Η περίοδος που διανύουν οι ελληνικές τράπεζες χαρακτηρίζεται από σημαντικές προκλήσεις και ευκαιρίες, καθώς οι οικονομικές συνθήκες και οι διακυμάνσεις στα επιτόκια δημιουργούν νέα δεδομένα για το μέλλον τους.

Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς οι εκτιμήσεις των αναλυτών δείχνουν ότι οι τράπεζες θα παρουσιάσουν τα καλύτερα αποτελέσματα των τελευταίων ετών.

Με το κλίμα στην αγορά να είναι ευνοϊκό και την οικονομία να παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης, η πορεία των τραπεζών φαίνεται θετική, με έμφαση τόσο στην αύξηση των κερδών όσο και στην αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Παράλληλα, η JP Morgan παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην ελληνική τραπεζική αγορά και προχωρούν σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών τους.

Η JP Morgan εκφράζει μία πιο επιφυλακτική στάση όσον αφορά τις επιδόσεις των τραπεζών, αναμένοντας μείωση στα περιθώρια κέρδους.

Σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας, οι μειώσεις στα επιτόκια που προβλέπονται από την ΕΚΤ θα επηρεάσουν τις ελληνικές τράπεζες, με το μέσο επιτόκιο να αναμένεται στο 3,75% για το 2024, 2,5% για το 2025 και 2% για το 2026.

Παρότι οι τράπεζες συνεχίζουν να έχουν θετικές προοπτικές, η μείωση των επιτοκίων πιθανόν να περιορίσει τα καθαρά έσοδά τους την επόμενη τριετία, με το EPS (κέρδη ανά μετοχή) να αναμένεται να μειωθεί κατά 2-4%.

Η JP Morgan επισημαίνει επίσης ότι η απόδοση των τραπεζών σε όρους δείκτη P/E (σχέση τιμής προς κέρδη) για το 2025 κυμαίνεται σε 5,4 φορές, έναντι του consensus της αγοράς που τοποθετείται στις 6 φορές.

Η Alpha Bank, φαίνεται να εμφανίζει χαμηλότερη ευαισθησία στις μειώσεις επιτοκίων, ενώ ενδέχεται να επωφεληθεί από τη στρατηγική συνεργασία της με την UniCredit. Η JP Morgan εκτιμά ότι η Alpha Bank θα σημειώσει την υψηλότερη άνοδο στις τιμές-στόχους μέχρι το 2025, καθώς η συνεργασία της με τη UniCredit θα προσδώσει σημαντική ώθηση στην αναπτυξιακή της στρατηγική.

H Eurobank δείχνει πιο ευνοϊκή προοπτική, καθώς οι επιδόσεις της τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο ξεπερνούν τις προσδοκίες. Η τράπεζα φαίνεται να υπεραποδίδει σε σχέση με τις άλλες συστημικές, και εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να παρουσιάζει ισχυρά αποτελέσματα και τα επόμενα χρόνια.

Η Τράπεζα Πειραιώς αντιμετωπίζεται επίσης θετικά από την JP Morgan, με την ισχυρή κεφαλαιακή της βάση και την πορεία μείωσης των κόκκινων δανείων να αποτελούν σημαντικά πλεονεκτήματα. Στόχος της Πειραιώς είναι να μειώσει τον δείκτη NPE στο 3% και να επανεξετάσει την πιθανότητα πώλησης του μεριδίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η τράπεζα ενισχύεται σταδιακά και αναμένεται να έχει θετικές προοπτικές, ωστόσο η αγορά παρακολουθεί με προσοχή τις επόμενες κινήσεις της.

Τέλος, η Εθνική Τράπεζα εμφανίζει πιο συντηρητική προσέγγιση, καθώς η έμφαση δίνεται στην αξιοποίηση του υπερβάλλοντος κεφαλαίου και στη μείωση του κόστους λειτουργίας. Οι αναλυτές της JP Morgan παραμένουν αισιόδοξοι για την απόδοση της τράπεζας, αλλά τονίζουν ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι υπομονετικοί, καθώς η αύξηση των κερδών αναμένεται να είναι σταδιακή.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για την εξέλιξη της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, με τις τράπεζες να επικεντρώνονται στη βελτίωση της κεφαλαιακής τους δομής και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Διαβάστε ακόμη: