρώ από καταναλωτικά δάνεια), συνολικά, όμως, το δανειακό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας είχε αρνητικό σχηματισμό νέων NPEs», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Φωκίων Καραβίας, εκτιμώντας πως στο β’ τρίμηνο θα σημειωθεί ελαφρά θετικός σχηματισμός και άρα, η εικόνα για το α’ εξάμηνο θα είναι flat.
Τέλος, νέα «κόκκινα» δάνεια, ύψους έως 300 εκατ. ευρώ (150 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις), αναμένει για το 2022 η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, με το α’ τρίμηνο του έτους, ωστόσο, να χαρακτηρίζεται από αρνητικό σχηματισμό κατά 100 εκατ. ευρώ. «Στην παρούσα φάση οι δευτερογενείς επιπτώσεις της κρίσης έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην κατανάλωση και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Ωστόσο, είναι ακόμη πρόωρο να εκτιμηθεί πλήρως ο μακροπρόθεσμος σχετικός αντίκτυπος για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Τα μέτρα της κυβέρνησης θα περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις. Θα παρακολουθούμε σε συνεχή βάση τις σχετικές εξελίξεις στη διάρκεια των επόμενων μηνών», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Χρήστος Μεγάλου.