Με sms, e-mail και τηλεφωνικές κλήσεις οι τράπεζες ενημερώνουν τους δανειολήπτες ότι τα μορατόρια τελειώνουν στις 31 Δεκεμβρίου και θα πρέπει να ξεκινήσουν από το νέο έτος να πληρώνουν και πάλι τις δόσεις των δανείων τους.
Οι δανειολήπτες που βρίσκονται σε μορατόρια χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:στην πρώτη είναι όσοι υπέβαλαν αίτημα για το πρόγραμμα «Γέφυρα», έγινε δεκτό και θα λάβουν κρατική επιδότηση για 9 μήνες, στην δεύτερη ανήκουν όσοι βρέθηκαν ή δεν υπέβαλαν αίτημα για την κρατική επιδότηση.
Με αυτούς οι τράπεζες βρίσκονται σε επικοινωνία και προσφέρουν ρυθμίσεις, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του κάθε δανειολήπτη.
Στόχος όπως σημειώνουν τα τραπεζικά στελέχη είναι να δοθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες να επανέλθουν σταδιακά στην εξυπηρέτηση ολόκληρης της δόσης του δανείου τους, καθώς έτσι θα μπει ανάχωμα σε ένα νέο κύμα «κόκκινων» δανείων.
Η επέκταση των ρυθμίσεων καθ΄όλη τη διάρκεια του 2021 είναι «μονόδρομος» για τις τράπεζες, καθώς δεν θέλουν να βρεθούν αντιμέτωπες με νέο «τσουνάμι» καθυστερούμενων οφειλών.
Οι τράπεζες ενημερώνουν τους δανειολήπτες για ειδικά προγράμματα διευκολύνσεων, τα οποία σταθμίζουν την οικονομική κατάσταση και τις επιπτώσεις στο εισόδημα τους λόγω της πανδημίας.
Όπως είναι γνωστό η Εθνική Τράπεζα έχει λανσάρει το πρόγραμμα «Εθνική Γέφυρα» το οποίο απευθύνεται σε όλους τους δανειολήπτες, οι οποίοι θα καταβάλλουν το 50% της μηνιαίας δόσης τους καθ όλη τη διάρκεια του 2021.
Από την πλευρά τους οι τράπεζες Πειραιώς και Alpha προσφέρουν εξατομικευμένες λύσεις και ρυθμίσεις, σταθμίζοντας πάντα την τρέχουσα οικονομική δυνατότητα του κάθε δανειολήπτη, μειώνοντας τη μηνιαία δόση.
Το πρόγραμμα της Eurobank έχει στόχο την ομαλή μετάβαση του δανειολήπτη στην συνολική πληρωμή της μηνιαίας δόσης και προσφέρει ρύθμιση με σταδιακή άνοδο της δόσης ανά τρίμηνο προκειμένου να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα.
Στο μεταξύ με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών παρατάθηκε μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021, η προθεσμία για τις ρυθμίσεις των δανείων στο πρόγραμμα «Γέφυρα», τα οποία θα έχουν επιδότηση δόσης για 9 μήνες. Οι δανειολήπτες δηλαδή θα μπορούν μέχρι το τέλος Μαρτίου να προχωρήσουν σε ρύθμιση –για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους- με την τράπεζα και στη συνέχεια να λάβουν την κρατική επιδότηση.
Όπως είναι γνωστό σε καθεστώς αναστολής δόσεων βρίσκονται δάνεια 21-22 δισ. ευρώ, με τους τραπεζίτες να εκτιμούν ότι από αυτά 5 δισ. ευρώ θα «κοκκινίσουν» (όπως ανέφεραν στους αναλυτές μετά τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων 9μηνου 2020). Ωστόσο η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι το ύψος των νέων «κόκκινων» δανείων θα διαμορφωθεί στα 8-10 δισ. ευρώ και τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι θα είναι περισσότερα, ξεπερνώντας τα 12 δισ. ευρώ.