Μια ιδιαίτερα φιλόδοξη σκέψη που έχει να κάνει με την διανομή ακόμη υψηλότερων μερισμάτων από τα κέρδη του 2025, έχει αρχίσει να κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες στο μυαλό των Ελλήνων τραπεζιτών υποστηριζόμενη από την συνεχιζόμενη «πίεση» που τους ασκείται από τους μεγάλους επενδυτικούς οίκους του πλανήτη σε κάθε μεγάλο roadshow που συμμετέχουν .
Στα business plans για την επόμενη τριετία που έχουν ήδη επικοινωνήσει με την διεθνή επενδυτική κοινότητα, τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα δεσμεύονται ότι ήδη από φέτος θα εναρμονιστούν με τα όσα ισχύουν στις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες και θα διανείμουν με την μορφή μερίσματος τουλάχιστον το 50% των κερδών του 2025.
Μάλιστα η στρατηγική αυτή δέσμευση αποτελεί και έναν από τους λόγους που ωθούν από την αρχή του έτους το ράλι των τραπεζικών μετοχών ενώ αποτελεί και το μόνιμο θέμα συζήτησης στα συχνά το τελευταίο διάστημα διεθνή επενδυτικά συνέδρια.
Πιο πρόσφατο παράδειγμα τα όσα συνέβησαν στις αρχές της εβδομάδας στο roadshow της BNP στο Παρίσι όπου οι αντιπροσωπείες και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών βομβαρδίστηκαν από σχετικές ερωτήσεις.
Όπως μάλιστα μεταφέρει στη «a» πηγή που βρέθηκε στο Παρίσι «είναι χαρακτηριστικό ότι ερωτήσεις των αναλυτών δεν αφορούσαν σχεδόν καθόλου τα μακροοικονομικά δεδομένα της χώρας ή τους βασικούς οικονομικούς δείκτες των τραπεζών αλλά επικεντρώθηκαν στη συνέπεια της μερισματικής πολιτικής κατά κύριο λόγο και στην πιστωτική επέκταση δευτερευόντως».
Υπό την διακριτική αυτή πίεση των επενδυτών και σε συνδυασμό με το μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από την αρχή του έτους για τραπεζικές μετοχές, στα τραπεζικά επιτελεία καλλιεργείται η σκέψη να αξιοποιήσουν ως επιχείρημα την ρευστότητα «μαμούθ» των περίπου 5 δισ. ευρώ που έχουν «κάβα» για εξαγορές και να «χτυπήσουν» την πόρτα του ESM ζητώντας σε περίπτωση που τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» παραμείνουν τόσο ισχυρά, να τους επιτραπεί να αυξήσουν τα προς διάθεση μερίσματα προς το 70% των κερδών τους ήδη από φέτος.
Τα μερίσματα που προγραμματίζονται για του χρόνου
Σε περίπτωση που οι τραπεζίτες επιλέξουν τελικά να ξεκινήσουν την συζήτηση με τον ευρωπαίο επόπτη θα επικαλεστούν και μια σειρά γενικότερων επιχειρημάτων όπως για παράδειγμα ότι το εγχώριο πιστωτικό σύστημα έχει αλλάξει πλέον επίπεδο, ενώ ήδη μερίσματα από το 50% των κερδών και άνω, διανέμουν σχεδόν όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες που κυριαρχούν σε ώριμες οικονομίες.
Σε μία χρονιά που χαρακτηρίζεται μέχρι στιγμής από αυξημένη μεταβλητότητα, οι ελληνικές τράπεζες συνδυάζουν από την μία την εντυπωσιακή τους ανάπτυξη με διψήφιους ρυθμούς απόδοσης ιδίων κεφαλαίων ROTE ενώ από την άλλη είναι ήδη σε θέση να διανείμουν το 2026, το 50% και άνω των φετινών κερδών. Αναλυτικότερα:
- H Εθνική Τράπεζα ήδη σκοπεύει να προχωρήσει στην διανομή του 60% των κερδών της για φέτος για εφόσον εγκριθεί το σχέδιό της.
- Η Eurobank έχει καθοδηγήσει για διπλάσιο μέρισμα στην τρέχουσα τριετία το οποίο υπολογίζει σε 2 δισ. ευρώ και άνω. Συγκεκριμένα θα διανείμει πάνω από το 50% των κερδών της φέτος με σκοπό να αυξηθεί στο 70% τα επόμενα χρόνια.
- Η Πειραιώς έχει καθοδηγήσει προς το παρόν σε μέρισμα 50% των κερδών μέχρι το 2028.
- Η Alpha Bank θα διανείμει τουλάχιστον το 50% των κερδών της και συνολικά έως και 1,3 δισ. ευρώ μεταξύ 2025-2027.
Σε ό,τι αφορά την φετινή χρήση ήδη οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αποφάσισαν να διανείμουν στους μετόχους τους περισσότερα από 1,2 δισ. ευρώ μέρισμα σε μετρητά και συνολικά, μαζί με τις αγορές ιδίων μετοχών, έχουν προγραμματίσει να επιστρέψουν ποσό που φθάνει τα 1,9 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε καθαρά κέρδη 4,53 δισ. ευρώ που ήταν η επίδοση για το 2024. Συγκεκριμένα:
- Η Alpha Bank 281 εκατ. ευρώ συνολικά από τα οποία σε μετρητά 70 εκατ. ευρώ (ή 0,03 ευρώ) ανά μετοχή,
- Η Εθνική Τράπεζα 579 εκατ. ευρώ συνολικά από τα οποία 405 εκατ. ευρώ σε μετρητά (0,443 ευρώ ανά μετοχή),
- Η Πειραιώς 373 εκατ. ευρώ σε μετρητά ή 0,298 ευρώ ανά μετοχή
- Η Eurobank διένειμε ήδη 386 εκατ. ευρώ μετρητά ή 0,105 ευρώ ανά μετοχή και συνολικά 674 εκατ. ευρώ με τις αγορές ιδίων μετοχών.
Συνολικά, οι τράπεζες διανέμουν στην αγορά σε συνδυασμό μετρητών και επαναγορών μετοχών σχεδόν το 42% των κερδών τους, στη δεύτερη μόλις χρονιά κατά την οποία ο επόπτης επέτρεψε τη διανομή κερδών.
Σε μετρητά, που ενδιαφέρουν περισσότερο τους μικρότερους μετόχους, οι τράπεζες επιστρέφουν το 26,5% των περσινών κερδών τους.
Οι μεγάλοι ξένοι μέτοχοι με ποσοστά άνω του 5%
Έτσι οι ξένοι θεσμικοί είναι σαφώς πιο ευνοημένοι και εκτιμάται ότι από την συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών μπορεί να αποκομίσουν συνολικά ακόμα και ένα δισ. ευρώ, από τα μερίσματα σε μετρητά:
Συνολικά, οι μεγαλύτεροι μέτοχοι με ποσοστά από 5% έως 32% και οι πιο κερδισμένοι από την επένδυσή τους είναι μέτοχοι όπως η Fairfax του Prem Watsa στην Eurobank, ο ιταλικός όμιλος της UniCredit στην Alpha, ο μεγοεπενδυτής John Paulson στην Πειραιώς, το πανίσχυρο fund Capital σε Εθνική Τράπεζα και Eurobank, το Principal στην Εθνική Τράπεζα και το fund Helikon στην Eurobank.
Μαζί όμως με τους μεγαλομετόχους πρέπει να προστεθεί μία μεγάλη ομάδα περίπου 15-20 ισχυρών ξένων funds, που τοποθετήθηκαν κυρίως στα τελευταία placements σε Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς και είχαν πριν ή στη συνέχεια πάρει θέσεις επίσης και σε Eurobank και Alpha Bank.
Πρόκειται όπως λέγεται χαρακτηριστικά για μία ομάδα μεγάλων και μακροπρόθεσμων ξένων θεσμικών που ήρθαν για να στηρίξουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του εγχώριου πιστωτικού συστήματος.