Με ταύτιση στα θέματα του «Ηρακλή ΙΙ», των αλλαγών στο νόμο για το ΤΧΣ, αλλά και συμφωνία για τους πλειστηριασμούς, ολοκληρώνεται σήμερα η διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου με τους Θεσμούς για τα θέματα των τραπεζών.
Το σημαντικό είναι ότι καταργείται η διάταξη για το fit and proper για τα μη εκτελεστικά μέλη που συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών. Ανοίγει λοιπόν και πάλι ο δρόμος ικανά στελέχη της ελληνικής αγοράς να προσφέρουν γνώσεις και εμπειρία για κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας, δεδομένων όχι μόνο των αλλαγών που δρομολογούνται, αλλά και των πόρων που αναμένονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ωστόσο παραμένουν δύο ανοικτά μέτωπα, που είναι ο νέος πτωχευτικός και πότε θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ για τις επιχειρήσεις, που είναι ακόμα εν τη γενέσει του.
Σήμερα οι Θεσμοί θα δώσουν τα συμπεράσματα τους και το τελικό ok σε μία σειρά κρίσιμων θεμάτων για τις τράπεζες.
Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών στα θέματα του ΤΧΣ και του «Ηρακλή ΙΙ» υπάρχει απόλυτη σύγκλιση.
Συγκεκριμένα χθες συζητήθηκε και συμφωνήθηκε η δυνατότητα συμμετοχής του Ταμείου στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, όπως και το θέμα της ευθύνης των μελών του ΤΧΣ. Ακόμα οι δύο πλευρές συμφώνησαν να θέσουν το πλαίσιο για το ρόλο του ΤΧΣ εφεξής, καθώς οι συνθήκες που επέβαλαν τη σύσταση του Ταμείου δεν υφίστανται πλέον.
Συμφωνία υπήρξε και για την εξάλειψη του αυστηρού fit and proper σχετικά με τη συμμετοχή μη εκτελεστικών μελών στα ΔΣ των τραπεζών. Οι σκληροί κανόνες που επιβλήθηκαν με το τρίτο μνημόνιο, οδήγησαν στην έξοδο διοικήσεις τραπεζών και σε αφελληνισμό τα διοικητικά συμβούλια. Πλέον ανοίγει και πάλι ο δρόμος έμπειρα στελέχη της αγοράς να αποκτήσουν λόγο στα ΔΣ και να συμβάλλουν με την τεχνογνωσία τους στη λήψη αποφάσεων. Τα κριτήρια θα εξακολουθήσουν να είναι αυστηρά σε ότι αφορά την επιλογή των εκτελεστικών μελών στα ΔΣ των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Αλλά και στο θέμα των πλειστηριασμών φαίνεται πως οι Θεσμοί συμφωνούν με την πρόταση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα –όπως έγραψε το Radar.gr- να περιοριστεί στις 150.000 ευρώ (από 200.000 ευρώ) η περίμετρος προστασίας, ώστε να μην βγουν στο σφυρί κατοικίες που ανήκουν σε ευάλωτα νοικοκυριά.
Για το «Ηρακλή ΙΙ» οι Θεσμοί έχουν δώσει το «πράσινο φως» να προχωρήσει άμεσα, καθώς είναι εφικτό μέσα από τιτλοποιήσεις οι συστημικές τράπεζες (οι τρεις) να περιορίσουν ήδη από τα τέλη του 2021 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα σε μονοψήφιο ποσοστό και το 2022 να είναι και οι τέσσερις κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (3,5%).
Από την άλλη ο πτωχευτικός συνεχίζει να δημιουργεί εντάσεις στη διαπραγμάτευση, λόγω καθυστερήσεων τόσο στην έκδοση των ΚΥΑ (53 στον αριθμό και σε προσχέδιο δεν είναι ούτε οι μισές), όσο και για το αν ο φορέας, που θα διαχειρίζεται τα ακίνητα που θα επαναμισθώνονται στους πτωχευμένους ιδιοκτήτες τους, μπορεί για μία μικρή περίοδο να είναι δημόσιος και μετά να ιδιωτικοποιηθεί. Ο δημόσιος χαρακτήρας του φορέα εγείρει για τους Θεσμούς θέματα κρατικής βοήθειας.
Τέλος για το πρόγραμμα επιδότησης επιχειρηματικών δανείων, το «Γέφυρα ΙΙ», οι Θεσμοί επιμένουν να αφορά μόνο τις πολύ μικρές επιχιερήσεις.
Δείτε εδώ περισσότερα για τα κόκκινα δάνεια και τον πτωχευτικό
https://radar.gr/article/63910/ta-kokkina-daneia-to-megalytero-agkathi-piesi-gia-ptoxeytiko-kai-pleistiriasmoys