Στην τελική ευθεία είχε εισέλθει η οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων εννεάμηνου από τις τράπεζες που θα ανακοινωθούν στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
Εκπλήξεις για την πορεία της κερδοφορίας των τεσσάρων συστημικών ομίλων στο τρίτο τρίμηνο του 2023 δεν αναμένονται και λογικά τα στοιχεία που θα δημοσιοποιηθούν θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα.
Οι τράπεζες και η πορεία των οικονομικών μεγεθών
Αυτό που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας και των αναλυτών που παρακολουθούν τον εγχώριο κλάδο είναι οι εκτιμήσεις των διοικήσεών τους για την πορεία των οικονομικών μεγεθών από εδώ και στο εξής, μετά τις τρεις αποφάσεις χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, από τον Ιούνιο έως και σήμερα.
Το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων έχει πλέον υποχωρήσει κατά 75 μονάδες από τα υψηλά του, θα ακολουθήσει κατά τα φαινόμενα μία ακόμη περικοπή του το Δεκέμβριο, ενώ για το α΄ εξάμηνο του 2025 οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν μπαράζ περικοπών από το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωτράπεζας.
Αυτή η εξέλιξη θα έχει άμεσα αντίκτυπο στο επιτοκιακό εισόδημα των πιστωτικών ιδρυμάτων στα επόμενα τρίμηνα και το ερώτημα είναι ποιος θα είναι ο βαθμός επίδρασης των μεταβολών του κόστους χρήματος στις προβλέψεις των τραπεζών για τα καθαρά κέρδη των επόμενων χρήσεων.
Απάντηση σε αυτό το ερώτημα καλούνται να δώσουν οι διοικήσεις τους κατά τις παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων του προηγούμενου τριμήνου στις τηλεδιασκέψεις με τους αναλυτές σε δύο εβδομάδες από σήμερα.
Οι αναθεωρήσεις των στόχων για τις τράπεζες
Υπενθυμίζεται ότι και οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι νωρίτερα μέσα στη χρονιά είχαν προχωρήσει σε προς τα πάνω αναθεώρηση των επιχειρησιακών τους στόχων, λόγω των προβλέψεων για ισχυρότερη του αρχικώς αναμενόμενου οργανική κερδοφορία.
Με την επικείμενη ωστόσο μείωση των επιτοκίων, τα έσοδα τόκων από το υφιστάμενο απόθεμα χορηγήσεων θα υποχωρήσουν
Για το 2024 δεν αναμένεται κάποια αλλαγή στις εκτιμήσεις τους, ωστόσο από την ερχόμενη χρήση το νομισματικό περιβάλλον θα μεταβληθεί σημαντικά.
Οι δείκτες euribor, με τους οποίους είναι συνδεδεμένη η πλειονότητα, σε ποσοστό 90%, των χορηγήσεων των τραπεζών θα υποχωρήσουν, εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο ταχείας αποκλιμάκωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ, χτυπώντας στα έσοδά τους.
Μένει να φανεί ποια θα είναι η ποσοτικοποίηση της επίδρασης αυτής, την οποία αναμένεται να παρουσιάσουν οι διοικήσεις των συστημικών ομίλων, αλλά και πώς θα αναπληρωθούν αυτές οι απώλειες.
Η αναπλήρωση των απωλειών
Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις μεγάλοι του κλάδου στοχεύουν, με βάση τα πλάνα που έχουν παρουσιάσει ως τώρα, σε διατήρηση της καθαρής κερδοφορίας στα πολυετή υψηλά των προηγούμενων δύο χρήσεων έως και το 2026.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, εν μέσω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Δύο θα είναι οι βασικές πτυχές του σχεδίου τους:
- Πρώτον, η επιτάχυνση των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης, καθώς με τη μείωση των επιτοκίων εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί η ζήτηση για νέες χρηματοδοτήσεις από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ρευστότητα υπάρχει και είναι έτοιμη μπορεί να διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία με προνομιακούς όρους.
- Δεύτερον, από την ενίσχυση των καθαρών εσόδων από προμήθειες, η οποία θεωρείται πως μπορεί να επιτευχθεί δια της αύξησης της ζήτησης για εναλλακτικά επενδυτικά προϊόντα, μιας και οι αποδόσεις των προϊόντων σταθερού εισοδήματος θα υποχωρήσουν σημαντικά.
Η μείωση των εξόδων
Εξάλλου, οι τράπεζες δεν θα εισπράττουν μόνο από εδώ και στο εξής λιγότερους τόκους, αλλά θα μειωθούν και οι δικές τους σχετικές δαπάνες.
Συγκεκριμένα, όφελος θα υπάρξει από τη μείωση των αποδόσεων στις προθεσμιακές καταθέσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν αυτήν τη στιγμή το 25% των συνολικών υπολοίπων.
Επιπρόσθετα, θα υποχωρήσει το κόστος με το οποίο δανείζονται οι συστημικοί όμιλοι από τις αγορές.
Οι τράπεζες θα εγγράψουν κέρδη από τις θέσεις αντιστάθμισης του επιτοκιακού κινδύνου, που άρχισαν να ανοίγουν μεθοδικά από την περυσινή χρονιά
Αυτό θα τους δώσει τη δυνατότητα να εκδώσουν νέα ομόλογα με χαμηλότερα κουπόνια, μέρος των οποίων θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή ακριβότερων τίτλων που είχαν διαθέσει την τελευταία διετία.
Τέλος, κέρδη θα εγγράψουν από τις θέσεις αντιστάθμισης του επιτοκιακού κινδύνου, που άρχισαν να ανοίγουν μεθοδικά από την περυσινή χρονιά.
Διαβάστε ακόμη:
- Γιάννης Ζουγανέλης: Η ζημιά από τη φωτιά στο σπίτι μου είναι πάνω από 1 εκατ. ευρώ
- Υπερσυνταγογράφηση: Πόσοι γιατροί έχουν πιαστεί – Ποια φάρμακα γράφουν
- Τέλη κυκλοφορίας 2025: Οι δύο βασικές αλλαγές για τους ιδιοκτήτες οχημάτων
- Hilton: Σκληρή μάχη με την Marriott για την πρώτη θέση – Τα μεγάλα brands και η Ελλάδα σε αριθμούς