Mόλις ανοίξουν τα δικαστήρια –μέσα στο Μάιο-, αναμένεται μπαράζ από διαταγές πληρωμής και κατασχέσεις, και θα ξεμπλοκάρουν και όλες οι πράξεις πλειστηριασμών που έχουν ολοκληρωθεί ωστόσο τα ακίνητα δεν έχουν αλλάξει χέρια και το αντίτιμο για την απόκτηση τους παραμένει «παγωμένο».
Όπως είναι γνωστό το οριζόντιο «πάγωμα» των πλειστηριασμών έχει παραταθεί μέχρι τις 13 Μαΐου, ενώ εκτός προστασίας θα βρεθούν και οι ευάλωτοι από την 1η Ιουνίου.
Η όλη κατάσταση δημιουργεί σημαντικά προβλήματα σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις και διευθετήσεις οφειλών και διαιωνίζει το πρόβλημα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στελέχη τραπεζών και servicers στο Radar.gr και υπογραμμίζουν πως δεν έχουν καμία αντίρρηση να συνεχιστεί η προστασία για τους κορωνόπληκτους και τα ευάλωτα νοικοκυριά, όμως το πάγωμα των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης εδραιώνει την κουλτούρα ασυνέπειας.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά:
-Οι πλειστηριασμοί που είχαν προγραμματιστεί από 7 Νοεμβρίου 2020 (έναρξη δεύτερου lockdown) και μέχρι 13 Μαΐου που δεν έχουν ανακοπεί θα επαναπροσδιοριστούν μετά από 2-3 μήνες.
-Σε περίπτωση που έχει ασκηθεί ανακοπή θα προσδιοριστούν μετά τις 16 Ιουλίου.
-Θα διεξαχθούν κανονικά όσοι πλειστηριασμοί έχουν προγραμματιστεί μετά από τις 13 Μαΐου 2021 και δεν έχει ασκηθεί ανακοπή.
-Σε περίπτωση ανακοπής θα προσδιοριστούν 2-3 μήνες μετά.
Η προστασία για τους κορωνόπληκτους –και τα ευάλωτα νοικοκυριά- λήγει την 1η Ιουνίου
Όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει ο CEO της doValue και πρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης από Δάνεια Τάσος Πανούσης « με την απουσία μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, οι κατά σύστημα ασυνεπείς ενθαρρύνονται στην ασυνέπειά τους. Και οι συνεπείς βλέπουν ότι οι καταχρηστικές συμπεριφορές γίνονται ανεκτές.
Ενώ καταστρέφεται η αποκατάσταση της κουλτούρας πληρωμών στην Ελλάδα».
Με το «παγωμα» χάνουν όλοι, αναφέρουν τραπεζίτες και servicers, ακίνητα από πλειστηριασμούς που ολοκληρώθηκαν από τον περασμένο Οκτώβριο δεν έχουν αλλάξει ακόμα χέρια.
Και έτσι ο πλειοδότης βλέπει τα χρήματά του παγωμένα σε μια συναλλαγή που δεν ολοκληρώνεται, η τράπεζα δεν παίρνει το ποσό που της οφείλεται και ο ιδιοκτήτης συνεχίζει να επιβαρύνεται με τόκους, αφού η συναλλαγή δεν έχει ολοκληρωθεί και η οφειλή παραμένει».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.