Ναι μεν. Αλλά ο κίνδυνος για δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων δεν έχει εξαλειφθεί…
Ναι μειώθηκαν τα κόκκινα δάνεια, όμως ο κίνδυνος εξακολουθεί να υπάρχει, καθώς το πρώτο τρίμηνο του 2023, υπήρξε εισροή νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, υπογράμμισε ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2022-2023
Συγκεκριμένα ο κεντρικός τραπεζίτης σημειώνει στην Έκθεση του πως:
«Η αξιοσημείωτη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού τα τελευταία έτη δεν θα πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) παραμένει σημαντικά υψηλότερος από το μέσο όρο των τραπεζών της ευρωζώνης».
Όμως «παρά τη μείωση του υπολοίπου των ΜΕΔ κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2023, παρατηρήθηκε καθαρή εισροή νέων ΜΕΔ σε όλα τα χαρτοφυλάκια δανείων, καθώς ο συνδυασμός αυξημένων επιτοκίων και πληθωρισμού φαίνεται ότι επηρέασε αρνητικά τη χρηματοοικονομική κατάσταση ορισμένων επιχειρήσεων και νοικοκυριών».
Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, ο ελληνικός τραπεζικός τομέας το επόμενο διάστημα αντιμετωπίζει προκλήσεις, οι οποίες σχετίζονται με την ανάγκη διατήρησης ισχυρής κερδοφορίας και περαιτέρω μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η αύξηση των επιτοκίων βοηθά την κερδοφορία των τραπεζών, όπως και η προοπτική για πιστωτική επέκταση με αξιοποίηση των πόρων του NextGenerationEU.
Ταυτόχρονα όμως, η άνοδος των επιτοκίων και οι διαταράξεις στον τραπεζικό τομέα, κυρίως των ΗΠΑ, επιδρούν αυξητικά στις δαπάνες για τόκους, καθώς και στη ζήτηση για νέα δάνεια. «Αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με ενδεχόμενη δημιουργία νέας γενιάς ΜΕΔ, θα επηρεάσουν αρνητικά την κερδοφορία των τραπεζών.
Από την άλλη πλευρά, μια ενδεχόμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική κατηγορία θα οδηγήσει στην περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών, βοηθώντας έτσι –μεταξύ άλλων– στη συγκράτηση του κόστους δανεισμού τους από τις αγορές» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην Εκθεση.
Να σημειωθεί ότι η ΤτΕ επανειλημμένα έχει αναφερθεί στην ανάγκη για μία πιο ενεργή διαχείριση των «κόκκινων» δανείων από τους servicers, με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων.
Στο τέλος του 1ου τριμήνου 2023 οι servicers είχαν υπό τη διαχείρισή τους δάνεια, ύψους 71 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ποσοστό 57% αφορά σε στεγαστικά και 43% σε καταναλωτικά και λοιπά δάνεια.