Ύστερα από μία εξαιρετικά σκληρή δεκαετία όπου οι συστημικές τράπεζες καθηλώθηκαν από το βάρος των «κόκκινων» δανείων πλέον οι διοικήσεις τους ατενίζουν το μέλλον –παρά τη νέα κρίση που απειλεί με ύφεση την παγκόσμια οικονομία- με αισιοδοξία.
Και οι τέσσερις άφησαν πίσω τους τον εφιάλτη των προβληματικών δανείων και ο μονοψήφιος δείκτης καθυστερήσεων είναι γεγονός. Στο 5,9% για την Eurobank, στο 6% για την Εθνική, στο 8,2% για την Alpha και στο 9% για την Πειραιώς.
Την ίδια ώρα έχουν ξεκινήσει τις συζητήσεις με τον επόπτη για τη διανομή μερίσματος με τις Eurobank και Εθνική να έχουν στόχο την διανομή του για τη χρήση 2022.
Πιο συγκεκριμένα:
Η Alpha Bank περιόρισε στο 8,2% τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων της το δεύτερο τρίμηνο του 2022 (από 12% το πρώτο τρίμηνο).
Ο επόμενος στόχος είναι η διανομή μερίσματος και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης στους αναλυτές, μετά την δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου, στόχος είναι η διανομή μερίσματος 20%-30% από τα κέρδη του 2023, σημειώνοντας πως η τράπεζα, βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για το ζήτημα με τις ρυθμιστικές αρχές.
Η τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη μετά από φόρους το δεύτερο τρίμηνο ήταν ύψους 117,3 εκατ ευρώ και σε επίπεδο εξαμήνου τα κέρδη μετά φόρων που αναλογούν στους μετόχους έφτασαν τα 243 εκατ. ευρώ, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους ετήσιους στόχους κερδοφορίας της.
Για τα «κόκκινα» δάνεια –ο δείκτης NPEs της τράπεζας διαμορφώθηκε στο β’ τρίμηνο στο 8,2%, σημειώνοντας εντυπωσιακή πτώση καθώς στις αρχές του 2019 ήταν στο 48,9%- ο κ, Ψάλτης ανέφερε πως: «Το ταξίδι συνεχίζεται αλλά έχουμε την εμπειρία και τα στρατηγικά εργαλεία για να μειώσουμε τον δείκτη στον ευρωπαϊκό μέσο όρο» και συμπλήρωσε πως «δεν υπάρχουν σημάδια αθέτησης πληρωμών».
«Είμαστε σε διάλογο με τον επόπτη για διανομή μερίσματος το 2022» ανέφερε την περασμένη βδομάδα ο CEO της Eurobank Φωκίων Καραβίας κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου.
«Ξεπεράσαμε τους στόχους μας σε κάθε τομέα δραστηριότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Eurobank και συμπλήρωσε πως λόγω της ισχυρής απόδοσης, έχει ξεκινήσει εποικοδομητικός διάλογος με τον επόπτη σχετικά με την διανομή μερίσματος για την χρήση του 2022, που ενισχύεται και από τα αναμενόμενα κέρδη για φέτος. Η τράπεζα αναθεώρησε τον στόχο απόδοσης ίδιων κεφαλαίων στο 11%, από 10% προηγουμένως
Σε ότι αφορά τη δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων (το πρώτο εξάμηνο τα ΝPES αυξήθηκαν κατά 32 εκατ. ευρώ) ο κ. Καραβίας σημείωσε πως «η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και τα ποσά μικρά λόγω και της κυβερνητικής στήριξης ύψους 10 δισ. ευρώ». Το θετικό είναι ότι τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια τα τελευταία 2 -3 χρόνια είναι σταθερού επιτοκίου, ενώ στα προηγούμενα στεγαστικά (10 ετίας ) η επίδραση απο τα επιτόκια θα είναι μικρότερη απο 5%.
Στο 9% περιόρισε τα «κόκκινα» δάνεια η Τράπεζα Πειραιώς στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, τα οποία ήταν στο 45% στις αρχές του 2021.
Το 2021 ήταν έτος πλήρους ανάκαμψης για την Τράπεζα Πειραιώς, ανέφερε χαρακτηριστικά ο CEO της Χρήστος Μεγάλου μιλώντας στους αναλυτές για τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου.
Η διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2023 είναι στόχος της Πειραιώς καθώς όπως είπε ο κ. Μεγάλου: «Η επιτυχής υλοποίηση του σχεδιασμού μας θα επιτρέψει τη δυνητική διανομή μερίσματος στους μετόχους μας, σε συνάρτηση με την επίτευξη των στόχων μας, τις συνθήκες αγοράς και τις εποπτικές απαιτήσεις».
Σημείωσε πως οι στόχοι του στρατηγικού σχεδίου του Ομίλου για την περίοδο 2022-2025, θα επιτευχθούν νωρίτερα από το προβλεπόμενο και οδηγούν σε απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 6% για φέτος. Ενώ στόχος είναι η απόδοση ενσώματων κεφαλαίων στο 12% το 2025.
Στο 6,1% διαμορφώθηκε ο δείκτης προβληματικών δανείων της Εθνικής Τράπεζας, στο τέλος Ιουνίου. « Παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις, συμπεριλαμβανομένης και της απότομης αύξησης του ενεργειακού κόστους, δεν υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων πελατών που είχαν ενταχθεί σε προγράμματα είτε κρατικής είτε τραπεζικής στήριξης, ούτε άλλων πελατών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο CEO της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου.
Και όπως σημείωσε: Η Εθνική πέτυχε να ανεβάσει τον δείκτη της κεφαλαιακής της επάρκειας στο 15% (μετά το IFRS 9). Διαθέτει δηλαδή τον μεγαλύτερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στην αγορά, με μεγάλη διαφορά, χωρίς μάλιστα να έχει καταφύγει σε αύξηση κεφαλαίου. Το γεγονός αυτό ανοίγει τη συζήτηση για διανομή μερίσματος, για τη χρήση του 2022.
Και ακόμα επεσήμανε πως η ΕΤΕ προχώρησε σε αναθεώρηση προς τα πάνω των στόχων της για τα καθαρά έσοδα από τόκους του 2022, τα οποία στο πρώτο εξάμηνο ανήλθαν στα 600 εκατ. ευρώ, διατηρώντας σταθερό το guidance για την οργανική κερδοφορία. Έτσι, ενώ μέχρι τώρα προέβλεπε πως θα υποχωρήσουν κατά 8% σε σχέση με πέρσι, πλέον προβλέπει πως θα μπορέσουν να ανέλθουν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.