Καμπανάκι για τα “αδύναμα” κεφάλαια των τραπεζών από τον Αντρέα Ένρια χτύπησε κατά την εδώ παρουσία του και τις συζητήσεις με τους εγχώριους τραπεζίτες και ας έγινε προσπάθεια να υποβαθμιστεί το θέμα από φίλια Μέσα.

Ναι μεν δεν έβαλε φρένο στις προθέσεις των τραπεζών να διανείμουν μέρισμα μετά από χρόνια, αλλά ουσιαστικά προειδοποίησε ότι συγχρόνως “με την αποκατάσταση της κερδοφορίας τους θα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι σε θέση να δημιουργήσουν περισσότερα ανθεκτικά αποθέματα στο μέλλον” (απόσπασμα από τη συνέντευξή του στην “Καθημερινή της Κυριακής” και στη συνάδελφο Ευγενία Τζώρτζη).

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η παραδοχή του επικεφαλής του SSM ότι πανευρωπαϊκά παρατηρείται μία επιδείνωση εξυπηρέτησης δανείων σε δεύτερο στάδιο, δηλαδή που ακόμα δεν έχουν χαρακτηριστεί οριστικά ως προβληματικά, αναφέροντας παράλληλα ότι ο μέσος όρος αύξησης των νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ανέρχεται σε 10%.

Ανά τράπεζα βέβαια θα υπάρχουν αισθητές διαφοροποιήσεις, κρίνοντας την ανθεκτικότητα εκάστης και την προετοιμασία της για την αντιμετώπιση του επερχόμενου προβλήματος.

Διαβάστε ακόμη: